Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића


Стална поставка Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића

Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића основана је 1972. године, на основу Уговора о поклону колекционара Рајка Мамузића. Основни фонд збирке представља јединствен преглед српске уметности настале у првим деценијама после Другог светског рата. Карактер збирке одређен је Мамузићевим интересовањем за стваралаштво прве послератне генерације уметника.

Збирка истиче улогу 35 аутора у креирању југословенске ликовне сцене након Другог светског рата, док презентује њену морфолошку разуђеност, најкарактеристичније уметничке ставове, као и хронологију уметничких дешавања шесте деценије. У њој су сабране скоро у целини уметничке групе: Задарска, Децембарска и Београдска група.

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića - zgrada galerije
Зграда Галерије ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића

У тренутку оснивања, збирка је обухватала 438 уметничких дела, док је од тада уметнички фонд проширен и обогаћен путем поклона уметника и њихових наследника. Аутори заступљени у збирци имали су значајне улоге у нашој савременој уметности, док Стална поставка ове колекције на јединствен начин повезује стваралаштво специфичних и индивидуалних уметничких опредељења и пружа ширу слику савремених ликовних тенденција српске и југословенске уметности.

Посебни програми Галерије ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића


Предавање о Баховим цветним капима, њиховој примени и значају

14. мај у 17 и 30 часова

Предавање о Баховим цветним капима, њиховој примени и значају водиће стручњак Татјана Исаков Кашић. Необичну дискусију за музеј пратиће репродукције слика и цртежа из фонда Поклон збирке Рајка Мамузића. У оквиру предавања које ће се одржати унутар сталне поставке Збирке, покушаћемо да разазнамо које биљке су уметници користили за своје моделе као и то да ли се исте биљке и нијансе боја налазе у самим Баховим цветним капима.

(Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, Васе Стајића 1)

galerija-likovne-umetnosti-poklon-zbirka-rajka-mamuzića-muzeji-za-10-manifestacija-2022-bahove-kapi-predavanje
Бахове цветне капи, репродукција – Михац Мирјана, Предео дан, ноћ 1966. уље на платну

Посети изложбу и нацртај кроки

Предавање: Од пера до графитне оловке – цртеж јуче и данас

18.мај у 18 часова

У оквиру пратећег програма изложбе „Цртежи из фонда Поклон збирке Рајка Мамузића“ одржаће се предавање о цртежу као средству ликовног изражавања сликара Бранка Јанковића, професора Академије лепих уметности Брера из Милана, Италија. Бранко Јанковић се кроз своју каријеру уметника и предавача бави цртежом као основном тематиком. Цртежу прилази искуствено као уметник, студијозно као професор и аналитички као критичар. Предавање ће за основну тему имати цртеже из фонда Поклон збирке помоћу којих ће се кретати кроз историју цртања све до данашњих метода и начина изражавања.

(Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, Васе Стајића 1)

galerija-likovne-umetnosti-poklon-zbirka-rajka-mamuzića-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Од пера до графитне оловке – цртеж јуче и данас. Проф. спец. Бранко Јанковић

Приказивање филма 24 Слике (24 Frames)

20.мај од 15 и од 18 часова 

Филм иранског режисера Абаса Кјаростамија. Филм је монтиран након смрти овог славног иранског уметника и представљен публици први пут 2017. године. Приказан је у 24 слике, поезије тренутка које обраћају пажњу не на основну тематику већ представљају споредну улогу, позадину у настајању једног филма. Кјаростами те пратеће елементе на крају износи у први план, чинећи тако од њих протагонисте и нараторе виртуозно повезане у једну филмску целину. Многи критичари овај филм сматрају за највеће достигнуће не само у каријери Абаса Кјаростамија већ у читавом свету уметности.

Филм ће се приказивати у просторијама Галерије у два термина.

(Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, Васе Стајића 1)

galerija-likovne-umetnosti-poklon-zbirka-rajka-mamuzića-muzeji-za-10-manifestacija-2022-prikazivanje-filma
Приказивање филма. 24 Слике (24 Фрамес), Абас Кјаростами

Радно време у току Манифестације:

  • oд 10 до 20 часова
  • 14. мај од 10 до 22 часа

Адреса:

  • Васе Стајића 1, Нови Сад

Сајт: Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића