Библиотека „Центар за културу“ Кладово


Библиотека „Центар за културу“ Кладово у свом фонду има око 40.000 књига које користи око 1.500 чланова, а основни циљ библиотеке је развој читалаштва, као и набавка наслова из најновније издавачке продукције. Од програмских садржаја редовно се организују креативне радионице, првенствено за најмлађе, промоције књижевних дела и промоције из сопствене издавачке продукције.

Посебни програми Библиотеке „Центар за културу“ Кладово

Фотодокументациона изложба завичајног фонда: Векови Фетислама у Библиотеци „Центар за културу“ Кладово

У сусрет обележавању 5 векова од подизања тврђаве Фетислам (1524 – 2024), а у склопу националне манифестације Музеји за 10 Археолошки музеј Ђердапа (Народни музеј у Београду) и Библиотека „Центар за Културу“ из Кладова организују изложбу Векови Фетислама.

Оригинално подигнут као турско упориште у ратовима са Угарском у 16. веку, Фетислам је све до прве половине 20. века коришћен као војни објекат. У периоду од 1973. до 1984. године започињу прва истраживања тврђавског комплекса, као и почетни конзерваторски радови на његовој обнови.

Ископавањима на простору Малог и делимично Великог утврђења Фетислама откривен је велики број предмета најразличитијег карактера. Они осветљавају свакодневни живот војне посаде али и других насељеника тврђаве. Налази пронађени током поменутих истраживања у највећој мери нису до сада презентовани широј публици.

Ова изложба представља само један корак у презентацији досадашњих археолошких резултата истраживања касносредњовековне и нововековне тврђаве Фетислам, као и живота у периоду који претходи оснивању утврђења.    

Изложба се одржава:

  • у простору Мале сале Археолошког музеја Ђердапа у Кладову – од 12. до 18. маја од 9 до 17 часова и
  • у галерији Библиотеке „Центар за културу“ Кладово – од 12. до 18. маја од 7 до 20 часова

 

Радно време током Манифестације:

  • од 12. до 18. маја од 7 до 20 часова

Адреса: 22. септембар бр.4, Кладово

Сајт: Библиотека „Центар за културу“ Кладово