Народни музеј у Београду


Стална поставка Народног музеја у Београду

Народни музеј у Београду – Стална поставка музеја обухвата огромни хронолошки опсег од далеког палеолита све до уметности 20. века. Организована на три нивоа репрезентативног здања, поставка је распоређена на 5000м² изложбеног простора.

Представљајући читав фонд Народног музеја, пажљиво одабрани експонати, као и поставка у целини сведочи о изузетним археолошким истраживањима, предвођеним стручњацима Народног музеја, о видовима репрезентације српских владара кроз уметничке предмете, о поклонодавцима и колекционарима, сликовито и хронолошки, а истовремено нелинеарно и праволинијски, водиће посетиоца од праисторије до савремене уметности.

Кроз сталну поставку се преплићу резултати свих музејских делатности и активности, од истраживања и конзервације до интерпретације и едукације. Народни музеј је жив организам, пулсирајући центар који у великој мери чине управо људи који у њему раде и који су њему некада радили.

 

(Народни музеј у Београду, Трг Републике 1)


Посебни програми Народног музеја у Београду

Изложба ПОД ЗЛАТНИМ И ПЛАВИМ НЕБОМ

Иконе грчких мајстора од 15. до 19. века у Народном музеју у Београду

Отварање 10. маја

У оквиру избора ауторке, музејског саветника Бранке Иванић, у поставку је уврштено 147 икона. У односу на бројност српских и руских икона из Збирке послевизантијске уметности Новог века Народног музеја, иконе грчких сликара су не само најзаступљеније, већ се међу њима препознаје највише остварења велике уметничке вредности. Реч је о иконама аутора са територија традиционалних грчких земаља, као и са ширег подручја у оквиру Османског царства и суседних земаља, у којем је грчка култура остајала препознатљива.

Икона је била незаобилазни предмет свакодневнице православног света. Неотуђиви део иконе је сигнатура, име светитеља или композиције. Своје мисли и поруке, света личност директно и у реалном времену саопштава посматрачу текстом, најчешће исписаном на развијеном свитку у руци.

Стилски, највећи број грчких икона из Народног музеја припада итало-критском сликарству које је од друге половине 15. до средине 17. века било доминантно у хришћанским областима источног Медитерана и Јадрана.

Narodni muzej u Beogradu, Hristovo rođenje 15-16. vek, Manifestacija Muzeji za 10, 2021
Христово рођење, 15-16. век

Захваљујући вишегодишњим откупима било је могуће оформити целину која осликава уметничка збивања у прошлости када је реч о поштовању и распрострањености грчких икона код Срба, истрајних баштиника византијске културе.

 

XXI Међународна смотра археолошког филма

од 12. до 19. маја 2021.

Пројекције од 19.00 до 21.00 час

Народни музеј у Београду ове године Међународну смотру организује током трајања Манифестације Музеји за 10 у сарадњи са: Институтом Сервантес, Италијанским институтом за културу, Гете институтом, Руским географским друштвом, Хеленском фондацијом за културу, Мађарским културним центром, Културним центром исламске Републике Иран, амбасадом Словачке, амбасадом Пољске, амбасадом Арапске Републике Египат, као и самосталним ауторима из Турске, Хрватске, Северне Македоније и Србије.

Međunarodna smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju u Beogradu, Manifestacija Muzeji za 10, 2021.
XXI Међународна смотра археолошког филма

Почасни гост овогодишње Смотре је Краљевина Шпанија – Институт Сервантес, чији филм Положај жене у Новој Картагини отвара овогодишњу смотру. Током осмодневног трајања смотре, посетиоци ће у оквиру програма моћи да погледју 39 филмова из 14 земаља – Шпаније (5), Италије (4), Немачке (1),  Египта (2), Русије (2), Пољске (1), Турске(1), Ирана (1), Грчке (1),Мађарске (2), Словачке (1), Хрватске (1), Северне Македоније (1) и Србије (16).

Филмови својим садржајем у највећој мери доносе новине из света археологије, у виду репортажа, али и образовних филмова који представљају важна открића, као и изузетна достигнућа древних цивилизација.

