Konak kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda

Конак кнегиње Љубице


Стална поставка Конака кнегиње Љубице


Конак кнегиње Љубице убраја се у ред најзначајнијих и најрепрезентативнијих споменичких објеката у Београду. Грађен је од 1829. до 1831. године и један је од малобројних данас сачуваних  меморијала српске владајуће династије Обреновић.

Замишљен је да буде репрезентативни двор српске владајуће династије Обреновић. Међутим, због близине Турака кнез Милош је мало боравио у њему. Своју примарну намену Конак је остварио током прве владавине кнеза Михаила (1839–1842), када је служио као његова резиденција. Након протеривања Обреновића из Србије (1842) зграду су у наредних сто тридесет година користиле и према својим потребама уређивале различите државне институције.

Седамдесетих година 20. века управа града Београда одлучила је да зграда Конака, у складу са својим историјским, уметничким и споменичким наслеђем, добије нову намену и постане музеј. После санације и реконструкције зграда је 1980. ушла у састав Музеја града Београда, а у септембру исте године отворена је стална музејска поставка „Ентеријери београдских кућа 19. века“.

„Ентеријери београдских кућа 19. века“

Поставку чини репрезентативни избор предмета ликовне и примењене уметности из збирки Музеја града Београда. Предмети су настали током 19. века као производ западноевропске и домаће занатско-уметничке и индустријске производње.

Припадали су представницима владајуће династије Обреновић и угледних грађанских породица. Стална поставка приказује настанак и развој високе грађанске културе, начин живота и становање у деветнаестовековном Београду.

Стручна вођења заказати позивом на број 011 2638264.

(Конак Кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8)

Konak kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda

Посебни програми Конака кнегиње Љубице


Тематско вођење: „Кнегиње и краљице династије Обреновић у Конаку кнегиње Љубице“  

Материјална сведочанства о животу и времену припадница династије Обреновић део су сталне поставке Конака под називом „Ентеријери београдских кућа 19. века“, те шетњом кроз Конак посетиоци могу да се упознају са свакодневицом ових изузетних жена.  Посетиоци су у прилици да се информишу о лику и делу кнегиње Љубице у аутентичним просторијама у којима је кнегиња живела, а потом кроз сталну поставку, пратећи предмете ликовне и примењене уметности, и о будућим припадницама династије Обреновић, њиховој улози у култури, политици и добротворном раду Кнежевине и потом Краљевине Србије.

manifestacija-muzeji-za-10-konak-kneginje-ljubice-beograd-tematsko-vodjenje-kroz-postavku

manifestacija-muzeji-za-10-muzej-grada-beograda-novi-logo

Радно време током Манифестације:

  • субота 14. мај: 12-22 часа
  • недеља: 10-14 часова
  • уторак, среда, четвртак: 10-17 часова
  • петак: 10-18 часова

Адреса: Кнеза Симе Марковића 8, Београд

Сајт: Конак кнегиње Љубице