Ноћ музеја

Шта је Ноћ музеја?

Европска Ноћ музеја, је одлично прихваћен концепт и идеја културне манифестације која подразумева сарадњу музеја и других установа. Ноћ музеја подразумева међусобну сарадњу свих културних институција које би требало да буду отворене за посетиоце до касно у ноћ, са идејом водиљом да се музеји и њихове поставке приближе и учине доступнијим, а сам садржај прикаже на занимљивији начин.

У већини европских земаља Ноћ музеја и Међународни дан музеја одржавају се, сада већ традиционално у мају, у склопу Националне недеље музеја.

Кратак историјат Ноћи музеја

„Дуга Ноћ музеја“ као претеча модерне Европске Ноћи музеја одржана је 1997. године у Берлину и као таква врло је добро прихваћена, не само у Немачкој, већ се брзо проширила и на многе друге државе широм европског континента, али и света.

Ноћ музеја у Србији

Ова Манифестација се у Београду први пут одржала 2005. године, док се у читавој Србији Европска Ноћ музеја одржава од 2007. године. Од тада до данас број установа које узимају учешће у Манифестацији, као и број посетилаца исте, константно расте из године у годину.

Током Ноћи музеја, бројни музеји отварају се ван свог радног времена како би приказали и своје сталне и повремене поставке са циљем веће популаризације музеја као важних културних институција. Тада се посета музеју претвара у ноћну, занимљиву, инспиративну и едукативну шетњу кроз науку, уметност и културу.

Ноћ музеја кроз године

Тема за 2015 годину: „Хероји културне баштине“.

Тема за 2016. годину: „Мој музеј, мој град“

Акценат је био на улози музеја у локалној заједници, као И на чињеници да су суграђани део музеја и део његовог развоја.

Тема за 2017. годину: Централна тема била је „Музеј у гостима“

Боље међусобно повезивање институција, као и њихово квалитетно представљање у другим срединама био је главни и основни циљ Манифестације из те године, а идеја водиља је била да се уз гостујућу изложбу локалној публици представи и музеј из кога она долази.

Тема за 2018. годину: „Хиперповезани музеји, нови приступи нова публика“

Музеји се придружују и прате савремене трендове кроз коришћење различитих средстава комуникације зарад што квалитетније и презентације културних садржаја.

Тема за 2019. годину: „Музеји као средишта културе: будућност традиције“.

Могућност посетилаца да размењују идеје, комуницирају и учествују у стварању и схватању музеја као центара креативности и знања, био је главни фокус Манифестације 2019. године.

Тема за 2020. годину: “Музеји за једнакост: разноликост и инклузија”.

Ова прва виртуелна Манифестација доказала је да музеји имају важну улогу у конструктивном учествовању у политичкој, социјалној и културној стварности савременог друштва, као и у представљању свих разлика и сличности друштва.

Тема за 2021. годину: „Будућност музеја – нове идеје, нове праксе

Период за нама послужио је као показатељ да музеји могу бити лако прилагодљиви у новонасталим ситуацијама, посебно кроз повећани фокус на дигитализацији и стварању нових облика културног искуства. Сада је време да преиспитамо свој однос са заједницама којима служимо, да експериментишемо са новим моделима културног стваралаштва и да снажно потврдимо суштинску вредност музеја у изградњи одрживе будућности, кроз ангажовање креативних потенцијала културе као покретача опоравка и иновација у пост-КОВИД ери.

18. Ноћ музеја 2022.

Тема Ноћи музеја и Међународног дана музеја за 2022. је МОЋ МУЗЕЈА

Како ICOM истиче: претпоставка је да музеји имају моћ да трансформишу свет око нас јер су фантастична места нових открића која подучавају о прошлости инспиришући нове идеје. По препоруци ICOM-а желимо да истражимо потенцијале музеја у правцу доношења позитивних промена у локалним заједницама кроз три аспекта:
✓ Моћ постизања одрживости – музеји у локалним заједницама могу бити посредници између друштвено одговорне економије и ширења научних информација о еколошким изазовима
✓ Моћ иновација у дигитализацији и приступачности – музеји су постали иновативна игралишта где се нове технологије могу развити и применити у свакодневном животу, помажући публици да разуме сложене и нијансиране концепте
✓ Моћ изградње заједнице кроз образовање – музеји кроз своје збирке и програме прожимају друштвено ткиво које је од суштинског значаја за изградњу заједнице; они омогућавају прилике за целоживотно учење свима, и тако доприносе обликовању информисаног и ангажованог грађанског друштва