Библиотека „Центар за културу“ Кладово


Библиотека „Центар за културу“ Кладово у свом фонду има око 40.000 књига које користи око 1.500 чланова, а основни циљ библиотеке је развој читалаштва, као и набавка наслова из најновније издавачке продукције. Од програмских садржаја редовно се организују креативне радионице, првенствено за најмлађе, промоције књижевних дела и промоције из сопствене издавачке продукције.

Посебни програми 

„Макета потопљеног острва Ада Кале“

galerija-biblioteka-centar-za-kulturu-kladovo-muzeji-za-10-manifestacija-2022

(Галерија Библиотеке у Кладову)

Марио Јобст – изложба радова –  ретроспектива

од  13. до 31. маја 2022. године

Изложбу својих архитеконских достигнућа излаже један од архитеката објекта установе Библиотека „Центар за културу“ Кладово који је изграђен  пре 46 година, тачније 1976. године.

Изложба дочарава домете познатог српског архитекте старије генерације, Марија Јобста. ПОред паноа на којем се налазе фотографије са описом, изложбу прати мултимедијално издање са пратећом штампаном публикацијом, у модерном интерактивном дизајну.

МАРИО ЈОБСТ је рођен 1940. године у Београду. Дипломирао је на Архитектонском факултету Универзитета у Београду 1971. Запослен у предузећу “Енергопројект” (од 1972. до 2003.), а потом  у пројектном бироу „ДОМАА“. Бавио се урбанистичким и архитектонским пројектовањем, делујући врло активно и плодно у нашој средини, али и у иностранству (руске и афричке земље). Представља једног од најкреативнијих и најзначајнијих савремених српских градитеља. Његову архитектуру одликује експресионистичка али отмена форма, традиционалистичко поимање функције људског станишта, изузетно висок ниво имагинације и оригиналности. Ово, уз познате и широко признате ликовне карактеристике Јобста заслужено сврставају у класике српске архитектуре.

mario-jobst-biblioteka-centar-za-kulturu-kladovo-muzeji-za-10-manifestacija-2022
МАРИО ЈОБСТ

Марио Јобст је данас пензионер и живиу Београду, а домаћин његове изложбе је установа, чијије објекат пројектова пре пет деценија.

(Галерија Библиотеке у Кладову)

 

Радно време током Манифестације:

  • радним данима од 07.00 до 20.00 часова

Адреса:

  • Дунавска бр.7, Кладово

Сајт: Библиотека „Центар за културу“ Кладово