Народни музеј Крушевац

Стална поставка Народног музеја у Крушевцу


Народни музеј у Крушевцу – Стална поставка  Крушевац смештена је у старом здању некадашње гимназије, грађеном 1863, који као део шире просторне целине средњовековног Крушевачког града ужива статус споменика културе од изузетног значаја.

Стална поставка обухвата хронолошки опсег од праисторије, преко антике и средњег века, кроз раздобље турске превласти и обнове српске државности, све до средине XX столећа.

Организована у два нивоа репрезентативног музејског здања, стална поставка је распоређена на 583 m² изложбеног простора. Одабрани експонати, као и сама поставка у целини сведоче о културном и историјском развоју крушевачког краја водећи посетиоце хронолошки и сликовито кроз историјска раздобља.

Уметничка галерија Народног музеја Крушевац


Umetnička galerija, Narodni muzej Kruševac, Manifestacija "Muzeji za 10" 2021. godine
Уметничка галерија

Уметничка галерија у Крушевцу отпочела је са радом за потребе излагања, прикупљања, чувања и проучавања значајних уметничких појава и тенденција у земљи, као и уметности настале на подручју града и региона. Дефинисаним циљевима у периоду установљења, постављена је јасна концепција формирања збирке и изложбеног програма, где представљање значајних појава и личности, посебно уметника млађе генерације, прати издавање каталога. У оквиру делатности, формирана је стручна библиотека, као и документација релевантна за проучавање уметничких збивања којима се бави.

Смештена у објекту који ужива статус заштићене амбијенталне целине некадашње породичне куће с почетка ХХ века, Уметничка галерија Народног музеја Крушевац располаже изложбеним простором у сачуваној аутентичности распореда и декорације у духу сецесије.

(Уметничка галерија НМК, Мајке Југовића 12)

Посебни програми Народног музеја у Крушевцу


Гостујућа изложба Музеја Војводине „КАРЛОВАЧКА ГИМНАЗИЈА КАО ЧУВАР КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ“ 

ауторки мр Лидије Мустеданагић, музејске саветнице, и Чарне Милинковић, више кустоскиње историчарке. Прва српска православна гимназија у Хабзбуршкој монархији, која је основана после Темишварског сабора 1791. године у Сремским Карловцима, прославила је свој јубилеј – 230 година постојања.

Исте године када је основана, зачета је и спомен-библиотека која данас чува старе и ретке књиге унутар богатог библиотечког фонда од скоро 19.000 издања, а у њој се налази и најстарија ботаничка збирка у Србији – Волнијев хербаријум, који је настао 1797. године. Хербаријум садржи 7.000 примерака биљака, од тога је 200 у центуријама, књигама од сто страна са 100 врста биљака.

(Свечана дворана Народног музеја Крушевац, Трг деспота Стефана 15)

Изложба фотографија: „ДОГОДИНЕ У ИСТО ВРЕМЕ“

Изложба је посвећена обележавању приватних и друштвених јубилеја у граду Крушевцу, уз учешће бројних суграђана, као и Историјског архива Крушевац.

(Кућа Симића, Мајке Југовића 2, Крушевац)

Божидар Џмерковић – поклон збирка

од 10. марта до 30. маја

Изложба представља стваралаштво Божидара Џмерковића, присутно скоро седам деценија на ликовној сцени, и промовише и упознаје са поклоном који је уметник даровао своме граду. Поводом изложбе штампан је каталог који поред текста, садржи каталог са репродукцијама свих поклоњених радова.

Одабир графика и слика настао у сарадњи са уметником, као поклон збирка Божидара Џмерковића, посебно у години када Уметничка галерија обележава 60 година рада потврда је мисије музеја и специфичности фонда да кроз форму поклон збирки чува, истражује и представља уметничка дела и стваралаштво знаменитих Крушевљана.

О изложби

Изложба обухвата 17 графика и 42 слике. Од литографије, акватинте и линогравуре из шесдесетих година коју је развијао, дубоко верујући у аутономност графичке уметности и поштовање класичних постулата, са значајним доприносом особеностима графичког поступка Београдског круга коме је и сам припадао, преко графика и слика које је упоредо стварао, до слика насталих у последњих неколико година, провлачи се једна истрајна идеја утемељена на искуству модерне и специфична атмосфера једноставних композиција пригушених тонова и одабира тема, на којој почива особеност Џмерковићево стваралаштва.        

О аутору

Божидар Џмерковић је рођен у Могилецу (Македонија) 1930. године, а одрастао је у Крушевцу, где је завршио основну школу и гимназију. Академију ликовних уметности у Београду завршио је 1954. и постдипломске студије 1956. у класи професора Марка Челебоновића. Као редован професор предавао је на Одсеку графике Факултета примењених уметности и дизајна у Београду, до пензионисања 1996. године. Члан је Графичког колектива од 1955. и УЛУС од 1956. а излаже од 1955. године.

Учествовао је на изложбама на којима је представљана југословенска графика у земљи и иностранству, а његова графика је део значајних разматрања југословенске и српске уметности друге половине 20. века. На самосталним изложбама је излагао графике, слике, колаже. Добитник је више значајних награда и признања за графику, илустрацију, укупно стваралаштво и животно дело.

Током Недеље музеја и Ноћи музеја биће организована стручна вођења, којима ће се представити стваралаштво уметника, али и говорити о поклон збиркама, начину настајања и форми поклона, важности даривања и значаја представљања оваквих завештања самих уметника, њихових породица,наследника, колекционара, за галерије и музеје, и ликовну и културну баштину.

Кустос изложбе: Биљана Грковић, историчар уметности – музејски саветник

(Уметничка галерија НМК, Мајке Југовића 12)

 

 

Народни Музеј Крушевац

Радно време у току Манифестације:

  • од 08 до 20 часова 
  • 14. мај од 08 до 24 часа

Адреса: Трг деспота Стефана 15

Кућа Симића

Радно време у току Манифестације:

  • од 08 до 16 часова
  • 14. мај од 08 до 24 часа

Адреса: Мајке Југовића 2

Уметничка галерија

Радно време у току Манифестације:

  • од 08 до 20 часова 
  • 14. мај од 08 до 24 часа

Адреса: Мајке Југовића 12


Сајт: Народни музеј Крушевац