Музеј рударства и металургије “Бор“

Стална поставка


„Историјски развој рударства и металургије од праисторије до савременог доба“

Музеј рударства и металургије “Бор“ – Стална поставка Музеја рударства и металургије креирана је с циљем презентовања развоја рударства и металургије на ширем подручју Тимочког еруптивног басена и Србијe. Наратив изложбе објашњава корене рударства и континуитет у вишемиленијумским временским оквирима.  Поред  експлоатације рудишта, на сталној поставци посетиоци  могу упознати секундарни вид рударења –  испарања злата на рекама и потоцима на овим просторима од периода антике до 20. века.  Интегрални део сталне поставке представља  „Влашки кутак“, на коме су изложени предмети који представљају симболе идентитета влашке националне мањине. Наратив овог сегмента изложбе обухвата обуичаје и веровања животног циклуса појединца, као и традиционално одевање карактеристично за сеоско становништво овог дела Србије.

(Стална поставка у Музеју рударства и металургије, Моше Пијаде 19, отворена је за посетиоце од 8 до 20 часова.)

 

Посебни програми 

Отварање изложбе: „Почетак и трајање: 120 година рударства у Бору“

субота 14. мај 2022. године у 19 сати

Изложба којом  обележавамо значајан јубилеј новије историје српског рударства, с обзиром да је богато борско рудиште бакра откривено 1902. године, да би већ у међуратном периоду Бор постао један од најбогатијих рудника бакра на свету, што се одразило и на физиономију самог насеља, а  након Другог светског рата највећи рударски град Балкансог полуострва. На изложби ће бити презентована дигитализована колекција фотографија, која је већим делом објављена на фејсбук страници Музеја рударства и металургије. Аутори изложбе су Виолета Нешић, виши водич, администраторка фејсбук странице и Сузана Мијић, музејска саветница.

(Галерија Музеја рударства и металургије)

Караоке изазов: „Одбрана и последњи дани“

субота 14. мај 2022. године у 20  – 23 сати

У сарадњи са ученицима Техничке школе и професорком Миленом Добершек, поводом Европске ноћи музеја организујемо караоке, са темом музика 80-их година 20. века.

muzej-rudarstva-i-metalurgije-bor-muzeji-za-manifestacija-2022

( Музеј рударства и металургије “Бор“)

Стручно вођење кроз сталне поставке у Музеју рударства и металургије и депандансима – Галерији Бакар и Конаку кнеза Милоша у Брестовачкој бањи

 

1.  „Историјски развој рударства и металургије од праисторије до савременог доба“, галерија Музеја рударства и металургихе;

недеља 15. мај 2022. године од  11-14 сати

Локација:Музеј рударства и металургије “Бор“

 

2.  “Уметничка колонија Бакар: савремена скулптура у бронзи“, Галерија Уметничке колоније “Бакар“;

Термин: недеља 15. мај 2022. године од 12-14 сати

Локација: Галерија Бакар

galerija-bakar-muzej-rudarstva-i-metalurgije-bor-muzeji-za-manifestacija-2022
Галерија Бакар

3. “Брестовачка бања у време кнеза Милоша“, Конак кнеза Милоша у Брестовачкој бањи

Термин: недеља 15. мај 2022. године од 12 – 18 сати

Локација: Конак кнеза Милоша у Брестовачкој бањи

konak-muzej-rudarstva-i-metalurgije-bor-muzeji-za-manifestacija-2022
Конак

Радионица: Препознај предмет – идентификација предмета

15 -20. маја 2022. године од 8 – 20 сати

Радионица подразумева идентификације археолошких предмета које грађани поседују у свом власништву,  могу да донесу у Музеј, и  добију прецизније податке од археолога.

radionica-za-decu-muzej-rudarstva-i-metalurgije-bor-muzeji-za-manifestacija-2022

(Музеј рударства и металургије)

Радионица „Пронађи руду“

понедељак 16. мај 2022. године, од 10-12 сати

 У сарадњи са Дневним боравком за децу са сметњама у развоју „Мозаик“ организоваћемо радионицу откривања места на коме је сакривена руда. На овај начин желимо да полазницима кроз игру објаснимо откриће Борског рудника.

