Zgrada Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, MAnifestacija Muzeji za 10, 2021. godina

Muzej nauke i tehnike – Beograd – ONLAJN

Posebni programi Muzeja nauke i tehnike – Beograd


Industrijsko nasleđe na pruzi Orijent ekspresa kroz Srbiju

Muzej nauke i tehnike – Beograd – Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva za 2020. godinu, podržan je naš projekat: Industrijsko nasleđe na pruzi Orijent ekspresa kroz Srbiju.

Projekat je realizovan u periodu juli – decembar 2020. godine, na pruzi kojom je prolazio legendarni evropski voz ORIJENT EKSPRES (Orient Express). Krećući se prugom, putovali smo od Šida do Dimitrovgrada. Stali smo na više od 100 železničkih stanica i stajališta, koje smo istražili i fotografisali, dokumentujući sačuvano arhitektonsko i industrijsko nasleđe.

Onlajn sadržaj, već dostupan

 

Izložba „Nije zlato sve što sija“

Video zapis izložbe „Nije zlato sve što sija“

Onlajn sadržaj, već dostupan

Izložbom se tematski obrađuje dobijanje, proizvodnja, obrada i upotreba zlata. Tokom istorije zlato se koristilo u razne svrhe, od izrade novca i nakita, preko verskih i umetničkih predmeta, do predmeta za svakodnevnu upotrebu. Savremeni život je nemoguć bez zlata jer se ono nalazi i u svakom elektronskom uređaju.

Izloženi predmeti su iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Muzeja rudarstva i metalurgije iz Bora, Zbirka minerala i stena Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Direkcije za mere i dragocene materijale, Gradskog muzeja iz Bečeja, Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, Zlatare Stefanović 1886, kao i iz privatnih kolekcija i preduzeća.

https://www.youtube.com/watch?v=khchdCm6k3c

 

Muzej tokom manifestacije ove godine učestvuje ONLAJN.

Adresa:

  • Skender-begova 51, Beograd

Sajt:Muzej nauke i tehnike – Beograd