Покрајински завод за заштиту природе


Стална поставка Покрајинског завода за заштиту природе


Покрајински завод за заштиту природе – На површини од 850 m² смештена је стална природњачка изложба Покрајинског завода за заштиту природе у којој се приказује богатство биолошке и геолошке разноврсности наше земље. У току године смењују се различите тематске поставке.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u Novom Sadu
Зграда Покрајинског завода за заштиту природе

Природњачком изложбом доминира лобања са кљовама рунастог мамута (Mammuthus primigenius), извађена 1947. године из корита реке Тисе код Новог Бечеја. Лобања је импозантне величине, те се на основу тога сматра да је јединствен примерак не само на територији наше замље већ и у Европи.

Jedinstveni primerak lobanje sa kljovama runastog mamuta u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode

Лобања са кљовама рунастог мамута (Mammuthus primigenius)

На изложби се може видети и лобања европског бизона, џиновског јелена, фосили шкољака, корала, морских јежева, амонита и риба из Панонског мора. Ту су затим препарати разних савремених заштићених животиња: мрки медвед, вук, европски јелен, орао крсташ, белорепан, белоглави суп, велика дропља, разне птице мочварице, риба моруна – дуга преко 2 метра и још много тога.

muzeji-za-10-manifestacija-2022-pokrajinski-zavod-za-zastitu-prirode-stalna-postavka

Наша природњачка изложба у Покрајинском заводу за заштиту природе, отвара врата свим заинтересованим посетиоцима и пружа им могућност да боље упознају вредности, карактеристике, као и активности у заштити и очувању наше природне баштине.

Радно време изложбе од  8 – 16 часова

Радно време у суботу, за Ноћ Музеја 14. маја од 10 до 22 часа

(Покрајински завод за заштиту природе, Радничка 20а, Нови Сад)

Природњачка изложба Покрајинског завода за заштиту природе

Посебни програми Покрајинског завода за заштиту природе


Изложба „Кавијар

13.мај

Завод ће у сарадњи са Природњачким музејом у Београду у петак 13.маја 2022.године, а поводом манифестације „Музеји за 10“, отворити изложбу под називом „Кавијар“.

Ауторка изложбе је Дубравка Вучић, виши кустос ихтиолог.

muzejska-manifestacija-muzeji-za-10-pokrajinski-zavod-za-zastitu-prirode-novi-sad-izlozba-kavijar-sve-o-kavijaru

Како је кавијар постао надалеко познат, зашто је и када био храна сиромашних, због чега је српски кавијар био један од најцењенијих и који је данас најскупљи кавијар на свету? Одговоре на ова и друга питања сазнаћете на изложби „Кавијар“.

Иако нас кавијар данас асоцира на отменост и луксуз, изложбом се овај врхунски деликатес приближава публици кроз различите аспекте: од културолошког и историјског преко биолошког и економског. Посетиоци ће се детаљније упознати са процесом производње кавијара и важним правилима његовог конзумирања.

muzejska-manifestacija-muzeji-za-10-pokrajinski-zavod-za-zastitu-prirode-novi-sad-izlozba-kavijar

На изложби ће бити ексклузивно изложен и један од последњих примерака моруне ухваћене у Дунаву, као и јадранске јесетре из реке Бојане, критично угрожене врсте којих, због изловљавања управо због кавијара, али и укусног меса, у рекама данас готово да нема. Оба експоната чувају се у ихтиолошкој збирци Природњачког музеја.

muzejska-manifestacija-muzeji-za-10-pokrajinski-zavod-za-zastitu-prirode-novi-sad-izlozba-kavijar-moruna

Публика ће такође имати прилику да сазна зашто се данас јесетра сматра живим фосилом? Који је њен мистериозни пут од Црног мора до река ради мрешћења, као и да открије више о њеној таксономији, биологији и заштити. 

(Покрајински завод за заштиту природе, Радничка 20а, Нови Сад)

manifestacija-muzeji-za-10-pokrajinski-zavod-za-zastitu-prirode-foto-izlozba-geo-park-djerdap

Фото изложба: Геопарк Ђердап „ Путовање кроз први једини геопарк у Србији“

од 8. априла до 20. маја

Подручје Ђердапа прво је природно добро у Србији проглашено Унесковим геопарком одлуком Извршног савета Унеска прошле године. Ово јединствено, географски целовито подручје одликује се локалитетима и пејзажем од међународног геолошког значаја. Наравно и изузетним природним и културно-историјским наслеђем.

manifestacija-muzeji-za-10-pokrajinski-zavod-za-zastitu-prirode-foto-izlozba-golubacki-grad

Део вредности Ђердап Унеско геопарка представљен је на фотографијама великог формата које су изложене у Покрајинском Заводу за заштиту природе у Новом Саду. Фото изложбу прати и брошура „Путовање кроз први и једини геопарк у Србији“. Она заједно са фотографијама треба широј јавности да предочи вредности геопарка, али и потенцијале за одрживи економски развој које геопарк омогућава локалној заједници.

 

manifestacija-muzeji-za-10-pokrajinski-zavod-za-zastitu-prirode-foto-izlozba-djerpad-geopark-lepote-prirode-u-srbiji

Радионицe за децу „ Животни пут моруне“

 16. мај од 10 до 12 часова

18. мај од 10 до 12 часова

20. мај од 10 до 12 часова

Током трајања радионице деца ће се упознати са претњама са којима се сусрећу јесетарске врсте на свом миграторном путу  на који полазе ради продужетка врсте.

muzejska-manifestacija-muzeji-za-10-pokrajinski-zavod-za-zastitu-prirode-novi-sad-izlozba-kavijar-tajne-mrescenja

Након приче следи игра у којој ће деци бити додељена улога како би лакше схватили све проблеме највеће миграторне рибе Моруне, и зашто након 200 милиона година,  данас има статус крајње угрожене врсте.

Радно време у току Манифестације:

  • од 8 до 16 часова,
  • 14. маја од 10 до 22 часа

Адреса: Радничка 20а, Нови Сад

Сајт: Покрајински завод за заштиту природе