Народни музеј Шабац

Стална поставка Народног музеја у Шапцу


Народни музеј у Шапцу – Стална поставка музеја отворена је 2015. године. Чини је 6 целина које се тематски и хронолошки надовезују једна на другу, а презентација најзначајнијих музејских артефаката уприличена је на савремен и интерактиван начин који посетиоцу пружа потпун увид у културну историју града и околине.

 

Masarikova 13 - Narodni muzej Šabac
Зграда Народног музеја Шабац

Назив сталне поставке је „Шабачки времеплов-баштина за будућност“ и она представља високе домете савремене музеолошке презентације археолошког, историјског, ликовног и етнолошког материја у распону од неолита до 20. века. Коришћење мултимедијалних средстава и интерактивних компоненти чини је савременом и блиском, посебно млађој популацији за коју се трудимо да временом постану наши стални корисници.

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-sabac-stalna-postavka
Стална поставка „Шабачки времеплов-баштина за будућност“, Народни музеј Шабац

Концепт поставке се заснива на историјату Шапца, његовом друштвеном, привредном и културном напретку, поготово у последња два века, када су постављени темељи данашњег града.

Посебни програми Народног музеја у Шапцу


Концерт Николе Салаћанина

14. мај у 20 часова

(Музеј шабачких Јевреја, Владе Јовановића 11, Шабац)

Изложба слика: „Стеван Чалић и савременици“

16. мај од 08 часова

Изложба ће бити постављена у две галерије Народног музеја. На изложби ће бити приказана 32 остварења Стевана Чалића, најзначајнијег сликара прве половине 20. века у Шапцу, прашког ђака и ученика Влахе Буковца, као и 9 слика аутора који су били његови савременици: Б. Вукановић Ј. Бијелић, М. Петров, М. Лукић – Јелесић, Б. Стевановић, М. Голубовић, М. Радоњић, Х. Куленовић, Б. Станковић.

Сва изложена дела се чувају у Ликовној збирци музеја. Изложбу прати каталог са текстовима и каталогом свих изложених слика. Изложба која презентује културну баштину нашег музеја, један је од показатеља моћи музеја и начина да се ова деле учине доступним публици и стручној јавности. 

(Народни музеј Шабац, Масарикова 13, Шабац)

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-sabac-plakat-calic
Изложба слика: „Стеван Чалић и савременици“ у Народном музеју Шабац

Предавање „Стеван Чалић – неколико цртица из живота“

19. мај у 19 часова

Предавање је замишљено да предочи неке занимљивости из живота и стваралаштва уметника, кроз реч и видео запис, као и кроз вођење кроз изложбу. 

(Медијатека Народног музеја Шабац, Масарикова 13, Шабац)

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-sabac-sinagoga

 

 

Радно време у току Манифестације:

  • од 8 до 19 часова
  • 14. мај од 17 до 22 часа

Адреса:

  • Масарикова 13, Шабац

Сајт: Народни музеј Шабац