Програм 21. Међународне смотре археолошког филма можете погледати ОВДЕ

(Атријум Народног музеја у Београду, Трг Републике 1)

Planirani program 21. Međunarodne smotre arheološkog filma, Manifestacija Muzeji za 10, Narodni muzej u Beogradu
Програм 21. Међународне смотре археолошког филма

Концерт Међународног центра за музику „Eva Music“

Субота, 15. мај 2021. у 16.00 часова

Мисија Међународног центра за музику “Eva Music” је да из приватног сектора допринесе и подржи културу и уметност у нашем граду.

Поводом 5. рођендана овог музичког центра, а у сарадњи са Народним музејом и Манифестацијом Музеји за 10, у суботу 15. маја од 16 часова одржаће се концерт одабраних ђака, као и професора ове школе. Чућете звук клавира, гитаре, флауте и виолине и имаћете прилику да се упознате са Краљевским Британским музичким програмом – ABRSM, по чијој лиценци наша школа ради. Број места је ограничен и неопходна је претходна пријава на мејл info@evamusic.rs.

(Атријум Народног музеја у Београду, Трг Републике 1)

Ђаци и професори Прве међународне музичке школе у Београду „Eva Music“

Предавање Винча и Васић: Столеће касније.

Субота, 15. мај 2021. у 18.00 часова

Предавање ће одржати др Вера Богосављевић Петровић, музејски саветник Народног музеја

(Атријум Народног музеја у Београду, Трг Републике 1)

Lipidarijum Narodnog muzeja u Beogradu, Manifestacija Muzeji za 10, 2021. godina

Шетња – ЛАПИДАРИЈУМ НАРОДНОГ МУЗЕЈА

Место окупљања: Велики барутни магацин, Београдска твђава , Доњи град

Време: 16. мај у 13 часова

Број учесника: 20

Трајање: 60 минута

О збирци римских камених споменика из Народног музеја која се чува и излаже у амбијенту Великог барутног магацина у оквиру манифестације Музеји за 10 говориће музејски саветник Веселинка Нинковић. Биће речи о изложеним надгробним стелама са рељефима и натписима, о скулптурама и изложеним римским саркофазима.

Због ограниченог броја присутних обавезно је пријављивање на v.ninkovic@narodnimuzej.rs.

Предавање Вучедол у простору и времену

19. мај 2021. у 18 часова

Предавање ће одржати Јован Митровић,виши кустос Народног музеја и Мирела Хутинец, директорка Музеја вучедолске културе, Вуковар

(Народни музеј у Београду, Трг Републике 1)


ВР изложба

Рубенсови кругови

18. мај у 18 часова

Након што је запажена изложба аутора Јелене Дергенц, саветника у Народном музеју одржана пре седам година, омогућићемо публици Народног музеја да у виртуелном простору од 18. маја 2021. године ужива из својих домова у сликама чувених уметника Антверпена с почетка XVII века.

Изложба ће виртуелно бити отворена у 18 часова, први пут у у оквиру догађаја у којем ће се домаћин догађаја, виши кустос Лидија Хам Миловановић и сама изместити у свет виртуелне поставке.

Za VR izložbu Rubensovi krugovi u Narodnom muzeju u Beogradu, Manifestacija Muzeji za 10, 2021
ВР изложба Рубенсови кругови

Онлајн образовни програм Народног музеја у Београду за школе и друге заинтересоване групе


Народни музеј у Београду на часу

Бесплатни програм је намењен школама, а у складу са образовном мисијом и потенцијалом музеја. Програм је осмишљен за измењене околности условљене пандемијом, са циљем да се омогући организовано упознавање ученика са културном баштином коју наш највећи и најстарији музеј чува.

Пријављиваље заинтересованих на edukacija@narodnimuzej.rs

Напомена за наставнике:

Програм се изводи онлајн, користећи платформу Zoom. Осмишљен је у складу са актуелним скраћеним трајањем часовима, тако да траје 20 минута. Из музеја се укључује кустос, а активностима у учионици координира наставник. Препорука је да ученици у учионици прате видео вођење преко рачунара или пројектног платна или екрана, уз обавезно искључен микрофон.

Кустос комуницира директно са наставником, који по потреби омогућава укључење некога од ученика, а све са циљем да се комуникација технички води несметано и да омогућимо свим ученицима да прате видео вођење и уживају у причама из Народног музеја и Музеја Вука и Доситеја.

