Zavod za proučavanje kulturnog razvitka


Izložba: „Predeli, stari zanati i umeća – skrivena baština Srbije“

12 – 18. maj 2021. – Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka ove godine uzima učešće u manifestaciji MUZEJI ZA 10, interaktivnom izložbom „Predeli, stari zanati i umeća – skrivena baština Srbije“ koja će se održati u Galeriji Zavoda.

Podstaknuti ovogodišnjom temom manifestacije BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE osmislili smo interaktivnu izložbu skrivene baštine Srbije pod sloganom: OSETI TRADICIJU! tokom koje će posetioci moći da pogledaju fotografije predela Srbije, dodirnu rukotvorine izrađene starim tehnikama i  zanatima, ali i da okuse tradicionalne proizvode.

Fotografije iz izdanja Zavoda: „Ukusi Đerdapa“, „Ukusi Stare planine“ i „Ukusi Zlatibora“, autora Dejana Zagorca, prikazane u sklopu izložbe ilustruju bogatstvo kulturnog nasleđa u zaštićenim prirodnim dobrima na područjima oko Đerdapa (autora Ivana Svetozarevića), Stare planine (autora Darka Savića) i Zlatibora (autora Ranka Lazarevića) i predstavljaju poziv za njihovo unapređenje i očuvanje prirode za buduće generacije.  

Posetioci će imati priliku da pogledaju i tradicionalne ručno tkane ćilime iz Vranja, stare preko 50 godina iz porodičnog nasleđa porodice Jovanović – Đorđević. 

Potom, takozvane „ženske crepulje“ sa Stare planine, zlakusku lončariju i pirotsku grnčariju, iz lične kolekcije Biljane Đorđević.

Biće izložena i tradicionalna srpska narodna nošnja iz male porodične manufakture Opančareva kći koja oživljava duh tradicije u svom radu.

Ljubivoje Ršumović o  knjizi „Ukusi Zlatibora“

15. maj u 20 časova

Evropsku noć muzeja, 17. obeleležićemo u subotu 15. maja u 20 časova glavnim programom, na kome će veliki pesnik  Ljubivoje Ršumović govoriti o  knjizi „Ukusi Zlatibora“, a drBiljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu održaće predavanje na temu:  „Zlakusko lončarstvo – reprezentativno nematerijalno kulturno nasleđe čovečanstva“.

U oviru te večeri posetioci će moći da degustiraju tradicionalne proizvode iz svih delova Srbije: pitka vina vinarije Temet, suhomesnate proizvode Mesne industrije Kosanović i pirotske kačkavalje i sireve.

Koordinatori izložbe: Slavko Spasić, glavni republički koordinator manifestacije Muzeji za 10,  Dejan Zagorac, politikolog  i Jelena Đorđević, službenik za odnose s javnošću Zavoda.

Ulaz je BESPLATAN.

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID 19.

 

Radno vreme tokom Manifestacije:

  • radnim danima od 8 do 16 časova
  • subota,15. maj od 10 do 22 časa

Adresa: Rige od Fere 4, Beograd

Sajt:Zavod za proučavanje kulturnog razvitka