Narodni muzej Valjevo

Stalna postavka –   Narodni muzej Valjevo


Treća dimenzija prošlosti pogled iz budućnosti


Narodni muzej Valjevo – Stalna postavka Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti se nalazi u centralnom objektu Narodnog muzeja Valjevo. Svečano je otvorena 16. maja 2007. godine. Prikazuje razvoj i istorijat valjevskog kraja od praistorije tj. prvih ljudskih staništa pa sve do kraja Drugog svetskog rata.

Prolazeći kroz svojevrsne vremenske kapije, posetioci doživljavaju ambijent prvih pećinskih staništa i neolitske grnčarske radionice, šetaju kaldrmom stare čaršije osluškujući zvuke kovačke radionice, ali i violinu prvog gradskog apotekara, ulaze u šator Valjevske bolnice sa slike Nadežde Petrović, razgledaju ratni kabinet vojvode Živojina Mišića, izloge starih radnji, kao i salon koji je valjevska trgovačka porodica otkupila od bečkog konzula, dok u sali Drugog svetskog rata svoj muzejski doživljaj mogu upotpuniti dokumentima i fotografijama Valjeva tokom okupacije 1941-1944. godine.

(Narodni muzej Valjevo, Trg Živojina Mišića 3, 14000 Valjevo)

Muselimov konak


Smešten u centru Valjeva, podignut je krajem 18. veka. To je najstariji sačuvani objekat u Valjevu i redak ostatak turskog graditeljstva. U podrumu Konaka bili su zatvoreni valjevski knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin i odatle su 4. februara izvedeni na gubilište da bi potom njihove glave bile javno istaknute na krovu ove zgrade.

Tih dana je širom Srbije posečeno više desetina najviđenijih ljudi, ali zbog ugleda i uloge koju su u predustaničkim događajima imali, Aleksa i Ilija su postali simboli seče knezova, a Muselimov konak je tradiciji naroda zapadne Srbije zapamćen kao mesto gde je posle poslednje noći knezova, počelo da sviće jutro slobode. Danas se u Muselimovom konaku nalaze dve prigodne muzejske postavke u podrumu u kom su bili zatočeni valjevski knezovi, u rekonstruisanom ambijentu stare apsane je izložba Seča knezova, a u prizemlju Valjevska nahija u Prvom i Drugom srpskom ustanku.

(Muselimov konak, Trg Desanke Maksimović bb, 14000 Valjevo)

Kula Nenadovića


Kula Nenadovića je jedan od simbola grada Valjeva. Sagrađena  je u proleće 1813. godine, pred kraj Prvog srpskog ustanka, radi pojačanja nadzora nad Valjevom i skladištenja ratnog materijala. Glavni inicijatori izgradnje bili su vojvoda Jakov Nenadović i njegov sin Jevrem.  Kao graditeljski materijal, korišćen je kamen porušene Vitkovića kule, koja se nekada nalazila kod ušća reke Gradac u Kolubaru. Krajem 1813. godine ustanici su morali da napuste Valjevo, a kulu preuzimaju Turci i pretvaraju je u tamnicu. Pri ponovnom oslobođenju Valjeva 1815. godine ustanici su zatekli Kulu punu izmučenih Srba. Srpski vojvoda Sima Nenadović, revoltiran postupkom Turaka, je naredio da se kula zapali, da bi je knjaz Miloš Obrenović obnovio 1836. godine.

Kula Nenadovića, Narodni muzej Valjevo, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Kula Nenadovića

Danas je kula Nenadovića u potpunosti rekonstruisana i zaštićena, sa pripremljenom adekvatnom muzejskom postavkom, koja je za posetioce otvorena od 20. marta 2012. godine.

(Kula Nenadovića, Jakova Nenadovića bb, 14000 Valjevo)

Kulturno-istorijski kompleks u Brankovini


Brankovina se nalazi desetak kilometara severno od Valjeva, na putu ka Šapcu i Novom Sadu. Postojbina je znamenitih knezova, državnika, sveštenika i brojnih istorijskih ličnosti iz porodice Nenadović, kao i pesnikinje Desanke Maksimović.

Brankovina, Narodni muzej Valjevo, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Kompleks u Brankovini

Stara “Protina“ škola

Nova, stalna postavka, otvorena je 30. oktobra 2020. godine. Ekspozicija polazi od istorijata školstva i prosvete u Srbiji u periodu od 1800. do 1894. obuhvatajući osnivanje Velike škole u Beogradu 1808.godine. Poseban akcenat stavljen je na istorijat same Stare škole, prikazan u njenom hodniku, odnosno razdoblje od njene gradnje 1836. do izgradnje Nove-Desankine škole 1894. godine.

Stara Protina škola, Narodni muzej Valjevo, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Stara “Protina“ škola

Kuriozitet postavke je rekonstruisana i konzervatorski  zaštićena učionica iz 19. veka sa originalanim školskim nameštajem, dopunjena nastavnim sredstvima za predmete botanike, zoologije i matematike kao i sa nekoliko savremenih efekata poput školskog zvona-klepetuše, čiji  se zvuk  čuje prilikom ulaska u prostoriju.

Nova “Desankina“ škola

Stalna postavka “O Desanki perom i slikom “ otvorena je 6. Oktobra 2011. godine, zasniva se na predmetima koji se čuvaju u Narodnom muzeju Valjevo kao posebna istorijsko-memorijalna zbirka. Prezentovan je Desankin životni i pesnički put.

Na jedinstven način posetiocima su prikazani originalni predmeti bilo da je reč o nameštaju: krevet na kome je pisala Desanka Maksimović, sobni stočić sa četiri stolice kupljen od pesnikinog prvog honorara, vitrina sa knjigama i ukrasnim figurama ili odevnim predmetima koje je Desanka nosila tokom života: komplet od tvida, marame, večernja haljina, svakodnevne i svečane tašne i šeširi kao Desankin zaštitni znak. Ništa manje vredni nisu ni nakit i bočice od parfema dobijeni uz gore pomenute eksponate.

Kuća Nenadovića

Replika kuće Nenadovića po uzoru na onu u kojoj su stanovali Nenadovići sredinom XIX veka, sa šest prostorija izgrađena je 2004. godine. Stalna postavka je otvorena 26. oktobra 2019. Godine i od tada je dostupna svim posetiocima kulturno- istorijskog kompleksa u Brankovini.

Kuća Nenadovića, Narodni muzej Valjevo, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Kuća Nenadovića

Postavka se sastoji iz istorijskog i etnološkog dela. U istorijskom delu je predstavljen istorijat porodice Nenadovića, uključujući njihovo doseljavanje u valjevski kraj i porodično stablo svih Nenadovića. Etnološki deo postavke sadrži detalje iz svakodnevnog života porodice Nenadovića poput ognjišta iz tog perioda, sinija, oruđa, oružja, muške i ženske narodne nošnje i drugih predmeta.

(Kulturno-istorijski kompleks u Brankovini, Selo Brankovina bb)

Posebni programi

 

Izložba: „Valjevske kafane od davnina do današnjih dana“

Otvaranje 15. maja u 18 časova.

(Galerija Narodnog muzeja Valjevo, Trg Živojina Mišića 3, 14000 Valjevo)

Radno vreme u toku Manifestacije:

Narodni muzej Valjevo, Trg Živojina Mišića 3, 14000 Valjevo

 • utorak – petak, 10-18 časova (ulaz do 17:30),
 • subota 15.05.2021., 10-22 časa,
 • nedelja, 10-15 časova (ulaz do 14:30).

 

Muselimov konak, Trg Desanke Maksimović bb, 14000 Valjevo

 • utorak – petak, 10-18 časova (ulaz do 17:30),
 • subota 15.05.2021., 10-22 časa,
 • nedelja, 10-15 časova (ulaz do 14:30).

 

Kula Nenadovića, Jakova Nenadovića bb, 14000 Valjevo

 • utorak – petak, 10-18 časova (ulaz do 17:30),
 • subota 15.05.2021., 10-22 časa,
 • nedelja neradni dan.

 

Kulturno-istorijski kompleks u Brankovini, Selo Brankovina bb

 • utorak – petak, 10-18 časova (ulaz do 17:30),
 • subota 15.05.2021., 10-22 časa,
 • nedelja, 10-16 časova (ulaz do 15:30).

Sajt: Narodni muzej Valjevo