Музеј Војводине

Стална поставка  


„Војводина од праисторије до средине 19. века“

Археологија

Музеј Војводине, путем презентације највреднијих археолошких експоната допуњених савременим музеолошким принципима (реконструкције насеља и појединих објеката, фотографије, мапе, легенде) приказао је период од палеолита до касног средњег века како би се дочарао начина живота становништва, њиховог економског развоја, начина, сахрањивања, уметности и религије, од почетка насељавања човека на овим просторима.

Историја

Историјски део сталне поставке приказује период од средњег века до друге половине 19. века.

Етнологија

Етнолошки део сталне поставке приказује вишевековна преплитања словенских, угро-финских и германских народа на подручју Панонске низије и Подунавља које је довело до заједничког живота бројних етничких група на данашњој територији Војводине.

Muzej Vojvodine u Novom Sadu na adresi Dunavska 35
Зграда Музеја Војводине

СТАРА ГРАДСКА УЛИЦА

Пажљиво одабрани, оригинални и аутентични предмети воде посетиоца у минулу епоху на један другачији и нов начин. Да би му била приближена атмосфера тог времена, ова карактеристична војвођанска градска улица је импровизована, и то кроз фотографије значајнијих објеката и аутентичне излоге фотографског атељеа, кројачке радионице, салона модисткиње, апотеке, трговине играчака и порцулана.

 „Војводина у 20. веку“

Стална изложба која приказује политичку, привредну и војну историју Војводине од 1918. до 1945. године.

Први светски рат представљен је изложбом Невидљиви фронтови – Први светски рат и Војводина путем бројних оригиналних предмета – докумената, војничких униформи и опреме, одликовања, плаката и других експоната, као и различитог илустративног материјала кроз тематске целине: политичке прилике у Војводини  уочи рата, Сарајевски атентат, почетак рата и балканско ратиште 1914, Солунски фронт, репресија у Војводини, аустроугарска пропаганда, позадинска дешавања, добровољци у српској војсци, Велика народна скупштина у Новом Саду…

Периодом између два светска рата, на сталној поставци, доминирају политички догађаји и личности, привредни развој, колонизација и изградња инфраструктуре.

Антифашистичка борба нашег народа и учешће Црвене армије у борбама на нашем тлу, представљена је на сталној поставци детаљније и разноврсније, тако да даје једну незаобилазну едукативну форму и поуку о Другом светском рату.

Izložba "Nevidljivi frontovi - Prvi svetski rat i Vojvodina" prikazuje političku i vojnu istoriju Vojvodine od 1918. do 1945. godine
Стална поставка Музеја Војводине – изложба „Невидљиви фронтови – Први светски рат и Војводина“

Медицинска музејска збирка – Пастеров завод, депанданса Музеја Војводине

Изложба Музеја Војводине: „Др Адолф Хемпт и др Петар Шварц – оснивачи микробиологије у Новом Саду“

Влада краљевине СХС одмах по ослобођењу, од 1919. године оснива низ превентивно-медицинских установа широм земље укључујући и новоослобођене крајеве.

Под надзором Здравственог одсека за БББ Министарства народног здравља, чији је шеф био др Лаза Марковић, уз помоћ начелника Министарства др Андрије Штампара, зида се нова зграда за Пастеров завод и поставља се др Адолф Хемпт за првог директора.

У нову зграду се усељава и Бактериолошки завод под управом др Петра Шварца и почињу заједнички плодоносан рад на увођењу микробиолошких анализа и производњи вакцине против беснила.

(Изложба о оснивачима микробиологије у Новом Саду, др Адолфу Хемпту и др Петру Шварцу биће део сталне поставке Медицинске музејске збирке – Пастеров завод, депанданса Музеја Војводине)

(КБЦ Војводине, Хајдук Вељкова 1, Нови Сад)

Посебни програми

Изложба: „Тамо где сеоба завршава-од римске Паноније до данашње Војводине“

Музеј Војводине представља своје највредније експонате – три позлаћена римска шлема из 4. века. У склопу програма ЕПК овај пројекат припада потцелини Сеобе као регионални изазов. Чинећи интердисциплинарни искорак у интерпретацији и презентацији културног наслеђа, утемељена на стручно-научној основи (музеологија, археологија, педагогија, конзервација, лингвистика, ИКТ), изложба користи и друге видове уметности и укључује: филмски есеј Трагови сеоба, монодраму Крв и блато, апликацију еИзложба и музику, специјално компоновану за потребе изложбе.

tamo-gde-seoba-zavrsava-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022

(Музеј Војводине, Дунавска 35)

Изложба: „Марама као културни означитељ“

Отварање изложбе 18. 05. 2022. у 18 сати

Кроз један микро сегмент женског одевања као начин уписивања културног идентитета изложба приказује и промишља културну разноврсност у европском, ваневропском и локалном контексту  проблематизујући  важна друштвена питања као што су границе, миграције и ретрадиционализација. Шест кустоскиња представиће  културе марама Африке, Аргентине,  Јапана, Немачке, Турске, Аустрије, Украјине, Баварске,  Буркине Фасо, Перуа,  Панаме, Туниса и Војводине.marama-kao-kulturni-oznacitelj-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Изложба: „Прим. др Милан Николић, директор Пастеровог завода“

Др Милан Николић (1896, Футог – +1974, Нови Сад), сарадник др Адолфа Хемпта,  касније радиолог светског угледа. Др Николић је као Рокфелеров стипендиста био на усавршавању у Минхену 1932. посебно је заслужан за наставак производње вакцине после Другог св. рата. Он је о беснилу објавио велику монографију “Беснило код човека и животиња” (Пастеров завод, Нови Сад, 1955, 1-539). Између осталог, једно од највећих открића било је када је Николић са својим сарадником, доц. др Здравком Јелесићем, први у Европи изоловао вирус беснила из слепих мишева 1956. године. Био је поштован као стручњак не само у земљи него и у иностранству.dr-milan-nikolic-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022

(Медицинска музејска збирка – Пастеров завод, Хајдук Вељкова 1)

Едукативни програм – Театрић Музеја Војводине – „Ау, што је лепа млада“

уторак 17.5. у 18 часова

Сви причају, шушка цело село, на вашару се упознаше Васа и Јуца. Сада вероватно штуца.

