Архив Војводине


Посебни програми – Архив Војводине

Тематска изложба „Миграције народа на подручју Бачке и Баната у 18. и 19. веку кроз одабране документе Бачко-бодрошке, Тамишке и Торонталске жупаније” 

од 14. маја до 7. јуна

Тематска изложба „Миграције народа на подручју Бачке и Баната у 18. и 19. веку кроз одабране документе Бачко-бодрошке, Тамишке и Торонталске жупаније”, коју је Архив Војводине реализовао у оквиру програмског лука „Сеобе” пројекта „Нови Сад ‒ Европска престоница културе” биће поново представљена у галеријском простору Архива Војводине у периоду од 14. маја до 7. јуна 2022. године.

Аутори изложбе: мр Дејан Јакшић, Олгица Трбојевић, Загорка Авакумовић и Љиљана Бубњевић, кроз одабране архивске документе архивских фондова Бачко-бодрошке, Тамишке и Торонталске жупаније покушали су да приближе публици не само рад Архива и културно наслеђе које он чува, већ и историју Бачке и Баната у којима је вршено насељавање разних европских народа и на којим просторима су се одвијале бројне миграције становништва различитог карактера, што је имало утицаја на економски и културни развој овог подручја и на његову изградњу као мултинационалног, мултикултуралног и мултиконфесионалног. На изложби су представљена архивска документа архивских фондова старије архивске грађе, која се чува у Архиву Војводине, писане на латинском, немачком и мађарском језику и класификоване као културно добро од изузетног значаја, а које публика није у прилици често да види, што овој изложби даје извесну специфичност.

Архивска грађа коју ће публика имати прилике да види приказује насељавање Бачке и Баната које је посебно у 18. веку плански спровођено. У те две области, претежно насељене српским и румунским становништвом, употпунили су Немци, Мађари, Словаци, Чеси, Русини, Буњевци, Шокци, Јевреји, Јермени, Италијани, Шпанци и други, који су са собом донели своје обичаје и знања, како би равницу припитомили и осавременили.

(Галеријски простор Архива Војводине, Жарка Васиљевића 2А, Нови Сад)

Суботњи разговори

14. и 21. мај 2022. године од 10:00-11:00 

Идеја пројекта ,,Суботњи разговори у Архиву Војводине” је да кроз пролетњу и јесењу серију разговора суботом у преподневним часовима оживимо Амфитеатар Архива Војводине.

Како је локацијски, овај новонаправљени простор, у непосредној близини Рибље пијаце, која суботом пре подне нарочито живи, ми смо припремили садржај који адекватно употпуњује управо одлазак на пијацу, пазар, сусрете са пријатељима и познаницима.

У периоду 10:00-11:00 одржаваће се разговори на разне теме везане за живот града Новог Сада.

Време да се може обавити набавка,  да се чују занимљиви говорници и стићи да се на време направи ручак.

Датуми пролећног издања Суботњих разговора су 14. и 21. мај 2022. године

subotnji-razgovori-arhiv-vojvodine-muzeji-za-10

Тема резервисана за 14. мај је Новосадски балет.

Гости су Габријела Теглаши Јојкић, председница Удружења балетских уметника Војводине, наставница Класичног балета и ауторка њига о балету и Бранислав Лучић, фотограф из Новог Сада

Модераторка је Весна Фаркаш, новинарка.

Организатори: Херор Медиа Понт, Архив Војводине и Центар за развој мањинских и локалних медија

Покровитељ: Управа за културу Града Новог Сада

Више о догађају на Фејсбук страници Суботњи разговори.

У случају лоших временских услова, догађај се одржава у Галеријском простору Архива Војводине.

(Архив Војводине, Жарка Васиљевића 2А, Нови Сад)

Промоција књиге под називом: „Тамбурашке приче из давнина” у Архиву

18. мај у 18.00 часова

Промоција књиге „Војводина казивања и сећања“ у среду 18. маја у 18 часова у дворишту Архива Војводине у амфитеатру. О књизи ће говорити: мр Синиша Јокић, историчар и дир. Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада Миле Игњатовић, историчар уметности Зоран Кнежев, књижевник, хроничар и аутор књиге.   

У музичком делу ће наступити: Тамбурашки оркестар „Центра тамбурашке културе“ из Новог Сада под руководством Зорана Бугарског Брице. Историја сваког народа и поднебља обилује занимљивостима, па се тако и у прошлости наше Војводине може наћи много тога интересантног. За Војводину се већ више од два века говори да је једна од најплоднијих и најбогатијих житородних крајева у читавом Подунављу и у Средњој Европи.

Но, није Војводина искључиво као пољопривредна област била позната Европи, већ она и на културном пољу није заостајала за Европом, од које је учила, преузела и применила. Са пуним правом се тврди да је управо Војводина колевка новије српске књижевности и уметности у некадашњим заједничким државама.

Културно уздизање Војводине има своју дугу и лепу прошлост. Када се прелистају листови историје ових простора који данас чине нашу Војводину, видеће се да права европеизација Војводине узима за свој почетак тек после краја турске окупације, дакле пре нешто више од три и по века… Војвођани су људи пространства и паорског срца, који су своју земљу чували и бранили када год су за то имали потребе, а земља им је увек враћала кроз своја благородна поља и није жалила… давала је богато. И, као што рекох у књизи коју сам већ писао о Војводини… Војводина је за нас Војвођане – све.

(Двориште Архива Војводине – амфитеатар, Жарка Васиљевића 2А, Нови Сад)Logo Arhiva Vojvodine

Радно време у току Манифестације:

  • oд 8 до 20 часова

Радно време у току Ноћи музеја:

  • 14. мај од 10 до 24 часа

Адреса:

  • Жарка Васиљевића 2А, Нови Сад

Сајт: Архив Војводине