Музеј „Терра“ Кикинда


Стална поставка 

Музеј ,,Терра“ Кикинда -Музејска поставка богате збирке скулптура од теракоте непосредно одсликава њену историју користећи изванредан простор мањежа у којем је могућ јединствен свеобухватан поглед на целину. Поставка не истиче хронолошки след, али пружа могућност да се прате одређене промене у раду и техници до којих је долазило током четири деценије постојања Интернационалног симпозијума скулптуре „Терра”.

Тако се смењују радови галеријског формата – окупљени у четири угаона простора Музеја, са монументалним и интимнијим скулптурама, постављеним на постаменте или непосредно на под, без поделе по генерацијама или националности вајара, без груписања по темама или стиловима. То омогућује спонтан доживљај сваке од изложених скулптура, утисак активног простора и живе, радне атмосфере каква влада на Симпозијуму „Терра”. 

Готово сваки учесник Симпозијума је представљен бар по једним делом, што даје могућност да се прикажу веома различите поетике како српских и југословенских тако и светских уметника посвећених раду у овом племенитом материјалу.  У фундусу “Терре” тренутно се налази се око 1.000 скулптура у техници теракоте.

Посебни програми – Музеј „Терра“ Кикинда

Вајарска радионица за децу али и одрасле: ,,Земљано сведочанство“

14. мај 2022: 18:00 – 18:30 часова

Вајарска радионица за децу и одрасле уз стручну асистенцију вајара, педагога и запослених у ЦЛПУ Тера  – ,,Земљано сведочанство“ и  традиционално такмичење и радионица у ,,Топању“. Топање је северно банатска игра са глином као примарним материјалом.

Не тако давно, током летњих месеци деца су била прави мајстори у игри прављења “топова” од блата. Топове су правили од блата, које је могло да се лепи и које је било од црне земље, коју су најчешће скидали са точкова од кола која су, у летњем преоду долазећи са њива, ту земљу доносиле. Смишљали су и посебне бајалице за сваки „топ“ који је требало да се баци и да пукне:“ Кукурику пето, ако пући нећеш бацићу те на врх куће“.

(Музеј „Терра“ – испред музеја – на отвореном)

Радионица цртања за децу: „Нацртај скулптуру“

14. мај 2022: 18:30 – 19:00 часова

Радионица цртања за децу уз стручну асистенцију вајара, педагога и запослених у ЦЛПУ Тера са циљем да се истима приближе скулптуре из сталне поставке, развије неки приснији однос ка радовима и истакне лична интерпретација и креативност малишана. Деца ће одабрати по једну скулптуру по којој ће креирати цртеж а који ће потом бити изложен у простору малог салона Музеја Тера.

(Музеј „Терра“ – мали салон)

Радионица Драгане Којичић: „Куглице и Земљани мурал“  

14. мај 2022: 19:00 – 19:30 часова

Радионице води Драгана Којичић, самостална архитекткиња и специјалисткиња за земљану архитектуру и председница Клуба финих заната. zemljanarhitektura.com

radionica-zemljane-kuglice-terra-kikinda-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Радионица „Земљане куглице“

О аутору:

Драгана Којичић дипломирала је на Департману за архитектуру и урбанизам ФТН-а у Новом Саду 2005, а након студентских пракси у Сирији и Колумбији, 2005-2008. Живела и радила у Источној Африци у неколико архитектонских бироа. Специјализацију за земљану архитектуру DSA Terre 2008-2010 завршила је у програму CRAterre у Француској. Од 2018. године, докторанд је на докторским уметничким студијама Сценске архитектуре, технике и дизајна на Факултету техничких наука, у жељи да употребу земље сагледа и из свих других уметности и углова. Аутор је бројних радова на тему градње земљом, приручника за унапређење кућа од земље у Војводини. Оснивач је Клуба финих заната у Мошорину, летње школе земљане архитектуре и бројних радионица, обука и тренинга за градњу земљом.  Са колегама из Клуба финих заната је реализовала прву Balkan Earth конференцију и трећи путујући REGIO EARTH фестивал 2019. Покренула је и LALA Earthland фестивал за употребу земље и ван архитектуре 2020.године.

(Музеј „Терра“ – испред музеја – на отвореном)

Отварање изложбе: Андреје Петраковић и Татјане Димитријевић  „ПРАШИНА“

14. мај 2022: 20:00 – 20:30 часова 

Изложба ПРАШИНА обједињује радове и естетске ставове Андреје Петраковић и Татјане Димитријевић. Андреја Петраковић реализује своје инсталације путем својеврсног поступка рециклаже и обликује материјале преостале од предмета за једнократну употребу. Више нађених и прикупљених вештачких материјала из човекове свакодневице ставља у нови, естетски контекст. Радови материјализују унутрашњи простор човека у форми просторних инсталација. Статика и динамика површина стварају амбијент у коме свако може да има свој доживљај и нађе значење. Из монохромног, минималистичког истразивачког поступка Татјане Димитријевић настају сведена сликарска решења различитих формата. Назив изложбе, ПРАШИНА, се односи на размишљање о димензији времена…

О ауторкама:

Андреја Петраковић рођена (1973) у Сомбору. Дипломирала 1998. године на Академији уметности у Новом Саду, одсек вајарство, у класи проф. Бориславе Н. Продановић. Уписала постдипломске студије 2005. године, одсек дигитална слика, у класи проф. Ракић Драгана. Учествује у раду групе Вацуум Пацк са Мирковић Драгишом и Ракић Драганом (од 1999. до 2009. године). Излагала самостално и на колективним изложбама у земљи и иностранству.

Татјана Димитријевић рођена (1965) у Сомбору. Дипломирала 1988. године на Академији уметности у Новом Саду, одсек сликарство, у класи проф. Душан Тодоровића. Излагала самостално и на колективним изложбама у земљи иностранству и учествовала на више сазива ликовних колонија. Реализовала Стреет арт акције на Тргу Св. Тројства у Сомбору у периоду 2009-2018.

Изложбу можете погледати до 03. јуна 2022.

(Музеј „Терра“ Кикинда –  салон)

Kонцерт и презентација: Музичка школа ,,Слободан Малбашки“

14. мај 2022: 20:30 – 21: 00 часова

Интерактивни фото панел ТЕРА ФОТО КЛУБ-а: ,,ПОРТРЕТ/ДИЈАЛОГ СА СКУЛПТУРОМ“ 

14. мај 2022: 21:00 – 21: 30 часова

Професионално фото портетисање посетилаца током трајања НОЋИ МУЗЕЈА  са изабраном скулптуром уз пратећи кратки видео интервју/изјава о разлозима за избор баш те, изабране скулптуре. Потрети посетилаца са скулптурама из колекције Музеја Тера након њихове обраде од стране Фото клуба Тера – биће прослеђене сваком потретисаном на електронску пошту као објављене на нашој интернет страници и друштвеним мрежама у договору са портретисани.

dijalog-sa-skulpturom-foto-tera-klub-terra-kikinda-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Дијалог са скулптуром; фото Тера клуб

Фото клуб Тера основан је 2020.године у циљу афирмације и популаризације фотографије, стицања нових знања и искустава.

Тематско вођење кроз сталну поставку „Потрети знаменитих личности из збирке Музеја Тера“

14. мај 2022: 21: 30 – 22: 00 часа

Славко Живановић (1961) Србија

Учесник 24. Интернационалног симпозијума скулптуре у теракоти Тера (2005).

Монументална скулптура – биста Саве Ковачевића

Сава Ковачевић био је комунистички револуционар, учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

noc-muzeja-2021-vodjenje-terra-kikinda-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Ноћ музеја 2021; Вођење

Томислав Тодоровић (1948) Србија

Учесник 27. Интернационалног симпозијума скулптуре у теракоти Тера (2008).

Скулптура – биста Ото Бихаљи Мерина

Ото Бихаљи Мерин, српски и југословенски књижевник, публициста, историчар уметности и ликовни критичар. Оснивач издавачке куће “Нолит”.

 

Александар Зарин (1923-1998) Србија

Учесник 2. Интернационалног симпозијума скулптуре у теракоти Тера (1983).

Скулптура – биста Скендера Куленовића

Скендер Куленовић био је српски књижевник и члан Српске академије наука и уметности

Kонцерт Владимирa Седљакa- Крецe: Инструментални триптих ,,Ходочашће босоногих стопала – III део „

14. мај 2022: 22:00 – 23:00 часова

Ауторско дело – Уживо loop act на Харп Гитари.

koncert-i-vece-muzike-terra-kikinda-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Концерт и вече музике

Радно време током Манифестације:

  • 10:00 -23:00

Адреса:

  •  Трг Српских добровољаца 25, Кикинда

Сајт: Музеј „Терра“ Кикинда