Музеј примењене уметности

Стална поставка Музеја примењене уметности


Изложба: На први (п)оглед

Музеј примењене уметности је „огледна“ поставка заједничког рада кустоса историјског сектора Музеја и представља прву етапу у формирању будућих изложбених поставки Музеја. Изложене експонате повезује припадност „малим световима свакодневице“ нововековног грађанског миљеа с циљем да се поглед посетиоца усмери на саме предмете и да се укаже на њихове међусобне комуникацијске и интеракцијске потенцијале из којих ће се развијати наративи будућих музејских изложби. Значајан део артефаката представљен је премијерно, а један број је поново изложен после више деценија.

muzeji-za-10-muzej-primenjene-umetnosti-ulazni-hol
Музеј примењене уметности – улазни хол

Посебни програми


Изложба: „Модни цртежи Александра Јоксимовића“

од 13. маја до 4. јуна

Ауторка изложбе: Бојана Поповић, музејска саветница МПУ

Организатор: Музеј примење уметности

Александар Јоксимовић (1933–2021), један од најзначајнијих модних ствараоца Србије /Југославије имао је једну велику страст, цртање. Посебно је волео да цртајући размишља о новој колекцији и да најуспелије цртеже излаже на зидовима свог атељеа у згради Центротекстила у коме је био запослен (1964–1987), као и да се са њима фотографише дајући многобројне новинске и телевизијске интервјуе. Ова изузетна дела сачувана су захваљујући Јоксимовићевом блиском сараднику Милораду Микију Игњићу (1942–2017). Нађена у његовој заоставштини, враћена су аутору који је веровао да су она нетрагом нестала.

Ауторка Бојана Поповић одабрала је и обрадила седамдесетак цртежа за ову изложбу, које је Јоксимовић непосредно пред своју смрт (29. марта 2021), поклонио Музеју примењене уметности. Тиме је заокружена већ постојећа збирка Јоксимовићевог опуса и створена је могућност да се истраже и представе публици ова оставрења која најнепосредније одражавају његов начин рада. Његови цртежи га на најбољи начин представљају као ствараоца који је, виртуозно вођеном линијом и деликатним колоритом, визуелизовао своје кретаорске мисаоне процесе дајући им јасноћу, нужну за њихову реализацију, и поетичност која сублимира његову уметничку природу и буди жељу за лепим.

Организована вођења на изложби:“Модни цртежи Александра Јоксимовића“

У оквиру Манифестације Музеји за 10 биће организована вођења на изложби:“Модни цртежи Александра Јоксимовића“ у следећим терминима:

  • Субота 14. мај у 13 сати,

вођење на изложби, модна креаторка Иванка Јевтовић и ауторка изложбе, музејска саветница Бојана Поповић

  • Среда 18. мај у 18 сати,

вођење на изложби, ауторка изложбе, музејска саветница Бојана Поповић

  • Петак 20. мај у 18 сати,

вођење на изложби, модни креатор Звонко Марковић и ауторка изложбе, музејска саветница Бојана Поповић

Готујућа изложба: Изграђено окружење: алтернативни водич за Јапан

од 10. до 30. маја

Организатор: Јапанска фондација и Јапанска амбасада у Републици Србији

Јапан је архипелаг који се протеже од севера ка југу. Многи региони имају пуну палету сезонских промена, док се цела земља одликује веома разноликим рељефом. Због тога, Јапан често постаје жртва природних катастрофа као што су земљотреси, вулканске ерупције, цунами и тајфуни. Сви ови разлози доприносе томе да грађевински пројекти и пејзажи у Јапану снажно одражавају ове услове, што је уједно и тема ове изложбе.

manifestacija-muzeji-za-10-muzej-primenjene-umetnosti-izlozba-japanska-moerenuma-park
Moerenuma Park

Изложба се састоји од фотографија, текстова и видео записа који представљају 80 зграда, грађевинских пројеката и пејзажа, насталих у Јапану, у периоду од касног 19. века до данас, док географски обухвата најмање по једну јединицу из сваке од 47 јапанских префектура. Изложба има за циљ да прикаже јапанску архитектуру као производ дијалога између историјске позадине и просторног контекста. Фокус је на интригантним грађевинским пројектима и пејзажима који су резултат елегантног дизајна и софистициране технологије.

Какви су се дијалози одвијали између времена када је Јапан ушао у модерну еру и данас, након периода високог економског раста и “финансијског мехура”, покушали су да одговоре кустоси ове изложбе и да посетиоцима пруже дубље разумевање јапанске историје, животне средине и културе.

 

Радно време:

  • субота 14.мај од 12 до 22 часа
  • од уторка до петка од 11 до 19 часова

Адреса: 

  • Вука Караџића 18, Београд

Сајт: Музеј примењене уметности

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.