hemijski-fakultet-muzeji-za-10

Универзитет у Београду – Хемијски факултет – Збирка великана српске хемије

Стална поставка


Хемијски факултет – Збирка великана српске хемије – Посетите хемијску лабораторију из 19. века!

Збирка великана српске хемије је јединствен универзитетски музеј који се налази у приземљу Хемијског факултета.

Из својеврсног кабинета реткости посебно издвајамо богату збирку хемикалија, чији су називи на реагенс боцама исписани руком првих професора хемије у Србији.

Наслеђе Збирке повезано је са наслеђем Универзитета у Београду, а посебно издвајамо стаклено посуђе из појединих европских држава – Чешке, Хрватске, Немачке и Мађарске. Ту се убрајају реторте, кондензатори и много необичних апаратура чије намене можемо само да наслутимо.

Бројна литература у Библиотеци Хемијског факултета сведочи о настави хемије са почетка 20. века, а инструменти и научни радови о положају хемије у Србији у односу на светску науку.

Посебни програми – Збирка великана српске хемије

Кроз призму хемије

14 – 20.мај  2022; 10 – 16 ч

Нова изложба стакленог посуђа из Збирке великана српске хемије „Кроз призму хемије“ биће специјално отворена за манифестацију „Музеји за 10“. Изложено посуђе су користили наши значајни хемичари. Ту су скоро античке реторте, Гајслерове цеви, апаратуре за гасове, боце по Вулфу, али и посуђе које и данас виђамо у лабораторији – мензуре, ерленмајери и ареометри. Погледајте и ручно прављено посуђе чије намене још увек нисмо одгонетнули.

Посебно за ову прилику изложићемо и један минијатурни суд пореклом из Трећег рајха. Насупрот маленим и деликатним предметима, видећете и апаратуру за дестилацију воде високу два метра, коју смо изнајмљивали за један холивудски филм сниман у Београду. Посебан одељак посвећен је примерцима стакла који су на лабораторијским вежбама направили наши студенти. Док посматрате изложено стаклено посуђе, наши студенти ће Вам посредовати релевантне и занимљиве информације о њему. На овај начин се Хемијски факултет придружује прослави Године стакла у свету.

Добијање стакла у лабораторији

18. мај 2022: 13 – 15 ч

Данас се стакло добија индустријском производњом, а некада су алхемичари и хемичари сами правили лабораторијски прибор и посуђе, за шта је било неопходно велико умеће. На Међународни дан музеја ексклузивно погледајте све фазе добијања стакла у највећој студентској лабораторији на Хемијском факултету. Наши студенти ће током припремања безбојног и обојеног стакла пред посетиоцима детаљно представити сваку фазу овог поступка. Сазнаћете како хемијски састав стакла утиче на његову намену и који су састојци стакла у савременом лабораторијском посуђу.

Огледи инспирисани стаклом – Поглед у оглед

16. и 20. мај 2022: 12 – 15 ч

У холу Хемијског факултета вас очекује посматрање и извођење фантастичних огледа инспирисаних доступним и тако невероватним материјалом – стаклом. Погледајте како хемичари праве огледало, а онда и посведочите томе да стаклени штапић нестаје када се урони у чашу са одређеним раствором. Ако будете довољно радознали, открићемо вам и зашто се то дешава. Затим самостално изведите неколико подједнако атрактивних експеримената уз подршку наших студената.

Пошто је пролеће и вртови су пуни цвећа прелепих боја, открићемо вам како хемичари украшавају лабораторије и научити вас да направите хемијску башту уз помоћ супстанци различитих боја. Након тога, испољите креативност и цртајте предивним кристалима по стаклу. Уз то, спремили смо и едукативне игре за храбре, па и покушајте да сложите наше слагалице и решите наше питалице које смо припремили.

„Љуби, љуби, ал’ главу не губи“: хемија љубави

18.5. 2022. 16 – 18 ч

Шта је љубав? Какве се промене дешавају у телу човека у „лудим“ годинама? Које супстанце називамо молекулима љубави? Како оне делују? Зашто осећај заљубљености не траје вечно? Може ли срце да препукне од љубави?  Мој задатак је да одговорим на ова и друга питања на тему хемије љубави. Упознаћемо Купидона и господина енергију, затим открити краља и краљицу, као и ко је гладијатор, Ромео, кротитељ лавова и заљубљени бели витез у овој причи. Добро дошли на предавање ванредног професора Милана Николића!

Logo hemijskog fakulteta

Радно време у току Манифестације:

  • 10 – 17 часова (уз стручно вођење запослених), док је зграда факултета отворена од 7-21 час
  • 14. мај од 10 до 16 часова


Адреса: 

  • Студентски трг 12-16


Сајт: Збирка великана српске хемије