Galerija Kulturnog centra "Laza Kostić Sombor, naslovna slika, Manifestacija Muzeji za 10, 2021,

Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor


Posebni programi Galerije Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor

„Godina svinje“, samostalna izložba akademskog slikara Nemanje Golijanina

od 11. do 29. maja

Otvaranje izložbe biće realizovano u utorak, 11. maja 2021. godine u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Posetioci će biti u prilici da, uz poštovanje mera prevencije, posete izložbu neposredno nakon zvaničnog obraćanja koje će biti dostupno na Facebook stranici Kulturnog centra putem prenosa uživo.

Izložba Nemanje Golijanina, Galerija Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, Muzeji za 10, Manifestacija 2021. godine
Izložba akademskog slikara Nemanje Golijanina u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru

Godina svinje je kulturološki čvrsto utemeljen simbol u kolektivnoj svesti širom sveta i povezana je sa napretkom, srećom i dobrim šansama. S druge strane, na različite načine može da govori o igri slobodnih asocijacija koje podstiču klasifikacije i vrednovanja svinje kao posrednika između čoveka i sveta.

Radovi koji čine postavku izložbe „Godina svinje“, predstavljaju asocijacije autora na svinju. Locirana na automobilu Zastava, popularnom Stojadinu, simbolu starih vremena, svinjska glava postaje dominantno sredstvo i metafora nezasićenosti savremenog doba.

*izložba će biti centralni program KC Sombor tokom 17. Evropske noći muzeja – za posetioce će biti upriličeno vođenje kroz izložbu

„Varijacije 2.0“, izložba radova Bojane Bojović Milošević

15. maj

Kolekcija digitalnih radova pod nazivom „Varijacije 2.0“ nastala je tokom 2020. i 2021. godine. Istraživanje u ovoj oblasti, autorka je započela kao odgovor na stanje izolacije tokom 2020. godine, kada je život stavljen u egzistencijalnu matricu ponavljanja lišenu društvenih potreba pojedinca.

Motivi su lišeni atmosfere i prisustva čoveka, svedeni na osnovne geometrijske oblike koji grade sliku. U ovom konceptu sudaraju se dve sfere interesovanja – fotografija i dizajn, kao spoj dva pravca autorkine karijere; profesionalne i umetničke.

Radovi predstavljaju vizuelnu igru pozadina na kojima se repetitivno nižu geometrijski oblici, sagledani kroz staklene, providne objekte različitih formi i debljina, čime se kreiraju zanimljive zakrivljene forme, poigravajući se motivima optičke umetnosti.

(u Maloj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor,  Laze Kostića br.5, Sombor)

„Mikroidentifikacija“, izložba radova Milane Simić

od 18. maja do 5. juna

Preispitivanje sopstvenih emocija koje proizilaze iz odnosa prema ljudima i okruženju prikazane su kroz apstraktne likovne forme, koje imaju lične gradivne elemente. Kako društvo utiče na umetnost i umetnik na društvo, samo je jedna misao koja se prožima kroz celokupni rad. Materijal koji je prisutan u novom obliku, kao deo slike, u sebi nosi intimnost pojedinca kao učesnika u formiranju „otvorenog dijaloga“.

Komunikacija i konekcija koja nastaje u toku stvaranja, rezultat je odnosa manje grupe ljudi u kreiranju autoportreta, koji se krije iza iznošene odeće. Seckanjem, ponovnim spajanjem i preklapanjem dovodi se u pitanje identitet koji se menja u odnosu na promenu sredine.

Izložba Milane Simić, Galerija Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, Muzeji za 10, Manifestacija 2021. godine
Izložba radova Milane Simić u Maloj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor

Milana Simić rođena je 1995. godine u Prijedoru, Bosna i Hercegovina. Osnovne studije Slikarstva završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2019. godine, u klasi profesora Save Pekovića. Trenutno se školuje na master akademskim studijama slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom Bosiljke Zirojević Lečić.

Od 2018. godine član je Udruženja likovnih umetnika u Prijedoru. Njeno samostalno izlaganje obeležile su izložbe u Mostaru, Trebinju, Banjoj Luci, Beogradu i Kragujevcu.

(u Maloj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor,  Laze Kostića br.5, Sombor)

 

 

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • radnim danima od 9 do 14 časova i od 17 do 20 časova, kao i subotom od 9 do 13 časova
  • 15. maja od 18 do 22 časa

Adresa:

  • Laze Kostića br. 5, Sombor

Sajt:Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor