Археолошки музеј Ђeрдапа, Кладово

Археолошки музеј Ђердапа Кладово


Стална поставка Археолошког музеја Ђердапа

Археолошки музеј Ђердапа – Поставка Археолошког музеја Ђердапа презентује праисторијске, римске, рановизантијске или средњовековне налазе, у хронолошком распону од преко 10.000 година. Велики број изложених предмета представља истинске раритете, баштину која по важности превазилази границе Србије.

Археолошки музеј Ђердапа Кладово

Тренутно је у галеријама Музеја изложено преко 1.500 прворазредних експоната Збирке Ђердап, откривених на више од 100 локација ове регије. Сви представљају различита достигнућа прошлих култура, предмете из свакодневног живота праисторијских земљорадника, обичаје и веровања култура камених и металних доба, оруђа којим су људи некада припитомљавали свој свет, накит и украсе за одећу којима су потврђивали свој статус.

Најбројнији су предмети римске епохе, који сведоче о римском освајању ове територије, успостављању власти у овој, и тада, пограничној зони, прихватању римског начина живота: делови војне опреме, натписи поводом изградње јавних објеката, неки изложени у лапидаријуму испред Музеја, архитектонски елементи луксузних грађевина, представе многобројних богова римског Пантеона, заветни натписи, мермерни портрети, металне, стаклене и керамичке посуде, светиљке и луксузни накит.

Посебни програми Археолошког музеја Ђердапа

Изложба ВЕКОВИ ФЕТИСЛАМА

У сусрет обележавању 5 векова од подизања тврђаве Фетислам (1524 – 2024), а у склопу националне манифестације Музеји за 10 Археолошки музеј Ђердапа (Народни музеј у Београду) и Библиотека „Центар за Културу“ из Кладова организују изложбу Векови Фетислама.

Izložba Vekovi Fetislama u Arheološkom muzeju Đerdapa, Narodni muzej u Beogradu, Manifestacija Muzeji za 10, 2021.

Оригинално подигнут као турско упориште у ратовима са Угарском у 16. веку, Фетислам је све до прве половине 20. века коришћен као војни објекат. У периоду од 1973. до 1984. године започињу прва истраживања тврђавског комплекса као и почетни конзерваторски радови на његовој обнови.

Ископавањима на простору Малог и делимично Великог утврђења Фетислама откривен је велики број предмета најразличитијег карактера. Они осветљавају свакодневни живот војне посаде али и других насељеника тврђаве.

Налази пронађени током поменутих истраживања у највећој мери нису до сада презентовани широј публици. Ова изложба представља само један корак у презентацији досадашњих археолошких резултата истраживања касносредњовековне и нововековне тврђаве Фетислам, као и живота у периоду који претходи оснивању утврђења.    

(у простору Мале сале Археолошког музеја Ђердапа у Кладову)

(у галерији Библиотеке „Центар за културу“ Кладово)

Радно време током Манифестације:

Археолошки музеј Ђердапа Кладово

  • од 12. до 18. маја од 9 до 17 часова

Библиотекa „Центар за културу“ Кладово

  • од 12. до 18. маја од 7 до 20 часова

Адреса:

  • Археолошки музеј Ђердапа Кладово – Краља Александра 2а, Кладово
  • Библиотека „Центар за културу“ Кладово – 22. септембар бр.4,  Кладово

Сајт: Народни музеј у Београду