Zgrada Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, MAnifestacija Muzeji za 10, 2021. godina

Музеј науке и технике – Београд – ОНЛАЈН

Посебни програми Музеја науке и технике – Београд


Индустријско наслеђе на прузи Оријент експреса кроз Србију

Музеј науке и технике – Београд – На конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије, у области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва за 2020. годину, подржан је наш пројекат: Индустријско наслеђе на прузи Оријент експреса кроз Србију.

Пројекат је реализован у периоду јули – децембар 2020. године, на прузи којом је пролазио легендарни европски воз ОРИЈЕНТ ЕКСПРЕС (Ориент Еxпресс). Крећући се пругом, путовали смо од Шида до Димитровграда. Стали смо на више од 100 железничких станица и стајалишта, које смо истражили и фотографисали, документујући сачувано архитектонско и индустријско наслеђе.

Онлајн садржај, већ доступан

 

Изложба „Није злато све што сија“

Видео запис изложбе „Није злато све што сија“

Онлајн садржај, већ доступан

Изложбом се тематски обрађује добијање, производња, обрада и употреба злата. Током историје злато се користило у разне сврхе, од израде новца и накита, преко верских и уметничких предмета, до предмета за свакодневну употребу. Савремени живот је немогућ без злата јер се оно налази и у сваком електронском уређају.

Изложени предмети су из збирки Музеја науке и технике, Музеја рударства и металургије из Бора, Збирка минерала и стена Рударско-геолошког факултета у Београду, Дирекције за мере и драгоцене материјале, Градског музеја из Бечеја, Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета у Београду, Златаре Стефановић 1886, као и из приватних колекција и предузећа.

https://www.youtube.com/watch?v=khchdCm6k3c

 

Музеј током манифестације ове године учествује ОНЛАЈН.

Адреса:

  • Скендер-бегова 51, Београд

Сајт: Музеј науке и технике – Београд