narodni-muzej-leskovac-zgrada-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Народни музеј Лесковац

Стална поставка


„Времеплов лесковачког краја“ 

Народни музеј Лесковац – Стална поставка НАРОДНОГ МУЗЕЈА У ЛЕСКОВЦУ „Времеплов лесковачког краја“  у две изложбене просторије приказује живот у Лесковцу од праисторије преко римског доба, средњег века, турског периода до 1941. године ХХ века. У нашој поставци сазнајте и како су живели људи у праисторији на Хасару, чиме су се све бавили становници Царичиног града, ко је најпознатији лесковачки средњевековни витез, ко је био Михаило Бабамилкић и како је Лесковац постао Српски Манчестер?

Тактилна изложба

Део поставке чини стална ТАКТИЛНА ИЗЛОЖБА намењена слепим и слабовидим особама. Изложбу чини 19 експоната који описују историју лесковачпког краја од праисторије до турског периода. Изложбу прати и аудио водич, док се у истом делу поставке налазе и панели са водичем кроз поставку на знаковном језику.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

Градска кућа


У склопу Народног музеја у Лесковцу налази се и ГРАДСКА КУЋА, јединствен пример балканско-оријенталног градитељства у ХӀХ веку. У њој можете погледати поставку која приказује начин уређења куће у првој половини ХХ века.

Gradska kuća, Narodni muzej Leskovac 2021
Градска кућа
(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

Дечји музејон


У склопу Градске куће, налази се ДЕЧЈИ МУЗЕЈОН, место посвећено најмлађим посетиоцима у коме, у складу са својим интересовањима, деца могу сама бирати дидактичке и креативне материјале за рад инспирисане културном баштином Лесковца и његове околине.

Muzejon Gradske kuće, Narodni muzej Leskovac
Музејон

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

Текстилни музеј у Стројковцу


Да би се боље упознали са почецима развоја лесковачке текстилне индустрије и разлогом због ког је Лесковац био називан Српски Манчестер, посетите ТЕКСТИЛНИ МУЗЕЈ у селу Стројковцу.

Tekstilni muzej u Strojkovcu, Narodni muzej Leskovac
Текстилни музеј у Стројковцу

Смештен је у згради старе воденице у којој је отворена прва фабрика гајтана 1884. године и поред воденице чува чаркове и калеме за уплетање гајтана и друге предмете који причају причу о историји текстилне индустрије у Лесковцу.

Nova stalna postavka "Leskovac -srpski Mančester" u Narodnom muzeju Leskovca
Нова стална поставка – Лесковац српски Манчестер

(Текстилни музеј, село Стројковце)

Археолошки локалитет Царичин град


Посебан део сталне поставке посвећен је Археолошком локалитету ЦАРИЧИН ГРАД из VI века који се налази на 30 километара од Лесковца, а за који се претпоставља да је то Јустинијана Прима, град који је у спомен свом завичају подигао Јустинијан Први, византијски цар, реформатор и стратег.

Cari;in grad, Narodni muyej Leskovac 2021.
Царичин град

(Царичин град, 16230, Лебане)

Посебни програми – Народни музеј Лесковац

Лапидаријум

15- 20.05.2022. од 12 до 20 ч

Лапидаријум на музејском тргу представља део сталне поставке Народног музеја у Лесковцу и осликава дугу историју лесковачког краја. Тргом доминира 14 јединствених примерака покретног културног добра – предмети из збирке Епиграфије, Царичин град, збирке Антике и збирке Оружја. Поједини експонати су стари више хиљада година а сви заједно приказају културно наслеђе лесковачке котлине у  дугој историји  Лесковца и говоре нам о становништву, друштвеној хијерахији, веровањима, култовима и привредним актиностима. Изложеним споменицима лапидаријум нам говори о римском добу, о велелепној Јустинијани прима, али и грациозном средњем веку, како је изгледала преса за вино, које богове су поштовали Римљани али и како су своје зидине украшавали становници града који је подигао последњи римски цар.

lapidarijum-narodni-muzej-leskovac-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Лапидаријум

(Народни музеј Лесковац – Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

ИЗЛОЖБА: „ОБЛАЧЕЊЕ И КИЋЕЊЕ У ЛЕСКОВАЧКОМ КРАЈУ ОД ПРАИСТОРИЈЕ САВРЕМЕНОГ ДОБА“

15 – 20.05.2022.  од 12 до 20 ч

Изложба „Одело не чини човека – Облачење и кићење у лесковачком крају од праисторије до савременог доба” резулат је заједничког рада кустоскиња Народног музеја у Лесковцу. У обе галерије Музеја, презентоваће се начин одевања и кићења од праисторије па до савременог доба кроз 9 тема.

