zgrada-centar-za-kulturu-gradac-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Центар за културу, образовање и информисање Градац Рашка

Стална поставка 


Спомен собаРашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915″ 

од 10 до 20 часова.

Центар за културу, образовање и информисање Градац Рашка: След историјских догађаја претворио је Рашку у јесен 1915. у привремену ратну престоницу Краљевине Србије.

Крајем октобра, у Рашку је приспела Влада, Врховна команда, принц Александар Карађорђевић, представници савезничкох дипломатских мисија, те чиновници важнијих државних намесништава.

За седиште Владе била је одређена кућа угледног и имућног Рашчанина Љубомира Курсулића, смештена на самом улазу у град из правца Краљева. Влада је у њој боравила 13 дана, то јест до 12. новембра и за то време одржала 11 седница на којима су, осим свакодневне анализе спољнополитичке и ситуације на бојишту, донете и неке од, показаће се касније, судбоносних одлука по судбину српске државе.

Спомен соба- Рашка ратна престоница Краљевине Србије 1915. године

У част 100-те годишњице боравка Владе Краљевине Србије у Рашки, 2015. године, отворен је меморијал – трајна поставка у којој се поред бројних фотографија,  реконструисаних униформи и других релевантних детаља, нашао и простор посвећен славној хероини Првог светског рата, Милунки Савић, која потиче из ових крајева (Јошаничка Бања), као и фототипско издање Мирослављевог јеванђеља.

(Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6 )

Меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој Бањи

Од 10 до 14 часова.

У оквиру Меморијалног комплекса, подигнутог 1995. године у част највеће српске хероине, отворена је 2020. стална изложбена поставка „Меморијална соба Милунке Савић“.  Изложба је мултимедијалног карактера и чине је бројне фотографије, документа, предмети, филмска и архивска грађа који осветљавају лик и дело наредника Српске војске, пореклом из села Копривница код Јошаничке Бање.

Централно место изложбе заузима интерактивни мозаик сачињен од фотографија из различитих периода Милункиног живота, а  оне иза себе крију аутентичне филмове из Великог рата. Филмове путем таблет рачунара покреће специјално креирана апликација. Други сегмент поставке су два, импровизована, војна рова – српски и аустроугарски који дочаравају услове у којима је Милунка ратовала. Трећи део поставке представља изложба предмета из периода Првог светског рата (војне униформе, заставе, оружје…), фотографија, докумената и насловница француског дневног листа Le Petit Journal.

(Јошаничка Бања)

Родна кућа Милунке Савић у Копривници

Родна кућа Милунке Савић се налази у селу Копривници код Јошаничке Бање. Копривница је село где је Милунка рођена, живела, одакле је кренула у ослободилачке ратове и у које се често враћала.

 Домаћинство су некада чинили кућа са вајатом, пекара за печење хлеба, амбар за жито, кош за кукуруз и дрвљаник. Кућа је саграђена у првој половини 20. века и представља типичан пример традиционалног, народног градитељства назначеног периода.

Временом је објекат знатно пропао, али су током 2014. и 2015. године урађени конзерваторско-рестаураторски радови и она је, заједно са већином пратећих објеката, враћена у изворно стање под руководством архитекте Рајка Чубрића.

У Милункиној родној кући се налази стална, етнолошка поставка коју чине бројни употребни предмети из прве половине 20. века: посуђе, разбој, шиваћа машина, ћилими… махом прикупљени у Јошаничкој Бањи.         

(Село Копривница)

Посебни програми

„Стазом Милунке Савић“ – пешачка тура

14. мај 2022. године, 11:00 часова

Пешачка тура која има за циљ упознавање живота и дела највеће српске хероине отпочеће окупљањем учесника код Меморијалног комплекса Милунке Савић у Јошаничкој Бањи. Окупљени учесници обићи ће Меморијалну собу Милунке Савић уз стручно вођење кустоса, а потом кренути у седам километара дуго „путовање кроз време“ пут Милункине родне куће у селу Копривници. Након доласка, учесници ће након предаха имати прилике да обиђу етнолошку поставку у кући Савића која приказује живот планинског домаћинства из прве половине 20. века, уз стручно тумачење кустоса.

(Меморијални комплекс Милунке Савић (Јошаничка Бања) – Родна кућа Милунке Савић (Копривница))

Изложба: „Рефлексије“

16. мај 2022. године, 19:30 часова

„Стакло као средство уметничког изражавања представља посебно захтевно и истовремено привлачно поље стваралаштва, како за аутора, тако и за посматрача. Слободан Маринковић један је од ретких мајстора који су на нашим просторима проникли у све тајне ове заносне вештине. Вишеструко надарен и образован као сликар, мозаичар, скулптор, он је стаклу посветио последњих четврт века свог креативног рада, а његова остварења налазе се око нас или у нашој близини, а да тога често нисмо свесни.“(др Оливер Томић)

 Изложбом „Рефлексије“ биће  представљени пројекти реализовани у техници витража и фузионисаног стакла на сакралним објектима у Србији, Црној Гори и Грчкој (цркве у Сопоћанима, Жичи, Дежеви, Старом Бару, Ормилији, Синагога у Суботици…) . 

slobodan-marinkovic-vladicanski-dvor-eparhije-zicke-centar-za-kulturu-gradac-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Слободан Маринковић-Владичански двор Епархије Жичке (витраж)

Аутор: мр Слободан Маринковић,

дипломирао je на Факултету примењених уметности у Београду 1987. године, где је и магистарстрирао 1990. године. Специјализовао је конзервацију и рестаурацију из области сликарства у Народном музеју у Београду. Стручно се усавршавао у Кракову, у атељеу FURDYNA, код проф. Јозефа Фурдине, а  2004. године у Амстердаму (Холандија), у атељеу Vantetterode Glasobjekten, Луја Лероја. Члан је УЛУПУДС-а од 1988. године. Запослен је на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

(Галерија Центара за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6)

Предавање: „Макраме – уметност везивања чворова“ 

17. мај 2022. године, 11:00 часова

Предавање о техници макраме уз презентацију репрезентативних узорака има за циљ да житеље Рашке упозна са техником, која осим креативне и релакс функције поседује и изузететан степен медитативности, па је самим тим врло прихватљива за све узрасте. Излагање има тежњу да посетиоцима и будућим полазницима креативне радионице што обухватније прикаже разноврсност изражавања овом техником са посебним акцентом на области микро-макрамеа, макрамеа за децу, употребног макрамеа и зидних украса односно таписерија. Публика ће се поред наведег упознати и са историјским развојем везивања чворова и развојем макрамеа од његових почетака до данас.

vladimir-radulovic-devojka-sa-krcagom-centar-za-kulturu-gradac-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Владимир Радуловић-Девојка са крчагом

Предавач: Владимир Радуловић, дипл. графички дизајнер

(Галерија Центара за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6)

 Радионица: „Макраме“

од 17. до 20. мај 2022. године, 12:00 часова

Многи савремени уметници ликовне и примењене уметности прихватили су Макраме као начин изражавања, стварајући своја дела чворовима комбинујући их са другим материјалима и техникама.

Четвородневна радионица у трајању од по деведесет минута приближиће полазницима прастару вештину која ће многима постати занимљив хоби, а пре свега нов начин изражавања. Елементи који се користе у Макрамеу су врло једноставни и лако се уче. Радионица ће кренути савладавањем једноставних узорака да би се схватио процес рада, а затим ће ући у процес комбиновања и експериментисања како би се дошло до најбољих решења.

galerija-ck-gradac-centar-za-kulturu-gradac-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Галерија ЦК Градац

Сви заинтересовани могу се за учешће на радионици пријавити у ЦК „Градац“ до 16. маја.

Радионицу води: Владимир Радуловић, дипл. графички дизајнер

(Галерија Центара за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6)

Представа: „Досије Доситеј“

20. мај 2022. године, 19:30 часова

Монодрама „ДосијеДоситеј“, из пера Елиане Гавриловић, инспирисана је животном причом нашег великог просветитеља, књижевника и филозофа Доситеја Обрадовића. Лик Доситеја Обрадовића игра аутор поставке, глумац Владимир Цвејић који приказује епоху у којој је Доситеј живео, људе с којима се сусретао и раздобље освита модерне српске државе.

dosije-dositej-predstava-centar-za-kulturu-gradac-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Представа – Досије Доситеј

Игра: Владимир Цвејић, глумац

(Галерија Центара за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6)

 

Радно време у току Манифестације:

  • Спомен соба „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије“ – од 10 до 20 часова
  • Меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој Бањи – од 10 до 14 часова

Адреса:

  • Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6
  • Меморијална соба Милунке Савић, Јошаничка Бања
  • Родна кућа Милунке Савић, село Копривница


Сајт: Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка