Galerija nauke i tehnike SANU

Галерија науке и технике САНУ

Стална поставка


Галерија науке и технике САНУ почела је са радом 1997. године, у оквиру зграде Српске академије наука и уметности, у улици Ђуре Јакшића бр. 2. Главни задатак Галерије је популаризација и промоција научно-техничких достигнућа и баштине, путем организовања изложби из поменутих области, са нагласком на историјат развоја науке и технике на нашем простору. Осим тога, Галерија науке и технике САНУ приређује стручна предавања, трибине, презентације, промоције књига, дечје радионице и друге едукативне програме.

Посебни програми

Изложба:Београд <->Беч; Модернизација наставе математике у 19. Веку

Центар за промоцију науке и ове године у сарадњи са Математичким институом САНУ организује највећу научно популарно манифестацију, једанаесту годину заредом – Мај месец математике (М3). У оквиру манифестације, централно место заузеће изложба Београд <->Беч (Модернизација наставе математике у 19. веку), која ће бити отворена 12. маја у Галерији науке и технике.

beograd-bec-galerija-nauke-i-tehnike-sanu-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Изложба у Галерији науке и технике САНУ у мају ће бити посвећена математичарима из 19. и са почетка 20. века, који су обликовали модерно образовање математике у Србији. Ово су питомци који су се усавршавали у Бечу, и потом своје знање и искуства вратили назад у Србију, зарад омладине и будућности наше земље. Писали су прве уџбенике, кројили математичке исказе на нашем језику и својим радом утемељили математику у Великој Београдској Школи и касније Београдском Универзитету. Закорачите у математички времеплов и седите на чај са њима, и са великим бечким математичарима тог времена, када се кројила модерна Србија, али и модерна математика.

Logo Galerije nauke i tehnike SANU

Радно време у току Манифестације:

  • субота 14. мај: од 10 до 22 часа
  • понедељак-петак: од 10 до 20 часова 

Адреса:

  • Ђуре Јакшића 2

Сајт: Галерија науке и технике САНУ