Галерија слика Сава Шумановић у Шиду

Стална поставка Галерије слика „Сава Шумановић“ у Шиду


Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду основана је 1952. године на темељу даровног уговора, којим је сликарева мајка, Персида Шумановић поклонила граду легат од 417 слика свог сина Саве. Према одредбама уговора легат је смештен у њихову породичну кућу у којој се до тада налазио Срески суд.

Првобитна зграда је дограђена и адаптирана 1989. године тако да Галерија данас има 600м2 изложбеног простора. Галерија баштини 356 слика рађених техником уље на платну, док су скице, 61, рађене разним техникама: пастел, оловка, акварел, разблажена темпера.

Savina Spomen kuća u Šidu
Спомен кућа Саве Шумановића

У непосредној близини Галерије је Спомен кућа Саве Шумановића у којој се чува аутентичан намештај и атеље уметника.То је кућа у којој је сликар провео своје детињство и последњу деценију свог живота. Стална поставка у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду пружа репрезентативан увид у последњу деценију стваралаштва Саве Шумановића.

Autentični nameštaj u Spomen kući Save Šumanovića u Šidu
Ентеријер Спомен куће Саве Шумановића

Стална поставка садржи 105 слика. Од овог броја 9 слика су слике које је Сава Шумановић донео са собом из Париза, 1 скица донета из Париза – скица за Пијани брод, 5 слика настале су у Шиду, по скицама донетим из Париза, а осталих 90 слика су дела настала након 1930.године и Савиног коначног повратка у Шид. 

Galerija slika Sava Šumanović - izložbeni prostor od 600 metara kvadratnih
Изложбени простор Галерије слика „Сава Шумановић“ у Шиду

Поставка је конципирана хронолошки и завршава се последњом сликом на којој је уметник радио и која је остала да се суши на штафелају – део триптиха „Берачице“. У поставци су обухваћени пејзажи, актови (циклус „Шидијанке“), жанр сцене, мртве природе, дечији ликови, тако да посетиоци могу да упознају различите мотиве који су инспирисали уметника у стварању уметничког дела.                                                    

Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu
Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду

Посебни програми Галерије слика „Сава Шумановић


Изложба: „МРТВА ПРИРОДА И ЦВЕЋЕ САВЕ ШУМАНОВИЋА“                   

16.мај у 18 часова

Аутор Љубица Миљковић. Изложбу прати и одговарајући каталог, и пратећи програм. Током трајања Манифестације биће уприличено и још једно стручно вођење кроз изложбу , од стране аутора изложбе. Изложба ће трајати до августа месеца.

(Галерија слика „Сава Шумановић“, Цветог Саве 7, Шид)

Креативна радионица за одрасле : „ГОВОР ЦВЕЋА“           

17.мај 

Креативна радионица намењена одраслима, део је пратећег програма актуелне тематске изложбе. У уводном делу радионице биће организовано вођење кроз актуелну тематску изложбу, док ће у другом делу радионице учесници радионице разговарати о симболици цвећа и порукама које шаљемо када поклањамо цвеће. Инспирисани одабраним уметничким делима у оквиру изложбе, учесници радионице ће правити своје букете цвећа, које могу понети са собом као подсетник на време проведено у Галерији.

КВИЗ ЗНАЊА О САВИ ШУМАНОВИЋУ

19.мај

Намењен је ученицима средњих школа. Квиз знања о Сави Шумановићу и о Галерији ће пружити прилику учесницима да се такмиче у познавању основних података о животу и раду једног од највећих српских сликара – Сави Шумановићу. Учесници квиза ће бити ученици Гимназије „Сава Шумановић“ и Техничке школе „Никола Тесла“ у Шиду. Такмичење ће пратити публика која ће током надметања у знању подржавати своје другаре. Концепт квиза је осмишљен и прилагођен узрасту и интересовањима младих. Квиз је осмишљен у циљу унаређења едукације и интерпретативних метода уметничког фонда Галерије.

Драмска радионица за децу: „НЕКАДА У СРЕМУ“                                               

20.мај од 10 до 12 часова

Учесници драмске радионице покушаће да успоставе релацију између ликовне уметности, музике и драме. Инспирисани Шумановићевим „Берачицама“ и другим сликама са темом радова у винограду, кроз музичко сценску представу, покушаће да нам пренесу свој доживљај уметничких дела и искуства која су стекли приликом посете Галерији. Учесници радионице су деца млађег школског узраста Основне школе „Бранко Радичевић“ у Шиду.

Све радионице ће се одвијати у преподневним сатима, од 10 до 12 часова.

„Шумановићеви путокази“

18.мај од 18 до 20 часова

Сценски приказ у извођењу глумаца Аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ из Шида, у режији Цветина Аничића.

Замишљено је да посетиоце дочекују глумци у улози најзначајнијих особа у Шумановићевом животу и да их упознају са улогом те особе у његовом животу и стваралаштву (мајка Персида, париски модел Кики, Антонија Ткалчић Кошчевић, Растко Петровић и други…); Галерија слика „Сава Шумановић“ од 18 до 20 часова

(Галерија слика „Сава Шумановић“, Цветог Саве 7, Шид)

„ШИЂАНИ ШИЂАНИМА О УМЕТНОСТИ“

20.мај од 18 до 21 час

Заједнички културни догађај Музеја наивне уметности „Илијанум“ Шид и Галерије слика „Сава Шумановић“

Шид има за циљ да пружи прилику својим верним пријатељима и поштоваоцима два великана српске уметости да презентују своје виђење на Илијину и Шумановићеву уметност. Догађај је замишљен као изложба радова ова два уметника која ће се оформити избором слика од стране 15 Шиђана, при чему ће свака особа да изабере једно Башичевићево и једно Шумановићево дело из наших музејских фондова и тај свој избор представи јавности.

У питању су особе које немају директне везе са уметношћу, дакле просечни посетиоци наших установа али који редовно прате сва дешавања код нас и потврђени су пријатељи и наших установа али и уметника чије легате чувамо. На овај начин ће се створити и симбиоза два великана уметности чији су радови на први поглед неспојиви. Реализацијом овог догађаја ће не само учесници образовати себе о нашим уметницима и продубити свој поглед на њих него ће имати прилику да едукују и своје суграђане присутне на догађају.

(Музеј наивне уметности „Илијанум“ Шид, Светог Саве бр.5)

 

Радно време током Манифестације:

  • радним данима од 08 до 18 часова 
  • суботом и недељом од 10 до 16 часова

Адреса:

  • Светог Саве 7, Шид


Сајт: Галерија слика Сава Шумановић у Шиду