Kuća legata - Galerija Petra Dobrovića, unutrašnjost, Manofestacija Muzeji za 10, 2021.

Galerija Petra Dobrovića


Stalna postavka

Galerija Petra Dobrovića – Nova postavka Kolorističke vizije, autora Danijele Bajić Obućine je prva izložba u okviru Kuće legata od kad je preuzela staranje o zaostavštini autora. Značajan deo posla je predstavljalo renoviranje Galerije kojim su poboljšani uslovi za čuvanje i izlaganje dela.

Galerija Petra Dobrovića

Bio je izazov izvršiti izbor slika za postavku u bogatoj zaostavštini umetnika i posle par godina pauze u renoviranoj galeriji na dosledan način nastaviti misiju približavanja novim generacijama jednog od najznačajnijih slikara modernizma 20. veka na ovim prostorima.

 

Njegova upečatljiva prepoznatljivost osobenog koloriste, koja ga definiše kao zrelog slikara, tema je ove izložbe. Odabirom najreprezentativnijih radova iz legata posetiocu se otvara mogućnost da vidi baš ona dela koja karakteriše ostrašćena boja, bleštava svetlost, optimizam i dinamična neposrednost koja je svojstvena ne samo delu već i karakteru ovog slikara. Kolorizam će ga odrediti kao jednog od najuticajnijih umetnika, onih koji su predvodili savremene tokove u slikarstvu.

Stara luka u Dubrovniku,1935, ulje na platnu

Prateći promenu mesta boravka slikara, a time i  krajolike koji kao da su se kontinuirano protezali od Jadranskog mora, preko Fruške gore i Venecije do Holandije, tako se i postavka bazira na istim geografski prisutnim, a različitim prostorima, i umetniku toliko svojstvenim bojama i tonovima.

Na izložbi je predstavljeno 27 slika nastalih u periodu od 1928. do 1941. godine, a zastupljene su teme pejzaža, portreta, aktova i mrtvih priroda. Važan do izložbe je dokumentacija. Organizovaće se različiti prateći programi i stručna vođenja

 

Kuća Legata u Beogradu


Radno vreme Galerije tokom Manifestacije:

  • Utorak – subota od 11 do 18 časova
  • Nedelja i ponedeljak: zatvoreno
  • 15. maj 2021. od 11 do 20 časova

Adresa:

  • Galerija Petra Dobrovića, Kralja Petra 36, 4. sprat, Beograd


Sajt: Kuća legata