Kuća legata - Galerija Petra Dobrovića, unutrašnjost, Manofestacija Muzeji za 10, 2021.

Галерија Петра Добровића


Стална поставка

Галерија Петра Добровића – Нова поставка Колористичке визије, аутора Данијеле Бајић Обућине је прва изложба у оквиру Куће легата од кад је преузела старање о заоставштини аутора. Значајан део посла је представљало реновирање Галерије којим су побољшани услови за чување и излагање дела.

Галерија Петра Добровића

Био је изазов извршити избор слика за поставку у богатој заоставштини уметника и после пар година паузе у реновираној галерији на доследан начин наставити мисију приближавања новим генерацијама једног од најзначајнијих сликара модернизма 20. века на овим просторима.

 

Његова упечатљива препознатљивост особеног колористе, која га дефинише као зрелог сликара, тема је ове изложбе. Одабиром најрепрезентативнијих радова из легата посетиоцу се отвара могућност да види баш она дела која карактерише острашћена боја, блештава светлост, оптимизам и динамична непосредност која је својствена не само делу већ и карактеру овог сликара. Колоризам ће га одредити као једног од најутицајнијих уметника, оних који су предводили савремене токове у сликарству.

Стара лука у Дубровнику,1935, уље на платну

Пратећи промену места боравка сликара, а тиме и  крајолике који као да су се континуирано протезали од Јадранског мора, преко Фрушке горе и Венеције до Холандије, тако се и поставка базира на истим географски присутним, а различитим просторима, и уметнику толико својственим бојама и тоновима.

На изложби је представљено 27 слика насталих у периоду од 1928. до 1941. године, а заступљене су теме пејзажа, портрета, актова и мртвих природа. Важан до изложбе је документација. Организоваће се различити пратећи програми и стручна вођења

 

Kuća Legata u Beogradu


Радно време Галерије током Манифестације:

  • Уторак – субота од 11 до 18 часова
  • Недеља и понедељак: затворено
  • 15. мај 2021. од 11 до 20 часова

Адреса:

  • Галерија Петра Добровића, Краља Петра 36, 4. спрат, Београд


Сајт: Кућа легата