Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини

Стална поставка


Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини – Уметност која егзистира на маргинама, са друге стране ликовне реалности савременог тренутка, неограничена тематском, техничком и стилском опредељеношћу аутора, носећи спонтаност, чистоту и интензитет уметничког доживљаја привлачи све више пажње стручне јавности, шире публике, као и самих стваралаца. Нова стална поставка Музеја наивне и маргиналне уметности (МНМУ), уприличена након опсежне реконструкције и доградње зграде Музеја, представљена је на три нивоа старе зграде и новоизграђеног анекса и обухвата 125 репрезентативних дела из богате интернационалне збирке МНМУ која броји преко  3000 дела око 400 уметника из тридесетак земаља света. 

Посебни програми 

субота 14. мај од 18- 24 h– 18. Европска ноћ музеја

Моћ визије – неконвенционална уметност – вођење по сталној поставци

Уметност која егзистира на маргинама, са друге стране ликовне реалности савременог тренутка, неограничена тематском, техничком и стилском опредељеношћу аутора, носећи спонтаност, чистоту и интензитет уметничког доживљаја привлачи све више пажње стручне јавности, шире публике, као и самих стваралаца. Нова стална поставка Музеја наивне и маргиналне уметности (МНМУ), уприличена након опсежне реконструкције и доградње зграде Музеја, представљена је на три нивоа старе зграде и новоизграђеног анекса и обухвата 125 репрезентативних дела из богате интернационалне збирке МНМУ која броји преко  3000 дела око 400 уметника из тридесетак земаља света.

vodjenje-stalna-postavka-muzej-naivne-i-marginalne-umetnosti-u-jagodini-manifestacija-2022-muzeji-za-10
Стална поставка – вођење

Публика ће имати прилику да се упозна са великим бројем дела која су ретко била излагана, или чак никада нису напуштала трезоре музејских депоа. Главну окосницу поставке чине ремек-дела светских класика Саве Секулића, Илије Башичевића Босиља, Емерика Фејеша, Војислава Јакића, Богосава Живковића, Драгутина Алексића и многих других, чија дела преносе снагу и оригиналност уметничке визије неконвенционалне уметности коју наш музеј баштини. Посетиоце ће кроз поставку водити Ивана Јовановић, музејски саветник МНМУ.

АНИМУЗА –  креативна радионица анимације

Креативна радионица ће публику упознати са тајнама анимације. У оквиру ње учесници ће имати прилику да оживе дела наивних и маргиналних уметника и упознају основе анимације кроз различите технике, колаж, пластелин, песак. Програм радионице намењен је првенствено првом контакту учесника са анимираним филмом. Упознаћемо анимиране оптичке играчке, зотроп, флипбоок, трауматроп. Научићемо не само да критички посматрамо анимирани филм, већ и да активно учествујемо и његовом стварању. Радионицу ће водити Марија Вулић, стручни сарадник МНМУ, Ивана Јовановић, музејски саветник МНМУ и Лепа Сека Милошевић, кустос МНМУ.

animuza-14-maj-muzej-naivne-i-marginalne-umetnosti-u-jagodini-manifestacija-2022-muzeji-za-10
Анимуза

МНМУ Библиотека – презентација издања и библиотеке МНМУ

Богата издавачка делатност Музеја наивне и маргиналне уметности, поред дела који прати изложбену активност у виду стручних двојезичних каталога, пратећег пропагандног материјала (позивнице, плакати, банери, разгледнице, обележивачи страница), обухвата и посебна издања (монографије, зборници, водичи, графичке мапе, календари, бојанке, часописи). Почев од 2000. године издавачка делатност се надограђује и објављивањем електронских издања. Желећи да на популаран, информативан и доступан начин презентује најзначајнија актуелна дешавања у области наивне и маргиналне уметности на ширем међународном плану, 2015. године Музеј покреће двојезични стручни часопис МНМАрт. Презентација ће обухватити и најзанимљивија издања из богате стручна библиотека МНМУ која обухвата више од 7000 публикација. Презентацију ће водити Гордана Ђорић, билиотекар МНМУ.

biblioteka-14-maj-muzej-naivne-i-marginalne-umetnosti-u-jagodini-manifestacija-2022-muzeji-za-10
Библиотека

СУСРЕТИ: Зил Милано – Горан Стојчетовић

субота 14. мај од 18 сати– 18. Европска ноћ музеја

двојица актуелних представника домаће алтернативне ликовне сцене – Зил Милано и Горан Стојчетовић, откривају загонетне путеве уобличавања уметничког дела. У  непосредном сусрету са ствараоцима, посетиоци МНМУ биће у прилици да путем живе демонстрације виде и доживе генезу ликовне форме у различитим модалитетима. Неконвенционалан приступ и субјективна визура суштински сродних уметника резултирају као ликовност на граници са експериментом.

Зил Милано ствара од 1981. године, а од 1999. излаже на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству – у организацији МНМУ (Београд, Бар, Братислава, Праг, Париз) и другим међународним пројектима (Њујорк, Мајами). Почев од 2005. заступљен је у Збирци МНМУ, Јагодина, као и на Сталној поставци МНМУ, а последњих година и у светским колекцијама.

Сусрети

Горан Стојчетовић активно ствара од 1999. године, а од 2015. уметност истражује путем практичних радионица и теорије. Значајну сарадњу са МНМУ, Јагодина остварује 2017. године у оквиру међународне изложбе у организацији МНМУ Турбуленције на Балкану ( Halle Saint Pierre, Париз). Оснивач је удружења Art Brut Serbia.

Јавни час конзервације

понедељак 16. мај  od 10 – 12h

Упознавање посетилаца са конзервацијом и рестаурацијом у општем смислу шта је конзервација и рестаурација :

Какви су задаци рестауратора и конзерватора у музејској институцији.

Како функционише рестаурација и конзервација у музејским институцијама

Како се правилно рукује музејским експонатима сликама , скулптурама, цртежима

Како се опремају и сређују дела за сталну поставку и изложбе које гостују у другим институцијама у земљи и иностранству.

Учесници радионице Конзерватор рестауратор МНМУ Иван Ђелић, техничари Никола Стојановић и Ненад Глишић

Серијал: МНМУ кинотека – Моћ визије: Ото Бихаљи-Мерин 

уторак 17. мај  od 18h

Прича о истакнутом књижевнику, критичару и публицисти, Оту Бихаљи-Мерину, који је последње деценије живота провео у стану у Немањиној улици у Београду, где су настајали његови бројни стручни текстови посвећени новим појавама у нашој југословенској, али и светској уметности.

oto-bihalji-merin-muzej-naivne-i-marginalne-umetnosti-u-jagodini-manifestacija-2022-muzeji-za-10
Ото Бихаљи-Мерин

Овај стан, данас Салон Ото Бихаљи-Мерин у саставу Музеја наивне и маргиналне уметности, чува аутентичан Отов радни кабинет, управо онакав каквим га је он оставио, као и његову богату стручну библиотеку, драгоцену архивску грађу и колекцију уметничких дела. Разговор ће пратити видео и фото материјал, као и пројекција снимка интервјуа који је са Бихаљијем водио Боро Кривокапић 1981. године. Програм ће водити: Ивана Јовановић, музејски саветник МНМУ, Лепа Сека Милошевић, кустос МНМУ и Марија Вулић, стручни сарадник МНМУ.

Моћ визије: Емерик Фејеш (прича о светском класику)

среда 18. мај од 10 – 14h – међународни Дан музеја

Програм:
1. Ликовна радионица – Емерик Фејеш – Путовање кроз градове Европе  
Креативна ликовна радионица са ученицима виших разреда основних школа. Ученици ће инспирацију за своје цртеже за градове које су обишли или о којима маштају потражити на остварењима Емерика Фејеша, баш као што је и Фејеш инспирацију налазио на разгледницама.

Радионицу воде: Јелена Јовановић, кустос и Иван Ђелић, конзерватор-рестауратор

fejes-muzej-naivne-i-marginalne-umetnosti-u-jagodini-manifestacija-2022-muzeji-za-10
Фејеш

2. Емерик Фејеш – прича о светском класику и његовим остварењима из збирке МНМУ са студентима Педагошког факултета у Јагодини како би они могли стечена знања да примене у сопственој пракси приближавања историје уметности кроз квалитетно организовање наставних и ваннаставних активности.

Кустостоско вођење: Јелена Јовановић уз педагошку подршку асс.ма Недељка Милановића са Катедре за друштвене и хуманистичке науке Педагошког факултета у Јагодини

МНМУ за децу – Вајарска и цртачка ликовна радионица – Моћ визије

четвртак 19. мај od 10-12 ч

Вајарска и цртачка ликовна радионица – Моћ визије у новом анекс простору Музеја наивне и маргиналне уметности. Учесници ће окружени вајарским остварењима Богосава Живковића, Драгутина Алексића и Милана Станисављевића, као и монументалним цртежима Војислава Јакића креирати сопствена уметничка дела инспирисани новим изложбеним простором МНМУ и остварењима поменутих аутора

vajarska-i-crtacka-radionica-muzej-naivne-i-marginalne-umetnosti-u-jagodini-manifestacija-2022-muzeji-za-10
Вајарска и цртачка радионица