Од тада не престају да мисле једно на друго. Приметио је то и проводаџија Станоје.

Иде од куће до куће и свашта прича. Васа је решио да каже мами и тати за Јуцу. Или она или ниједна друга. Шта ће даље бити сазнаћете у новој представи Театрића Музеја Војводине „Ау, што је лепа млада“.

Позивамо вас да погледате представу и да заједно потражите предмете који причају о свадбеним обичајима.

au-sto-je-lepa-mlada-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022Своје присуство можете најавити на електронску адресу pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Играоница: Могу ли да се играм са вама?

Недеља 15.мај у 11 сати

Ова недеља је резервисана за игре које све генерације воле. Хајде да уживамо у игрању.mogu-li-da-se-igram-sa-vama-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Предавање: „Музејски предмети као сведоци историје“

Недеља 15. мај у 19 сати

Предавачица: мр Тијана Станковић Пештерац

Промоција књиге: Књига о праисторијским играчкама

Понедељак 16.мај у 19 сати

ауторка Лидија Баљknjiga-o-praistorijskim-igrackama-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022Књига о праисторијским играчкама обимно је дело о постојању једног до скоро занемареног сегмента живота у праисторији. Проучавајући далеку прошлост истраживачи се обично баве одраслим члановима породице и често заборављају на децу која су морала бити значајан део популације.

Бекство из музеја: митолошка авантура 

Понедељак 16.мај у 16, 17, 18, 19 сати

Бекство из музеја: митолошка авантура јединствена и иновативна логичка игра намењена деци узраста од девет до петнаест година, али и свима који желе да се играју и упознају Вилу, Бисерка, Брку, Богишу и многе друге митолошке ликове из српске митологије. Креирана је на основу прича и предмета из прошлости, приказаних на етнолошком делу сталне поставке Музеја Војводине, а осмислили су је стручњаци из области етнологије, педагогије, конзервације и инфромационих технологија.

bekstvo-iz-muzeja-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Предавање: Римска војска и јужна Панонија – освајање, учвршћивање римске власти и утврђивање границе током првог века

Уторак 17.мај у 19 сати

Предавач: др Иван Радман

Да успостављање римске власти следи освајања римске војске није само ствар перцепције широке публике, више или мање заинтересоване за римску историју, већ и чињеница с којом би се начелно сложили историчари и археолози.

rimska-vojska-i-juzna-panonija-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Принцип важи и за ове наше просторе: римска војска је прво освојила Панонију, да би потом поставила темеље учвршћивања римске власти, и била кључан фактор романизације, те чувар новоуспостављених граница империје.

Промоција књиге: 50 прича из Музеја у доба короне

Петак, 20. мај у 12 сати

За време пандемије и ванредног стања започета је акција под слоганом Остани код куће и научи нешто ново у којој су кустоси Mузеја почели да пишу приче о предметима који се налазе у збиркама, о догађајима и темама из прошлости. Публикација представља 50 најбољих текстова по избору уређивачког одбора.

50-prica-iz-muzeja-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Монодрама: „Крв и блато

Среда 18. мај у 18 сати

Резервишите своје место и послушајте исповест  Дизон, војника који је носио римски шлем. У улози Дизона je Југослав Краинов.

Своје присуство можете најавити на електронску адресу pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

monodrama-krv-i-blato-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Читање љубави-вече староримске поезије

Четвртак 19.мај у 20 сати

citanje-ljubavi-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Радослав Миленковић

Предавање: Стакло које не застарева

Четвртак 19.мај у 12 сати

Историјат пресованог стакла, предавач: Дејан Воргић, кустос -историчар уметности из Народног музеја Зрењанин.

Монодрама и разговор са ауторима: „Крв и блато“

Петак 20.мај у 18 сати

Разговор са ауторима и учесницима пројекта:

Мр Тијана Станковић Пештерац, Радославом Миленковићем, Југославом Краиновим, Софијом Сибиновић, Ериком Јанович и Робертом Мајорош

monodrama-krv-i-blato-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Музички перформанс Harp lady

Ноћ музеја; 14. мај у 21 час

harp-lady-muzej-vojvodine-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Овом приликом харфискиња Софија Сибиновић која потписује музику за изложбу Тамо где сеоба завршава-од римске Паноније до данашње Војводине представиће се новосадској публици.

Ауторско вођење кроз изложбу: Тамо где сеоба завршава-од римске Паноније до данашње Војводине

Ноћ музеја; 14. мај у 22 часова

мр Тијана Станковић Пештерац

Кустоска вођења кроз сталне и тематске поставке

 Понедељак, уторак, четвртак у 18 сати

Среда, петак у 13 сати

 

 

Радно време у току Манифестације:

  • од 10 до 22 часа

Адреса: Дунавска 35-37, Нови Сад


Сајт: Музеј Војводине