Завод за проучавање културног развитка


Посебни програми Завода за проучавање културног развитка


Изложба: БИОС

субота 14. мај у 19 часова

Свечано отварање интерактивне и концептуалне изложбе под називом БИОС биће одржано за време Европске ноћи музеја у суботу 14. маја у 19 часова у Заводу за проучавање културног развитка у улици Риге од Фере бр.4. Изложба ће бити отворена до 20.маја.

Подстакнути овогодишњом темом манифестације Моћ постизања одрживости осмислили смо концептуалну и интерактивну изложбу БИОС током које ће посетиоци моћи да погледају платна еминентног сликара Ђорђа Станојевића, али и да доживе пикник на трави и у измаглици, као и да окусе плодове природе. Концептуална изложба сликара Ђорђа Станојевића реализује се у сарадњи са ауторским тимом Запрокула.

Ђорђе Станојевић – Велики плави воћњаци – изложба БИОС

Овом изложбом желимо да подигнемо ниво културе еколошке свести као дела целокупне културе једног народа. У тренутку када сазнајемо да је микроплатика не само саставни део воде и земље, него да се налази и у нашој крви, питамо се шта за нас значи Живот – БИОС, представљен у контрапункту природе и загађења, морају ли те две ствари да стоје насупрот једна другој, које су им додирне тачке и која је ту наша улога?

Изложбу ће отворити:

  • Марко Крстић, директор Завода
  • Ђорђе Станојевић, сликар и професор на Академији ликовних уметности
  • Љубивоје Ршумовић, истакнути песник

Ђорђе Станојевић – Велики плави воћњаци – изложба БИОС

  • У недељу 15. маја изложба ће бити отворена од 10 до 17 часова.

Посетиоци ће током трајања изложбе моћи да доживе пикник на трави и у измаглици, као и да окусе плодове природе.

Током трајања изложбе биће организовано прикупљање компјутерског отпада за стварање уметничких дела уметнице Данице Максимовић. На тај начин желимо да подсетимо посетиоце да отпад не мора да буде само отпад, већ да од њега могу настати нове ствари (upcycling – поновна креативна употреба).

Радионица израде лепих и корисних предмета од отпада

15. мај у 14 часова

Радионица израде лепих и корисних предмета од отпада (декупаж техника, рециклирање) ученика Пољопривредне школе са домом ученика ПК „Београд“.

Радно време током Манифестације:

  • радним данима од 9 до 17 часова
  • субота, 14. мај од 19 до 24 часа
  • у недељу 15. маја од 10 до 17 часова

Адреса: Риге од Фере 4, Београд

Сајт: Завод за проучавање културног развитка