Medija centar Odbrana

Медија центар Одбрана


Посебни програми Медија центра Одбрана


Изложба Милоша Шобајића у Великој галерији Дома Војске Србије „Београд”

Медија центар „Одбрана” приредио је изложбу Милоша Шобајића, која ставља на увид јавности изабрана дела уметника настала у различитим фазама његовог стваралаштва, а која се данас чувају у приватним и државним колекцијама.

Посебан сегмент изложбе чини документарни материјал који се састоји од приватних фотографија, плаката који најављују изложбе, личних предмета попут палете, штафелаја, радног одела и ципела, до крајње интимних предмета.

muzejska-manifestacija-muzeji-za10-beograd-medija-centar-odbrana-izlozba-milos-sobajic
Милош Шобајић, Медија центар „Одбрана“

Ово је прва изложба Милоша Шобајића организована у Београду након уметникове смрти, настала у сарадњи са уметниковом супругом Мајом (Маја Izquierdo). 

Изложба је отворена до 2. јула 2022. године

(Галерија Дома Војске Србије „Београд“ – Медија центар „Одбрана“, Браће Југовића 19, Београд)

Програм: „Кроз простор и време Ратничког дома”

18. мај у 13 часова

Обилазак зграде и упознавање са историјом архитектуре палате Ратничког дома. Зграда Дома Војске Србије, некадашња палата Ратничког дома, представља својеврсни споменик културе изграђен у периоду од 1929. до 1932. године, према пројекту архитеката Јована Јовановића и Живка Пиперског.  

muzejska-manifestacija-muzeji-za10-beograd-medija-centar-odbrana-ratnicki-dom
Ратнички дом

Доградњом из 1939. године задржана је идентична стилска формулација првобитног објекта. Рађена у модернистичком духу међуратних здања, са истакнутом угаоном кулом и аркадним низом са масивним стубовима и широким степеништем, палата својом визуром потврђује војну функцију објекта.

muzejska-manifestacija-muzeji-za10-beograd-medija-centar-odbrana-rezbareni-salon
Резбарени салон

Приликом обиласка зграде посетиоци ће бити у прилици да посете велелепну терасу – некадашњи симбол Београда, као и свечане салоне у којима се чувају најрепрезентативнија дела из Уметничке збирке Галерије Дома Војске Србије.

Обавезна пријава: 011/ 3234712 од 7.30 до 15.30 часова

muzejska-manifestacija-muzeji-za10-beograd-medija-centar-odbrana-krovna-terasa
Кровна тераса Дома Југословенске армије, 1954.

РАКИЈААРТ

до 4.јуна 2022. године

Стална потреба за продужетком трајања и трагањем за новим смислом инспирисала нас је да остарелој и ислуженој буради удахнемо нови живот, претварајући их у уметничка дела реномираних уметника.

Дванаест сликара – Жељко Ђуровић, Славко Крунић, Борис Драгојевић, Василије Доловачки, Зоран Круљ, Драган Мартиновић, Горан Митровић, Зоран Ивановић, Момчило Мацановић, Слободан Вуковић, Милутин Обрадовић, Јовица Панић Јоле – чији је рад данас међу најзначајнијим на нашој ликовној сцени, сваки на аутентичан начин, нашали су нови смисао и од ракијског бурета начинили истинску уметност.

muzejska-manifestacija-muzeji-za10-beograd-medija-centar-odbrana-posebni-program-rakijaart
Ракијаарт

Тим креативних сарадника осмислио је и реализовао уметничку колекцију као оригиналну уметничку поставку која ће публици бити представљена у Малој галерији Дома Војске Србије до 4.јуна 2022. године.

Quburich Quality д.о.о. из Београда

(у Малој галерији Дома Војске Србије „Београд”)

Европска ноћ музеја


Програм „Од ракије до уметности”

14. маја од 20 до 22 часа

Посебно за 18. Европску ноћ музеја 14. маја од 20.00 до 22.00 у Малој галерији Дома Војске Србије „Београд”, у оквиру Ракијаарта, упознајте се са овим традиционалним пићем кроз програм „Од ракије до уметности”, уз дегустацију.

Quburich Quality д.о.о. из Београда

(у Малој галерији Дома Војске Србије „Београд”)

 

 

Радно време у току Манифестације:

  • од 11 до 19 часова
  • 14. мај од 11 до 22 часа

Адреса:

  • Браће Југовића 19, Београд

Сајт: Медија центар „Одбрана“