Galerija Kulturnog centra "Laza Kostić Sombor, naslovna slika, Manifestacija Muzeji za 10, 2021,

Галерија Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор


Посебни програми Галерије Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор

„Година свиње“, самостална изложба академског сликара Немање Голијанина

од 11. до 29. маја

Отварање изложбе биће реализовано у уторак, 11. маја 2021. године у 19 часова у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор.

Посетиоци ће бити у прилици да, уз поштовање мера превенције, посете изложбу непосредно након званичног обраћања које ће бити доступно на Фацебоок страници Културног центра путем преноса уживо.

 Izložba Nemanje Golijanina, Galerija Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, Muzeji za 10, Manifestacija 2021. godine
Изложба академског сликара Немање Голијанина у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ у Сомбору

Година свиње је културолошки чврсто утемељен симбол у колективној свести широм света и повезана је са напретком, срећом и добрим шансама. С друге стране, на различите начине може да говори о игри слободних асоцијација које подстичу класификације и вредновања свиње као посредника између човека и света.

Радови који чине поставку изложбе „Година свиње“, представљају асоцијације аутора на свињу. Лоцирана на аутомобилу Застава, популарном Стојадину, симболу старих времена, свињска глава постаје доминантно средство и метафора незасићености савременог доба.

*изложба ће бити централни програм КЦ Сомбор током 17. Европске ноћи музеја – за посетиоце ће бити уприличено вођење кроз изложбу

„Варијације 2.0“, изложба радова Бојане Бојовић Милошевић

15. мај

Колекција дигиталних радова под називом „Варијације 2.0“ настала је током 2020. и 2021. године. Истраживање у овој области, ауторка је започела као одговор на стање изолације током 2020. године, када је живот стављен у егзистенцијалну матрицу понављања лишену друштвених потреба појединца.

Мотиви су лишени атмосфере и присуства човека, сведени на основне геометријске облике који граде слику. У овом концепту сударају се две сфере интересовања – фотографија и дизајн, као спој два правца ауторкине каријере; професионалне и уметничке.

Радови представљају визуелну игру позадина на којима се репетитивно нижу геометријски облици, сагледани кроз стаклене, провидне објекте различитих форми и дебљина, чиме се креирају занимљиве закривљене форме, поигравајући се мотивима оптичке уметности.

(у Малој галерији Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор,  Лазе Костића бр.5, Сомбор)

„Микроидентификација“, изложба радова Милане Симић

од 18. маја до 5. јуна

Преиспитивање сопствених емоција које произилазе из односа према људима и окружењу приказане су кроз апстрактне ликовне форме, које имају личне градивне елементе. Како друштво утиче на уметност и уметник на друштво, само је једна мисао која се прожима кроз целокупни рад. Материјал који је присутан у новом облику, као део слике, у себи носи интимност појединца као учесника у формирању „отвореног дијалога“.

Комуникација и конекција која настаје у току стварања, резултат је односа мање групе људи у креирању аутопортрета, који се крије иза изношене одеће. Сецкањем, поновним спајањем и преклапањем доводи се у питање идентитет који се мења у односу на промену средине.

Izložba Milane Simić, Galerija Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, Muzeji za 10, Manifestacija 2021. godine
Изложба радова Милане Симић у Малој галерији Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор

Милана Симић рођена је 1995. године у Приједору, Босна и Херцеговина. Основне студије Сликарства завршила је на Академији ликовних умјетности у Требињу 2019. године, у класи професора Саве Пековића. Тренутно се школује на мастер академским студијама сликарства на Академији уметности у Новом Саду, под менторством Босиљке Зиројевић Лечић.

Од 2018. године члан је Удружења ликовних уметника у Приједору. Њено самостално излагање обележиле су изложбе у Мостару, Требињу, Бањој Луци, Београду и Крагујевцу.

(у Малој галерији Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор,  Лазе Костића бр.5, Сомбор)

 

 

Радно време у току Манифестације:

  • радним данима од 9 до 14 часова и од 17 до 20 часова, као и суботом од 9 до 13 часова
  • 15. маја од 18 до 22 часа

Адреса:

  • Лазе Костића бр. 5, Сомбор

Сајт: Галерија Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор