Vojni muzej u Beogradu, Zgrada na Kalemegdanu, Muzeji za 10

Војни музеј Београд

Стална поставка – Војни музеј 


Војни музеј основан је 1878. године, налази се на југоисточном бедему горњег града Калемегданске тврђаве. Прва стална поставка отворена је 1904. године, а била је посвећена обележавању стоте годишњице од Првог српског устанка, а отворио је краљ Петар I Карађорђевић. 

Објекат у коме је отворена је разорен током Првог светског рата, и Музеј обнавља своју делатност 1937. године у згради у којој се данас налази Завод за заштиту споменика културе града Београда, где је отворена друга стална поставка посвећена марсељском атентату. Отворио је кнез Павле Карађорђевић. 

После разарања које је донео вихор Другог светског рата, трећа стална поставка отворена је за јавност 1961. године, у згради првобитно намењеној Војно-географском институту, и носи карактеристичан назив „14 векова борбе за слободу“, одсликавајући ратничку прошлост српског народа. Изложени су најрепрезентативнији предмети из Збирки Војног музеја, од којих су већина оригинали и представљају личне предмете појединих знаменитих вођа и државника.

(Војни музеј, Калемегдан бб, Београд)

Посебни програми 

Изложба: „Ађутанти српских владара“

Изложба Ађутанти српских владара даје историјат једне специфичне службе српских официра. Посетиоци ће имати прилике да кроз уметничка дела, униформе, оружје, официрске дипломе, одликовања, архивска документа и публикације упознају се са разноврсним задацима повераваним ађутантима српских кнежева/краљева од 1836. до 1918. године. Издвојени су догађаји у којима су учествовали ађутанти а који су мењали политичке токове Србије. Истакнути су критеријуми на основу којих су владари бирали своје ађутанте а који су један од показатеља политичког и друштвеног живота Србије оног времена. Прича о ађутантима српских владара је и прича о српском Двору, владарским политикама и репрезентацијама српских владара у јавности. Изложба ће бити отворена у Галерији Војног музеја на Београдској тврђави сваког дана изузев понедељка од 10 до 17 часова.

(Галерија Војног музеја, Калемегдан бб, Београд)logo-vojni-muzej-muzeji-za-10Радно време током Манифестације:

  •  уторак – недеља од 10 до 17 часова
  • субота (Ноћ музеја) од 12 до 22 часа

Адреса:

  • Калемегдан бб

Сајт: Војни музеј Београд