zgrada-zavicajni-muzej-jagodina-muzeji-za-10

Завичајни музеј Јагодина

Стална поставка


Завичајни музеј Јагодина је регионални музеј комплексног типа, који има територијалну надлежност за Град Јагодина и територију општина Деспотовац, Параћин, Рековац, Свилајнац и Ћуприја. Установа је смештена у згради првобитног Соколског дома зиданог 1935. г. према пројекту архитекте Момира Коруновића, која је 1987. г. проглашена за споменик културе у категорији културно добро. Музејску колекцију чини преко 10.000 предмета насталих у периоду од праисторије до савременог доба који су разврстани у педесет збирки Природњачког, Археолошког, Етнолошког, Историјског и Уметничког одељења.

Најрепрезентативнији предмети из фонда Музеја представљени су на сталној поставци која пружа увид у делатност свих пет стручних одељења.

У оквиру Природњачког одељења истичу се фосилизовани остаци биљака, бескичмењака и крупних сисара.

 Збирке Археолошког одељења репрезентују предмети изузетног значаја, пре свега неолитска керамика и пластика, налази са систематских истраживања манастира Манасија, као и предмети из периода антике и средњег века пронађени током археолошких ископавања на локалитету „Јеринин град“ у селу Војска код Свилајнца.  

Стална поставка

Део поставке која се односи на збирке Историјског одељења приказује политичке, друштвене и културне прилике од почетка 19. века до краја Другог светског рата на територији средњег Поморавља, док Етнолошко одељење одсликава живот у селу и граду у овом крају у наведеном периоду.

Кроз део поставке у којој су изложени предмети из збирку Уметничког одељења приказана је свештена уметност (иконе, кандила, богослужбене књиге и други предмети који су коришћени за потребе богослужења), затим рукописи и стара и ретка књига, као и  градско покућство (намештај, предмети од порцелана, метала и стакла) које се користило у јагодинским кућама између два светска рата. Од предмета из збирки Уметничког одељења изложених на сталној поставци од посебног су значаја производи јагодинске фабрике стакла Нацка Јанковића, друге српске фабрике стакла која је радила у периоду од почетка осмадесетих година 19. века до средине прве деценије 20. века.

Посебни програми

Изложба  „Рађање стакларства у Србији“

отварање: четвртак, 12. мај 2022. у 19 часова

Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 2022. година проглашена је Међународном годином стакла и посвећена је његовој научној, економској и културној вредности. Територија Града Јагодина је колевка националне производње и индустријализације стакла у обновљеној Србији јер је овде основана прва стаклара 1846. године. Стога се Завичајни музеј Јагодина придружује обележавању Међународне године стакла изложбом на којој ће представити стакло из музејских збирки израђено у периоду од касне антике до средине 20. века.

izlozba-stakla-zavicajni-muzej-jagodina-muzeji-za-10
Изложба стакла

Да је овај крај био погодан за производњу стакла због довољно сировина потребних за његову израду сведоче стаклени предмети пронађених током археолошких ископавања на локалитетима попут оног у селу Војска код Свиланца или манастиру Манасија, док рад најстаријих српских стаклара документују предмети из збирке нашег музеја. Стакло је током 19. века све више заступљено у грађанским домовима, а постаје и део инвентара апотека и угоститељских објеката, о чему ће ова изложба испричати детаљнију причу.

Креативна радионица: „Магична стакленка“

уторак 17.05.2022. од 18 до 20 часова

Учесници ће уз смернице и помоћ водитеља радионице, пробудити своју машту, креативност и уметнички израз и од искоришћених тегли и теглица у којима су некад били прехрамбени или козметички производи, уз употребу различитих материјала: каменчића, шкољки, разног зрневља, разнобојних, сјајних и самолепивих папира, воска, сувог цвећа, перлица, шљоки и других ситних предмета, направити декоративну стакленку, која може служити само као украс у дому, а може бити и употребљена као ваза за цвеће или посуда за икебану, „кутијица“ за поклон, посуда у којој ћемо чувато свој накит, ситан новац, миришљаву со, неки драгоцен предмет или неку своју тајну…

magicna-staklenka-izlozba-zavicajni-muzej-jagodina-muzeji-za-10
Магична стакленка

Циљ радионице: кроз забаву развијање креативности и уметничког израза и подизање свести о заштити животне средине рециклажом стакла, као и рециклажом других материјала.

Циљна група: деца различитог узраста и њихови родитељи; све старосне групе. 

Промоција издања Завичајног музеја Јагодина

среда, 18. мај 2022. у 19 часова

Захваљујући подршци Министарства културе и информисања Репбуллике Србије Завичајни музеј Јагодина је у периоду од 2018. до 2021. године објавио четири репрезентативна издања у којима је представљена не само локална и национална већ и светски значајна културна баштина. Ове луксузне публикације биће први пут промовисане у оквиру овогодишње манифестације „Музеји за 10“, а за публику су припремљени и посебни поклони.

promocije-izdanja-zavicajni-muzej-jagodina-muzeji-za-10
Промоције издања

Сви они који буду присуствовали промоцији учествоваће у лутрији, а они који буду имали највише среће добиће по примерак промовисаних публикација: „Трсатски реликвијар“ аутора др Бранислава Цветковића, „Наш завичај“ аутора Јасмине Трајков или Водич кроз Завичајни музеј Јагодина. 

Радионица „Креативни отпад“

 четвртак, 19. мај 2022. од 18 до 20 часова

 Још су наши преци у праисторији прерађивали свој кућни отпад и на неки начин били свесни заначаја поновне употребе одбачених предмета. Од старих камених секира правили су нове, од поломљених керамичких посуда правили су привеске, глачалице, пршљенке за вретено, жетоне за игру, од коштаног отпада су израђивали шила, игле и друге употребне или украсне предмете. Да ли је праисторијски човек био мудрији од нас? Хајде да и ми искористимо свој отпад! Од материјала за рециклажу који деца могу донети сама по свом избору (старе играчке, старе чарапе, мараме, машне, стаклене теглице, пластичне флаше, затврачи, пампури, конзерве, тубе тоалет папира, папир и још много тога што сте спремили за бацање, препустите се машти) ствараћемо нове, по свему јединствене предмете.

kreativni-otpad-zavicajni-muzej-jagodina-muzeji-za-10
Креативни отпад

На овај начин деца ће се упознати са вредностима рециклаже и њеним предностима. Основни циљ нам је подизање еколошке свести у најранијем добу кроз креативно изражавање, али и подстицање дечије стваралачкe маште.

Никада ниси премлад да „будеш промена коју желиш да видиш у свету“ и зато дођи 19. маја од 18 до 20 сати у Завичајни музеј да заједно мењамо и стварамо!

Циљна група: деца различитог узраста и њихови родитељи

„Фотографија у музеју“ – ФУМ 2022

Виртуелна галерија Завичајног музеја Јагодина, 14 – 20. мај 2022.

Током трајања манифестације „Музеји за 10“ на сајту Завичајног музеја Јагодина, у оквиру наше виртуелне галерије, приредићемо две виртуелне изложбе посвећене стаклу из збирки нашег музеја. Такође, од ове године покрећемо и наградни фото конкурс „Фотографија у музеју“ – ФУМ 2022. Ове године у фокусу фотографа наћи ће се наш музеј.

posetioc-zavicajni-muzej-jagodina-muzeji-za-10
Фотографија у музеју – ФУМ 2022.

Током трајања манифестације „Музеји за 10“ позивамо све наше суграђане који се баве фотографијом да фотографишу музејску граду, архитектонске детаље, предмете, сталну поставку, изложбу, манифестацију… Од пристиглих фотографија стручни жири ће изабрати оне које ће бити приказане на виртулној изложби на сајту Музеја, а аутор најбоље фотографије биће награђен нашим најновијим издањем „Водич кроз Завичајни музеј Јагодина“. 

Радно време током Манифестације:

  • од 8 до 21 час
  • Субота, Ноћ Музеја од 10 до 01 час
  • недељом од 10 до 14 часова

Адреса: 

  • Кнегиње Милице 82, Јагодина

Сајт: Завичајни музеј Јагодина