У галерији у приземљу у реконструисаним амбијентима, са луткама, реконструисаном одећом, али са оригиналним накитом приказано одевање из доба неолита, римског и средњовековног периода. У галерији на спрату презентоваће се одевање током турског, периода након ослобођења и прве половине XX века. Оригинални предмети у витринама биће допуњени и осавремењени реконструкцијама и моделима,  легендама, цртежима, фотографијама и илустрацијама.

stalna-postavka-narodni-muzej-leskovac-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Стална поставка

(Галерија Народног музеја Лесковац – Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ: „Временом плови, моду улови“

14.05.2022. од 18 до 22 ч

16 – 19.05.2022. од 10 до 11:30 ч

 Програм се реализује као пропратни садржај у склопу изложбе „Кићење и облачење у лесковачком крају од праисторије до савременог добa”. Намењен је деци припремно предшколских група и ученицима нижих разреда основне школе.

vremenom-plovi-modu-ulovi-narodni-muzej-leskovac-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Кроз различите активности на изложби деца ће се упознавати са тим како су се људи облачили и китили кроз историју. Обилазећи изложбу, уз разговор са кустосима и пратећи илустровану публикацију са задацима деца ће сазнати како се некада давно израђивала одећа и накит, шта се могло закључити на основу одевања и кићења, како је изгледала једна соба у римској вили, свадба у Лесковачком крају и још других занимљивости.

Намењен је деци узраста од 5 до 11 година који заједно са мамом, татом, баком, деком сестором или братом могу да проведу слободно време на музејској изложби, заплове временом и откривају како су се некада давно људи облачили и украшавали.

(Галерија Народног музеја Лесковац – Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

Породични програм: “Времеплов лесковачког краја“

14.05.2022. од  18 до 02 ч

15-20.05.2022. од 12 до 20 ч

Породични програм Времеплов лесковачког краја осмишљен је као васпитно-образовни програм Дечијег музејона. Намењен је деци узраста од 5 до 11 година који заједно са мамом, татом, баком, деком сестром или братом могу да проведу слободно време у музеју. Лесковачким времепловом ћете се вратити у далеку прошлост Лесковца и откривати најзначајније детаље из праисторије, периода византије и средњег века. Кроз обилазак поставке Времеплов Лесковачког краја, уз помоћ дизајниране публикације, забављаће се истраживањем музејске поставке, решавањем мисаоних задатака, описивањем, доцртавањем и бојењем задатака у публикацији.

(Народни музеј Лесковац – Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

Виртуелно облачење

15- 20.05.2022.  од 12 до 20 ч

Интерактивна апликација – Виртуелно облачење имплементирана је у Сталну поставку Народног музеја Лесковац. Омогућава посетиоцима музеја да се „обуку“ у различите комбинације костима у одећу с краја 19. и почетком 20. века тако што их виртуелно бирају и облаче. У понуди је 15 комбинација одеће из различитих периода.

virtuelno-oblacenje-interaktivna-radionica-narodni-muzej-leskovac-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Виртуелно облачење

(Народни музеј Лесковац – Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

МУЗЕЈСКА РАДИОНИЦА: „ЧУВАРИ ПРОШЛОСТИ“

15.05.2022. од 12 до 13:30 ч

Музеји су моћни чувари прошлости. У Народном музеју у Лесковцу налазе се сачувани бројни предмети који сведоче о историји Лесковца дугој 8000 година. Радионица намењена деци узраста од 5 до 11 година. Кроз радионицу деца се упознају са предметима пронађеним на археолошком локалитету Царичин град где ће им бити указано на значај бриге о њима и њиховом очувању.  Деца ће се упознати и на практичан начин са занимањем конзерватра у музеју. Биће им презентовано и демонстрирано како се предмети конзервирају, потом се деца стављају у активну улогу конзерватора, попуњавају конзерваторски картон и врше конзервацију и рестаурацију предмета од керамике.

