Музеј Вука и Доситеја

Стална поставка 


Музеј Вука и Доситеја, меморијални музеј, посвећен је двојици великана српске културе, просветитељу и првом српском министру просвете Доситеју Обрадовићу и реформатору српског језика, творцу српског књижевног језика, Вуку Караџићу.

(Музеј Вука и Доситеја, Господар Јевремова 21, Београд)

Посебни програми 

Радионица: „Играмо се, али не на телефону“

14.05. од 13:00 до 15:00 часова

Радионица Играмо се, али не на телефону (7-10 година). У дворишту Музеја Вука и Доситеја имаћемо прилику да се упознамо са старим играма из времена Вука Караџића и да их упоредимо са новијим друштвеним играма.

Пријављивање је обавезно на мејл адресу radionice@narodnimuzej.rs

Представа: „Досије Доситеј“

15.05. у 12:00 часова

Лик Доситеја Обрадовића оживљава глумац Владимир Цвејић чија интерпретација у првом лицу посетиоце упознаје са епохом у којој је Доситеј живео, личностима с којима се сусретао и атмосфером у којој се рађала српска независност током Првог српског устанка.

predstava-dosije-dositej-muzej-vuka-i-dositeja-muzeji-za-10-manifestacija-2022

„Лица Доситејевог лицеја“ кроз споменичко наслеђе Београда

16.05. 11:00 часова

Шетња Лица Доситејевог лицеја кроз споменичко наслеђе Београда. Подручје око Доситејевог лицеја красе многа историјска здања која се налазе дуж дела улице Змаја од Ноћаја, Вишњићеве и њеног укрштања са Господар Јевремовом улицом. Поменућемо значајне објекте који се налазе у границама овог подручја (Капетан Мишино здање, Чукур чесма), а осврнућемо се и на здања којих данас више нема: Доситејева кућа, Ванлијћева кућа, Управа града Београда, џамије, чесме… Окупљање у дворишту Музеја Вука и Доситеја Елиана Гавриловић

lica-dositejevog-muzeja-muzej-vuka-i-dositeja-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Разговор о Лукијану Мушицком као Доситејевом и Вуковом савременику

18.05. у 16:00 часова

Изузетна личност Мушицког инспирисала је да се кроз разговор осврнемо на још једног изузетног писца. Баш као и Доситеј био је испред свог доба у погледу образовања и превазилажењу оквира свештеничког клера.  Као Вуков пријатељ допринео је језичким реформама и настојањима да се народни језик уврсти у књижевност. Музеј Вука и Доситеја, Миодраг Томић

Радионица: „Породична забава“

 Од 14. до 20. маја током радног времена

Током радног времена изложбеног простора Музеју Вука и Доситеја реализоваће се самосталне радионице, током којих ће деца и њихова пратња моћи да обоје и украсе фес, бркове, круне и бодеже како би открили предмете на сталној поставци Музеја Вука и Доситеја.

Музеј Вука и Доситеја

Радно време током Манифестације:

  • пон, уто, сре, пет, нед – од 10 до 18 часова;

  • четвртак – од 12 до 20 часова;
  • субота 14. мaј 2022. Ноћ музеја – од 10 до 22 часа.

Адреса:

  • Господар Јевремова 21, Београд

Сајт: Народни музеј у Београду