Радионице воде: Јелена Јовановић, кустос и Иван Ђелић, конзерватор-рестауратор

Моћ визије: Сава Секулић 

четвртак 19. мај od 18h 

Музеј наивне и маргиналне уметности, као једна од ретких светских институција специјализованих за музеолошку заштиту највреднијих остварења неконвенционалног сегмента савремене уметничке сцене, за изворима аутентичне креативне енергије трага најпре у уметничким опусима назначајних уметника, изразитих индивидуалиста и интуитивних визионара, чија дела баштини. Један од њих, Сава Секулић (1902-1989), аутентични самоук, снагом, оригиналношћу и истрајношћу ликовног инстинкта досезао је далеко испред свог времена.

sava-sekulic-muzej-naivne-i-marginalne-umetnosti-u-jagodini-manifestacija-2022-muzeji-za-10
Сава Секулић – Моћ визије

Прича о светском класику Сави Секулићу, поред стручног вођења по поставци, обухватиће и богат пратећи програм: презентацију истоимене излжбе одржане у Српском културном центру у Паризу, пратећу анимацију младог аутора Милоша Фата која представља инвентивну савремену рефлексију инспирисану делима овог светског класика, као и пројекција документарног филма Сава Секулић Самоук аутора Слободана Д. Пешића са аутентичним снимцима уметника из 1975. године. Програм ће водити: Ивана Јовановић, музејски саветник МНМУ и Марија Вулић, стручни сарадник МНМУ.

Моћ визије: Богосав Живковић 

петак 20. мај od 18h 

Врхунски домети примарне снаге и пуноће аутентичне ликовне енергије у делима најзначајнијих протагониста медија скулптуре препознати су као једна од кључних тачака јасног разграничавања самосвојног квалитета највиших домета сингуларних појава неконвенционалне уметности, од области аматеризма и дилетантизма. Као централна, издваја се фигура Богосава Живковића, светског класика наивне и маргиналне уметности, чије је стваралаштво изразитим квалитетом веома рано скренуло пажњу стручне и шире јавности, утирало пут и дало замах широкој афирмацији наше наивне и маргиналне уметности у свету.

bogosav-zivkovic-muzej-naivne-i-marginalne-umetnosti-u-jagodini-manifestacija-2022-muzeji-za-10
Богосав Живковић – Моћ визије

Причу о богатом и разноврсном стваралачком опусу овог аутора о коме су још шездесетих година прошлог века писале угледне личности попут Жана Дибифеа или Ота Бихаљи-Мерина, пратиће и вођење по поставци, као и пројекција видео материјала из архиве Музеја. Програм ће водити: Ивана Јовановић, музејски саветник МНМУ и Марија Вулић, стручни сарадник МНМУ.

МНМУ ТЕАТАР – Моћ визије: Србољуб Којадиновић 
Емоцијонални доживљај боја кроз покрет

петак 20. мај

У сарадњи са Градским позориштем Јагодина и Школом глуме Ћуприја, МНМУ приређује радионицу МНМУ ТЕАТАР са темом Моћ визије: Србољуб Којадиновић – Емоционални доживљај боја кроз покрет.


Програм:


1. ВОЂЕЊЕ КРОЗ ОСТВАРЕЊА НА ПОСТАВЦИ – Кустос пројекта Јелена Јовановић најпре ће разговарати са учесницима о уметнику, његовим живописним путовањима и ликовним остварењима изнедреним из искуства стеченим на броду КЛИ – КЛИ и пристаништима широм света.


2. ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА КЛИ-КЛИ – видео о породици Којадиновић на једрењаку који су сами изградили и на њему живели више од три деценије и ПРЕЛИСТАВАЊЕ ДНЕВНИКА МОРЕПЛОВЦА И СЛИКАРА – аутентичног дневника који је уметник водио током свог живота.

teatar-20-maj-muzej-naivne-i-marginalne-umetnosti-u-jagodini-manifestacija-2022-muzeji-za-10
Театар

3. МНМУ ТЕАТАР – Претходно упознати са животом и сликарством Србољуба Којадиновића, учесници МНМУ Театра кроз драмски покрет, гестикулацију и игру ствараће својеврсну позоришни перформанс у Музеју инспирисани личним доживљајима Којединовићевог ликовног опуса.
Театар води: Јелена Јовановић, кустос МНМУ у сарадњи са Маријом Миладиновић, мастер драмском и аудиовизуелном уметницом и драмском едукатором Школе глуме Ћуприја.

 

Адреса: Бошка Ђуричића 10, Јагодина
Сајт: Музеј наивне и маргиналне уметности