Музеј из школске клупе изводи се уз Power Point презентацију са репродукцијама и фотографијама уз директна усмена објашњења кустоса који ће ученике провести кроз причу. На крају, ученици ће моћи да поставе додатна питања.

Трајање: 20 минута

Видео радионице се изводе уз директно приказивање експоната и објашњавање задатака. Ученици ће пратити видео радионицу, а по њеном завршетку могу да приступе изради цртежа, скулптуре или другог производа радионице.

Трајање: 20 минута

Заказивање термина врши се слањем упита на електронску адресу: edukacija@narodnimuzej.rs

Стојимо вам на располагању за сва питања, предлоге и сугестије.


Музеј из школске клупе 1 – 4. разред

Упознајте Народни музеј у Београду

Шта је то музеј? Како је настао и шта се све у њему налази? Видећемо ко све ради у музеју и шта су музејски експонати. Заједно ћемо разговарти о овим али и другим питањима. 

Предмети: Свет око нас, природа и друштво, грађанско васпитање, ликовна култура

Трагови прошлости

На који начин може да се упозна прошлост у музеју, како су живели људи у далекој прошлости, које материјале су користили и каква је била њихова употреба, који све трагови прошлости постоје и шта се на основу њих може закључити само су неке од тема која обухвата предавање.

Предмет: Свет око нас

Србија у средњем веку

Некада давно, Србијом су владали краљеви и краљице. Виртуелним проласком кроз нашу збирку средњег века, видећемо предмете који су повезани са српским краљевима и краљицама. Причаћемо о томе како су људи у средњем веку живели и шта су нам оставили за собом.

Предмети: Природа и друштво, ликовна култура

Деца на сликама

Посматраћемо одабрана дела из колекција Народног музеја у Београду на којима су представљена деца. Потом ћемо разговарати о њиховој одећи, предметима са којима су насликани, као и томе да ли би можда ови портрети желели нешто да нам кажу.

Предмети: Ликовна култура, народна традиција

Музеј Вука и Доситеја – Ко је био Вук Караџић?

Ко је био Вук Караџић? Посматрајући и разговарајући о одабраним, личним предметима Вука Караџића који се налазе у збирци Музеја Вука и Доситеја, одгонетнућемо ово питање, али и научићемо зашто нам је Вук важан. 

Предмети: Свет око нас, природа и друштво, српски језик, народна традиција


Видео радионице

Видео радионица: „Откривамо античку Грчку

Откривајући које су све богове поштовали у старој Грчкој, ученици ће моћи да погледају и копију  Фидијине колосалне статуе Атине Партенос. Сазнаће и какве су то црнофигуралне и црвенофигуралне грчке вазе.

Предмети: Природа и друштво, ликовна култура

Видео радионица: „Шашаве слике

Посматраћемо одабрана дела са сталне поставке Народног музеја у Београду на којима су приказани људи, животиње и цвеће. Сликари и сликарке су се трудили да они изгледају као на фотографијама. На радионици ћемо заједно истражити необичне слике које се у музеју налазе, а потом дати машти на вољу и стварато своје шашаве слике.

Предмет: Ликовна култура, свет око нас

Музеј Вука и Доситеја/ Басне у сликама

У оквиру кратког вођења ученици ће чути о значају Вука и Доситеја, при чему ћмо пажњу скренути на значај прикупљања басни. Читаћемо их, а потом и у групама и илустровати. 

Предмети: Српски језик, свет око нас


 

Музеј из школске клупе 5 – 8. разред

Шта чувамо у Народном музеју у Београду?

Помоћу чега сазнајемо о прошлости људи? Које све врсте историјских извора постоје и где се они чувају? Током виртуелне шетње кроз нашу поставку одговорићемо на ова питања и говорићемо о томе шта све музејски експонати могу да нам испричају.

Предмет: Историја

Narodni muzej u Beogradu organizuje i online nastavu za škole
Програм: Народни музеј на часу

Религија и уметност

Каква су била веровања људи у праисторији и антици? Разговараћемо о уметности која је настала у служби религије и о томе у коликој мери је у прошлости религија утицала на животе људи.

Предмети: Историја, ликовна култура

Наслеђе Немањића

Средњи век се обично сматра најславнијим периодом у српској историји, а причу о њему не можемо да замислимо без приче о Немањићима. Вођење ћемо илустровати одабраним предметима који се налазе у Народном музеју у Београду, а припадали су члановима династије Немањића или су на други начин са њима повезани.

