Музеј наивне уметности „Илијанум“ у Шиду

Стална поставка 


Музеј наивне уметности „Илијанум“ – У сталној поставци музеја налази се 36 слика аутора нашег дародавца Илије Башичевића Босиља, и 20 слика других наивних уметника (Матије Скурјенија, Емерика Фејеша, Ивана Генералића итд).  Слике су распоређене у три изложбене просторије.  У сталној поставци су слике из свих Илијиних циклуса, како би посетиоцима било што боље представљено комплетно стваралаштво аутора. Радно време музеја је радним данима од 8 до 18 часова, суботом и празницима од 10 до 16 часова, а недељом је музеј отворен само за заказане групне посете, уколико група броји више од 10 посетилаца.

(Музеј наивне уметности „Илијанум“, Светог Саве 5, Шид)

Посебни програми 

Вече сећања на Илију Башичевића Босиља

Петак, 13. мај у 18 сати

Поводом 50. годишњице од смрти Илије Башичевића Босиља Музеј наивне уметности “Илијанум” Шид организује вече сећања на овог уметника. У Босиљеву част беседиће Лаура Барна, историчарка уметности.
ilija-basicevic-bosilj-muzej-naivne-umetnosti-ilijanum-u-sidu-manifestacija-2022-muzeji-za-10

Радионица: „Музеј у кутији“

18. мај, среда, 10 ч

Музеј наивне уметности већ традиционално у оквиру манифестације Музеји 10 до 10 одржава радионице са ученицима Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Шида коју похађају деца са сметњама у развоју. За овогодишњу манифестацију смо осмослили креативну радионицу у којој ће деца замислити кутије као музејски изложбени простор и на зидове кутија качити минијатурне репродукције слика из нашег фонда. Ова радионица ће омогућити деци моторичке вежбе, али и сналажење у ограниченом простору, затим изучавање уметничких дела и њихово смислено повезивање. Целокупан материјал од којег ће бити кориштен на радионици биће еколошки прихватљив и биоразградив.

decija-radionica-muzej-naivne-umetnosti-ilijanum-u-sidu-manifestacija-2022-muzeji-za-10

Постаните део фантастичног света Илије Босиља

18. мај, среда, 17 ч

Догађај је замишљен да се реализује на улици испред Музеја наивне уметности „Илијанум“ у периоду када се одиграва едукативан програм у суседној Галерији слика „Сава Шумановић“. Случајни пролазници али и публика која иде у и из галерије моћи ће да се фотографише на репродукованим сликама Илије Башичевића Босиља и кроз фотографију постану део његове чудесне уметничке стварности. Присутни ће моћи да се фотографишу као двоглави паун, кнез Лазар и кнегиња Милица, астронаут, магично створење из Илијине маште, хајдук Вељко итд.

plato-muzej-naivne-umetnosti-ilijanum-u-sidu-manifestacija-2022-muzeji-za-10

(Музеј наивне уметности „Илијанум“, Светог Саве 5, Шид)

Шиђани Шиђанима о уметности

20. мај, петак, 18 ч

Заједнички културни догађај Музеја наивне уметности „Илијанум“ Шид и Галерије слика „Сава Шумановић“ Шид има за циљ да пружи прилику својим верним пријатељима и поштоваоцима два великана српске уметости да презентују своје виђење на Илијину и Шумановићеву уметност.

Догађај је замишљен као изложба радова ова два уметника која ће се оформити избором слика од стране 15 Шиђана, при чему ће свака особа да изабере једно Башичевићево и једно Шумановићево дело из наших музејских фондова и тај свој избор представи јавности. У питању су особе које немају директоне везе са уметношћу, дакле просечни посетиоци наших установа али који редовно прате сва дешавања код нас и потврђени су пријатељи и наших установа али и уметника чије легате чувамо.

На овај начин ће се створити и симбиоза два великана уметности чији су радови на први поглед неспојиви. Реализацијом овог догађаја ће не само учесници образовати себе о нашим уметницима и продубити свој поглед на њих него ће имати прилику да едукују и своје суграђане присутне на догађају.

Радно време:

  • радним данима од 8 до 18 часова,
  • суботом и празницима од 10 до 16 часова,
  • недељом само за заказане групне посете.


Адреса: 

  • Светог Саве 5, Шид

Сајт: Музеј наивне уметности „Илијанум“