radionica-muzej-rudarstva-i-metalurgije-bor-muzeji-za-manifestacija-2022

(Музеј рударства и металургије)

Радионица „Састави рударску лампу“

уторак 17. мај 2022. године, од 12-14 сати

У сарадњи са млађим основцима припремамо радионицу на којој ћемо ученике упознати са значајем осветљења у руднику, а уз помоћ слагалица они ће бити у прилици да сами саставе рударску лампу.

metalne-karbidne-lampe-muzej-rudarstva-i-metalurgije-bor-muzeji-za-manifestacija-2022
Металне карбидне лампе

(Музеј рударства и металургије “Бор“)

МанифестацијаОтворени дечији атеље

  среда 18. мај 2022. године од 10-12 сати

Музеј рударства и металургије Бор  у оквиру обележевања Међународног дана музеја традиционално организује Дечији ликовни атеље у циљу промовисања и едукације младих у очувању и неговању културне баштине. Ове године у оквиру обележавања 120 година од открића борског рудника ученици ће ликовно обрађивати тему „Мој град“.

otvoreni-likovni-atelje-muzej-rudarstva-i-metalurgije-bor-muzeji-za-manifestacija-2022

(Музеј рударства и металургије)

Предавање: Најстарије рударство на Балкану

среда 18. мај 2022. године у 18. сати

Рудна богатства којима обилује источна Србија омогућила су становништву овог подручја да још у далекој прошлости започну са ископавањем и прерадом металичних руда. Најстарије рударство појављује се још у доба млађег неолита, у време тзв. Винчанске културе (6. и 5 . миленијум старе ере) када се на подручју села Рудна Глава код Мајданпека отвара први познати рудокоп малахита и азурита, минерала бакра, на Балкану, али и на знатно ширем простору. У оквиру предавања посвећеног најстаријем рударству металичних руда на Балкану, публика ће се, уз коришћење одговарајућих слајдова и објашњења, упознати са изгледом и положајем овог рудника, древном технологијом експлоатације руде, оруђем које је коришћено за ископавање руде, оставама рударског алата, рударским окнима, култним предметима везаним за прве рударе, а биће и речи о примарној металургији.

Предавање са презентацијом реализује Игор Јовановић, виши кустос археолог

(Музеј рударства и металургије)

Трибина: Гаји, храни подржавај. Сви заједно. Наше акције наша су будућност

четвртак 19. мај 2022. године у 18 сати

Презентација пројекта о храни као основној људској потреби, кроз сагледавање еколошких изазова. Ово је пројекат Друштва младих истраживача Бора са парнерима, којим се жели допринети сагледавању, дефинисању и уношењу нових приоритета и стандарда еколошке политике. Предавање са презенацијом реализује Милена Добершек, дипл. инж. животне средине.

tribina-muzej-rudarstva-i-metalurgije-bor-muzeji-za-manifestacija-2022

(Музеј рударства и металургије)

Предавање: „Ко је открио Борски рудник“

петак 20. мај 2022. године у 18 сати

 Последњег дана манифестације Сузана Мијић, музејска саветница, одржаће предавање о открићу Борског рудника. У годинама неосредно после Другог светског рата, у локалној заједници  долази  до стварања мита о открићу Борског рудника. Наратив прати дешавања у ноћи пред Ђурђевдан, када дечак-рудар Междиновић Павле,  сасвим случајно проналази богато бакарно рудиште. Педесетак година од открића Борског рудника – 1902. године, безбројних текстова у стручној и популарној литератури , потискује се и постаје невидљиво, заборављено у односу на нову интерпретацију, која ће заузети значајно место у колективном памћењу локалне заједнице

(Музеј рударства и металургије “Бор“)

 

Радно време:

  • од 8 до 20 часова


Адреса: 

  • Музеј рударства и металургије “Бор“ – Моше Пијаде 19
  • Галерија Уметничке колоније “Бакар“ – Милана Васића Перице 4
  • Конак кнеза Милоша, Брестовачка бања бб, Брестовац

Сајт: Музеј рударства и металургије