Muzej pozorišne umetnosti Srbije


U iščekivanju početka velikih građevinskih radova na sanaciji temelja Božićeve kuće iz 1836. godine u kojoj dela, Muzej pozorišne umetnosti Srbije se pridružuje i ovogodišnjoj manifestaciji „Muzeji za 10“.


Posebni programi Muzeja pozorišne umetnosti Srbije

 

Izložba: MADAM BATERFLAJ – JEDAN VEK U BEOGRADU

Izložba povodom 100 godina od osnivanja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu

U izložbenom prostoru i na sajtu Muzeja, dostupni su izuzetno značajna izložba upriličena povodom 100 godina od osnivanja Opere našeg nacionalnog teatra, „Madam Baterflaj – jedan vek u Beogradu“ (https://mpus.org.rs/izlozba-madam-baterflaj/), prateći katalog (http://teatroslov.mpus.org.rs/prikaziPDF.php?id=1767) koji detaljno opisuje sva izvođenja ovog Pučinijevog remek-dela na beogradskoj sceni i kratak audio-video materijal (http://teatroslov.mpus.org.rs/virtuelneizlozbe/WI-madam-baterflaj.mp4).

Uspostavljanje redovnog operskog repertoara počelo je 11. februara 1920. upravo premijerom ovog dela. Kao i svuda u svetu, priča o nesrećnoj Japanki je ubrzo postala jedan od omiljenih naslova i beogradskih ljubitelja operske umetnosti, te se praktično bez prekida izvodi do danas. Veoma je zanimljivo da je tokom celog veka svog scenskog trajanja doživela svega četiri scenske postavke i nekoliko obnova, a izvedena je preko 400 puta!

  • Autor izložbe i kataloga Jelica Stevanović
  • Dizajn izložbe i kataloga Jovan Tarbuk
  • Lektor i konsultant Dragan Stevović
  • Režija i montaža video materijala – Petar Antonović
  • Tehnički saradnik Nenad Janković
  • Korišćeni materijali iz zbirki Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, Narodnog pozorišta u Beogradu i privatnih zbirki; plakat praizvedbe iz fonda Narodne biblioteke Srbije
  • Fotografi: Zoran Miler, Miodrag Krstić, Slobodan Bibić, Srđan Mihić i drugi

Pozivamo sve koji to do sada nisu učinili, da izložbu pogledaju tokom manifestacije „Muzeji za 10“ – uz napomenu da u uslovima pandemije u prostorijama Muzeja pozorišne umetnosti Srbije ne sme biti više od 5 posetilaca u jednom trenutku.

Plakat, Manifestacija Muzeji za 10, Muzej pozorišne umetnosti Srbije

Premijera Madam Baterflaj Đakoma Pučinija – 11. februara 1920. godine

Dolazak ruskih umetnika posle Oktobarske revolucije, omogućio je formiranje stalnog operskog ansambla, krajem 1919. godine, i uspostavljanje redovnog operskog repertoara, premijerom  Madam Baterflaj Đakoma Pučinija, 11. februara 1920. godine. Prva premijera ovog ansambla je bila u „privremenoj sali u Manežu“, jer rekonstrukcija zgrade kod Spomenika još nije bila završena.

Dirigovao je Stanislav Binički, predstavu je režirao Rudolf Fejfar, a scenograf je bio naš čuveni slikar Jovan Bijelić. Predstava je u kontinuitetu igrana sve do Drugog svetskog rata, preko 130 puta.

I u periodu od 1944. do danas, Madam Baterflaj je skoro neprekidno na repertoaru. Prva posleratna premijera je bila 19. jula 1945. godine (izvedena preko 120 puta), sledeća postavka se nadovezala bez pauze u izvođenju, 9. februara 1963. (sa obnovom iz 1974. godine, doživela je 60 repriza). Postavka čija premijera je bila 14. decembra 1984. i dalje je na repertoaru, preko tri i po decenije.

U jubilarnoj, 100. godini rada Opere Narodnog pozorišta, Madam Baterflaj je proslavila svoj zlatni jubilej 111. izvođenjem ove dugoveke postavke. 

Osim izvanrednih domaćih soprana, u naslovnoj ulozi su gostovale i brojne vrsne umetnice iz zemlje i inostranstva.

Pučinijeva Madam Baterflaj, jedno od najpopularnijih dela operske literature, nesumnjivo je i jedan od najomiljenijih naslova beogradske operske publike, o čemu najbolje svedoči ceo vek kontinuiranog izvođenja.

TEATROSLOV

Shodno prirodi teatra i građi koju baštini, naš muzej je prevashodno okrenut istraživačima. Usled malog prostora kojim raspolažemo, tokom pandemije smo bili prinuđen da rad sa istraživačima u našim prostorijama svedemo na minimum, ali nikako i da ga prekinemo.

Muzej pozorišne umetnosti Srbije prednjači u procesu digitalizacije u svojoj oblasti delovanja. Digitalna baza podataka Teatroslov (http://teatroslov.mpus.org.rs/) sada broji skoro 200.000 objekata. Teatrolozi, muzikolozi i drugi istraživači, kao i ljubitelji pozorišne umetnosti, ovde mogu naći skoro 8.000 pozorišnih plakata, 800 programa predstava, preko 30.000 fotografija, preko 500 originalnih arhivskih dokumenata, više od 150.000 kritika i drugih novinskih napisa o srpskom teatru i umetnicima…

Tu je i 1.713 izdanja Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i druge bibliotečke građe, među kojima su i svi primerci časopisa Teatron koji naša kuća objavljuje od 1974. godine. U teatrografskoj bazi podataka do sada je obrađeno 131 pozorište, 17.649 predstava i 28.224 umetnika.

Noć muzeja

15. maj

U toku Evropske noći muzeja, 15. maja 2021. Muzej pozorišne umetnosti Srbije pripremio je IZNENAĐENJE ONLAJN! 

Radno vreme tokom Manifestacije:

  • radnim danima od 10 do 18 časova
  • subotom od 10 do 14 časova

Adresa: 

  • Gospodar Jevremova 19


Sajt: Muzej pozorišne umetnosti Srbije