Музеј савремене уметности Војводине


Посебни програми

19. мај − 21. јун 2022

ФЕМИНИСТИЧКА АВАНГАРДА 

Радови из ВЕРБУНД колекције, Беч

НА ПУТУ СЛОБОДЕ

Радови из колекције Музеја савремене уметности Војводине, Нови Сад

Партнери на пројекту: Музеј савремене уметности Војводине, ВЕРБУНД колекција, Аустријски културни форум из Београда, Фондација Нови Сад – Европска престоница културе 2022.

sammlung_VERBUND_logo_CMYK.jpgns2022_logo_rgb_bAKF Beograd - offizielles LogoVerbund_Logo_CMYKimage-1

Кустоскиње: др Габриел Шор, ВЕРБУНД колекцијa, Беч; др Сања Којић Младенов, МСУВ, Нови Сад

ФЕМИНИСТИЧКА АВАНГАРДА 1970-тих је међународна групна изложба ВЕРБУНД КОЛЕКЦИЈЕ, Беч, која обухвата дела великог броја интернационално афирмисаних уметница, од којих ће се за изложбу у Новом Саду направити посебан избор, уз посебан сегмент радова уметница из колекције МСУВ.

Међу уметницама заступљеним у ВЕРБУНД колекцији су: Дара Бирнбаум, Џуди Чикаго, ВАЛИ ЕКСПОРТ, Сања Ивековић, Каталин Ладик, Синди Шерман, Биргит Јургенсен, Хана Вилке, Франческа Вудман, Бригите Ланг и др.

Историјски, жене су приказиване као пројекција мушких фантазија, предрасуда и односа. Међутим, у 1970-им се догодила промена у начину на који се жене представљају у уметности. Уметнице су почеле да истражују визуелне приказе сопствених бића како би створиле алтернативне погледе на женски идентитет. Габриел Шор је, као директорка колекције и уредница пратеће монографске публикације, истражила феминистичку авангарду како би нагласила улогу коју су ове уметнице имале у последње четири деценије.

Резултати су радикални, поетични, иронични, љути, цинични и срдачни. Највише од свега су искрени, делећи колективну свест која је преиспитала и одбацила оно што је раније доминирало, окрећући се новим начинима изражавања у областима фотографије, перформанса, филма и видеа. Изложба и књига наглашавају постигнућа жена уметница која су охрабрила и надахнула оне које су се развиле на искуствима претходница.

Изложба ВЕРБУНД колекције у Новом Саду се проширује излагањем уметничких радова из колекције МСУВ, односно изложбом уметница из геополитичког простора Србије које својом уметничком праксом прелазе границе традиционалних медијских и родних позиција те делују у локалном и/ или интернационалном културном простору.

Изабрана дела уметница, као што су: Каталин Ладик, Милица Мрђа, Тања Остојић, Весна Перуновић, Богданка Познановић, Јелена Радић, Јудита Шалго, Весна Токин и Милица Томић, баве се анализом положаја личног идентитета у савременој уметничкој пракси и друштву, истражују процесе перформативности, дематеријалности, као и трансгресије граница, идеју пробијања формалних, медијских и просторних оквира.

Изабрана уметничка дела, су у периоду свог настанка, у односу на медијски развој савремене уметности и ситуацију на локалној уметничкој сцени могу издвојити као иновативна, критичка и контекстуално конципирана, блиска истовременој иностраној уметничкој продукцији.

Радно време у току Манифестације:

  • 19.05.2022 – 18-22 сата;
  • 20.05.2022 – 10-18 сати;
  • 21.05.2022 – 10-14 сати.

Адреса:

Дунавска 37, Нови Сад

Сајт: Музеј савремене уметности Војводине