(Народни музеј Лесковац – Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

МУЗЕЈСКА РАДИОНИЦА: „МОДА ЖЕНСКИХ ФРИЗУРА“

20.05.2022. од 11 до 13 ч

Све девојчице воле лепе и модерне фризуре, а да ли бисте ви носиле фризуре које су носиле Римљанке или жене које су некада давно живеле на нашим просторима и да ли бисте очекивале да из музеја изађете са новом фризуром?

Музеји су моћни и спајају на очиглед неспојиво. На музејској изложби „Облачење и кићење од праисторије до савременог доба“ приказани су различити модни стилови женских фризура кроз време. Кроз радионицу деца ће откривати какве су фризуре биле некада у моди а какве су данас. Правићемо фризуре налик фризурама које су некада девојчице и жене носиле у прошлости али и савремене фризуре како бисмо уочили разлику у начину израде и изгледу фризура.

Радионица се организује у сарадњи са Хемијско-технолошком школом „Божидар Ђорђевић-Кукар“, смер фризерски.

(Галерија Народног музеја Лесковац – Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

Породични програм “Градска кућа“

14.05.2022. од 19:30 до 22:00 ч

15 – 20.05.2022. од 12 до 20 ч

Породични програм Градска кућа осмишљен је као васпитно-образовни програм Дечјег музејона. Намењен је деци узраста од 5 до 11 година који заједно са мамом, татом, баком, деком или старијом сестором или братом могу да проведу слободно време у музеју – Градској кући откривајући како је некада живела градска породица у Лесковцу.

Током обиласка поставке Градске куће, уз помоћ дизајниране публикације сви чланови породице забављаће се трагајући за предметима, решавајући различите задатке у публикацији и проводећи пријатне тренутке у Музеју.

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

Дечији музејон

14.05.2022. од 19:30 до 22:00 ч

Дечји музејон је дечји музејски клуб, смештен у простору Градске куће, издвојеног објекта Народног музеја. Намењен је деци од 5 до 11 година као и њиховим родитељима и заинтересованим појединцима. У њему можете пронаћи мноштво интересантних игара за децу, занимљивих књига са историјском тематиком као и креативног и дидактичког материјала за израду предмета, бојење, цртање, израду мозаика и сл. 

Учлањење у дечји музејон током трајања ноћи музеја биће бесплатно.

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

МУЗЕЈСКА РАДИОНИЦА „ПИСМЕНО“

14.05.2022. од 18:00 до 19:30 ч

За писање у прошлости људи су користили различите предмете. Користили су камење, кости, глину, дрво, восак, тканине, кожу, папирус и сл. материјале које су могли наћи у природи. Током радионице ће се деца упознати са развојем писма крoз историју (клинасто писмо, хијероглифи, фонетска писма) као и са материјалима (пергамент, папирус, хартија, песак…) на којима се писало. Деци ће бити представљен и славеносербски језик који се користио све до реформе Вука Караџића а у Лесковачком крају до доласка учитеља Јосифа Костића. У практичном делу радионице деца ће се упознати са краснописом  и савладаваће технику лепог писања.

Радионица је намењена деци узраста од 5 до 11 година.

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

Вођење кроз сталне поставке музеја

14.05.2022. у терминима од: 19.00, 21.00 и 23.00 часова

Bођење кроз поставкe Музеја ће се организовати у терминима од: 19.00, 21.00 и 23.00 часова.

(Народни музеј Лесковац – Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

Радно време у току Манифестације:

  • 15 – 20. мај 2022. од 12 до 20 ч

  • Ноћ музеја 14. маја  од 18 до 02 ч

Адреса:

  • Народни музеј Лесковац – Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац;
  • Градска кућа – Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац;
  • Текстилни музеј, село Стројковце
  • Царичин град, 16230, Лебане

Сајт: Народни музеј Лесковац