muzeji-za-10-recni-monitor-sava-brod-bodrog

Речни монитор Сава

Стална поставка 


Речни монитор Сава – Музеј града Београда у сарадњи са Војним музејом учинили су доступним за посету речни монитор Сава, на адреси Карађорђева код Бранковог моста, који је проглашен за културно добро Републике Србије 2005. године.

О историјату брода можете сазнати више приликом посете где ћете добити и више информација о осталим музејима у саставу Музеја града Београда.

Брод Бодрог је саграђен 1904. године у Будимпешти као један од ратних монитора аустроугарске речне ратне флотиле.

Брод је коришћен током напада на Београд на почетку Првог светско грата. Сматра се да су први хици у рату испаљени управо са овог брода. Током повлачења немачких и аустроугарских јединица преко Дунава почетком новембра 1918. године, насукао се на пешчани спруд низводно од Београда где је потопљен.

По завршетку рата је извучен са речног дна, припао је Краљевини СХС и под именом „Сава“ активно пловио све до Другог светског рата, када је поново потопљен.

muzeji-za-10-recni-monitor-sava-brod-bodrog

Након рата оспособљен је 1951. године, и пловио је све до 1959. године, када је стављен ван службе. Након што је расходован преузело га је предузеће „Херој Пинки“ и служио је као пловећи пристан на Дунаву и Сави.

Као културно добро Републике Србије речни монитор „Сава“ је дат на коришћење Министарству одбране односно Војном музеју 2014. године.

manifestacija-muzeji-za-10-muzej-grada-beograda-novi-logo

Радно време током Манифестације:

  • Субота 14. мај: 12-19 часoва
  • Недеља: 10-14 часова
  • Уторак, среда, четвртак: 10-17 часова
  • Петак: 10-18 часова


Адреса: Карађорђева – код Бранковог моста, Београд


Сајт: Речни монитор Сава