Народна банка Србије

Стална поставка Народне банке Србије


Народна банка Србије ја на свој јубилеј, у јулу 2004. године, по први пут отворила врата за посетиоце и изложбеном поставком, под називом „Новац на тлу Србије од најраније појаве до данас“, представила најширој јавности део своје нумизматичке збирке. 

Изложбени простор

Основна поставка је данас употпуњена тематском изложбом „Динар наш новац“, која је посвећена обележјима заштите новчаница од фалсификовања, и изложбом „Ковани новац Србије“, којом је приказан процес израде кованог новца, као и интересантним интерактивним садржајима.

(НБС, Краља Петра 12)

Стална поставка

muzejska-manifestacija-muzeji-za-10-narodna-banka-srbije-sa-izlozbe

Посебни програми


Изложба: „Слике времена и догађаја на српском новцу – Новац Кнежевине и Краљевине Србије“

од 14.маја 2022.

Народна банка Србије ће као и прошле године манифестацију обележити видео презентацијом деплијана, који прати изложбу „Слике времена и догађаја на српском новцу – Новац Кнежевине и Краљевине Србије“. Видео садржај ће бити доступан за јавност на следећем линку https://centarzaposetioce.nbs.rs/izlozbe/cirilica/30/video.html , као и  на фејсбуку, твитеру и јутјубу, од 14. маја. 

Изложба „Слике времена и догађаја на српском новцу – новац Кнежевине и Краљевине Србије” отворена је 1. јула 2016. године у холу зграде Народне банке Србије у Немањиној 17. На изложби су приказана одабрана издања новца с краја 19. и почетка 20. века. Она сликовито говоре о историјским и друштвеним околностима у којима је формирана и с којима се суочавала млада српска држава. Изложбу је приредила Народна банка Србије поводом обележавања 132 године од почетка рада Привилеговане народне банке Краљевине Србије. Изложбу је отворила гувернер Јоргованка Табаковић.

Logotip Narodne banke Srbije

Адреса:

  • Краља Петра 12

Сајт: Народна банка Србије