Завод за проучавање културног развитка


Изложба: „Предели, стари занати и умећа – скривена баштина Србије“

12 – 18. мај 2021. – Завод за проучавање културног развитка

Завод за проучавање културног развитка ове године узима учешће у манифестацији МУЗЕЈИ ЗА 10, интерактивном изложбом „Предели, стари занати и умећа – скривена баштина Србије“ која ће се одржати у Галерији Завода.

Подстакнути овогодишњом темом манифестације БУДУЋНОСТ МУЗЕЈА: НОВЕ ИДЕЈЕ, НОВЕ ПРАКСЕ осмислили смо интерактивну изложбу скривене баштине Србије под слоганом: ОСЕТИ ТРАДИЦИЈУ! током које ће посетиоци моћи да погледају фотографије предела Србије, додирну рукотворине израђене старим техникама и  занатима, али и да окусе традиционалне производе.

Фотографије из издања Завода: „Укуси Ђердапа“, „Укуси Старе планине“ и „Укуси Златибора“, аутора Дејана Загорца, приказане у склопу изложбе илуструју богатство културног наслеђа у заштићеним природним добрима на подручјима око Ђердапа (аутора Ивана Светозаревића), Старе планине (аутора Дарка Савића) и Златибора (аутора Ранка Лазаревића) и представљају позив за њихово унапређење и очување природе за будуће генерације.  

Посетиоци ће имати прилику да погледају и традиционалне ручно ткане ћилиме из Врања, старе преко 50 година из породичног наслеђа породице Јовановић – Ђорђевић. 

Потом, такозване „женске црепуље“ са Старе планине, злакуску лончарију и пиротску грнчарију, из личне колекције Биљане Ђорђевић.

Биће изложена и традиционална српска народна ношња из мале породичне мануфактуре Опанчарева кћи која оживљава дух традиције у свом раду.

Љубивоје Ршумовић о  књизи „Укуси Златибора“

15. мај у 20 часова

Европску ноћ музеја, 17. обелележићемо у суботу 15. маја у 20 часова главним програмом, на коме ће велики песник  Љубивоје Ршумовић говорити о  књизи „Укуси Златибора“, а др Биљана Ђорђевић, музејски саветник Народног музеја у Београду одржаће предавање на тему:  „Злакуско лончарство – репрезентативно нематеријално културно наслеђе човечанства“.

У овиру те вечери посетиоци ће моћи да дегустирају традиционалне производе из свих делова Србије: питка вина винарије Темет, сухомеснате производе Месне индустрије Косановић и пиротске качкаваље и сиреве.

Координатори изложбе: Славко Спасић, главни републички координатор манифестације Музеји за 10,  Дејан Загорац, политиколог  и Јелена Ђорђевић, службеник за односе с јавношћу Завода.

Улаз је БЕСПЛАТАН.

Програми ће се реализовати уз примену свих прописаних мера за спречавање и сузбијање заразне болести КОВИД 19.

 

Радно време током Манифестације:

  • радним данима од 8 до 16 часова
  • субота, 15. мај од 10 до 22 часа

Адреса: Риге од Фере 4, Београд

Сајт: Завод за проучавање културног развитка