Предмет: Историја

Бисери српског сликарства 19. века

Током вођења кроз галерију слика насталих у 19. веку, причаћемо о српској култури, уметности, али и историји. Издвојићемо наше најзначајније уметнике и њихова најпознатија дела.

Предмети: Ликовна култура, историја

Музеј Вука и Доситеја

Музеј Вука и Доситеја смештен је у једној од најстаријих кућа у Београду. На вођењу ћете сазнати зашто је баш у тој кући смештен музеј посвећен Вуку Караџићу и Доситеју Обрадовићу, али и детаље о њиховом животу и раду.

Предмети: Историја, српски језик, ликовна култура


Видео радионице

Видео радионица: „Читамо и пишемо староегипатске хијероглифе

Деца ће моћи да се упознају са староегипатском збирком Народног музеја у Београду, са посебним акцентом на хијероглифском писму. У практичном делу учесници ће имати прилику да пишу и читају на једном од најстаријих писама Старог света.

Предмет: Историја

Видео радионица: „Модерна уметност

Захваљујући великој збирци страног и домаћег сликарства из 20. века, ђаци ће се упознати са модним трендовима који су били присутни у том раздобљу. Ђаци ће имати могућност да се искажу креативност кроз прављење њима најзанимљивије репродукције техником колажа.

Предмет: Ликовна култура

Музеј Вука и Доситеја – Како ја видим Вука и Доситеја

Након упознавања са одређеним предметима са поставке нацртаћемо кратак стрип о Вуку, Доситеју или згради Музеја, о ономе што смо запамтили као најупечатљивије после приче.

Предмет: Српски језик


Музеј из школске клупе – средња школа

Религија у Римском царству

Приликом вођења разговараћемо о римском синкретизму, периоду пре и након 313. године. Посматрајући предмете са сталне поставке музеја, видећемо које су све религије постојале у Царству и какву промену је донео Милански едикт.

Предмети: Историја, социологија

Знаци моћи

Посматрајући одабране предмете из средњовековне збирке Народног музеја у Београду, ученици ће се упознати са начином показивања моћи. Посматрајући средњовековне задужбине, ктиторске портрете, печатнике, новац на јасан начин ћемо увидети како је конципирана политика и шта су били знаци моћи. 

Предмети: Историја, ликовна култура

Српска историја 19. века кроз уметност

Посматрајући одабрана дела српског сликарства 19. века ученици ће имати прилику да виде портрете истакнутих личости 19. века, као и историјске композиције које су одговарале духу времена. 

Предмети: Историја, ликовна култура, српски језик и књижевност

Модерна уметност

Пред крај 19. века сликари су желели да унесу промене у уметност, а све је почело у Француској са импресионизмом. На који начин су југословенски уметници схватили модерне идеје видећемо током вођења које обухвата део збирке стране уметности и збирку југословенског сликарства Народног музеја у Београду.

Предмет: Ликовна култура

Музеј Вука и Доситеја

Музеј Вука и Доситеја смештен је у једној од најстаријих кућа у Београду. На вођењу ћете сазнати ко је некада живео у кући, када је у њој отворена Велика школа, али и детаље о животу и раду Доситеја Обрадовића и Вука Караџића.

Предмети: Историја, ликовна култура, српски језик


Видео радионице

Видео радионица: „Староегипатска божанства

Учествовањем у радионици ученици ће се упознати са делом сталне поставке Народног музеја у Београду, староегипатском збирком. Посебна пажња биће усмерена на божанства која су се поштовала у старом Египту. У практичном делу учесници ће имати прилику да праве маске староегипатских божанстава. 

Предмет: Историја

Видео радионица: „Улога мушкарца и жене у средњем веку

Током радионице учесници ће се упознати са питањем друштвеног положаја жене и мушкарца. Сазнаће и какви су били односи између ова два пола током средњег века и колико су се мењали до данас. Заокружићемо ово историјско путовање заједничким уметничким освртом на развој родних улога.

Предмет: Историја, ликовна култура, социологија

Видео радионица: „Направи најлуђи спој

Учесници радионице имаће прилику да виде одабрана дела сталне поставке Народног музеја у Београду у збиркама стране уметности и југословенског сликарству 20. века, а након тога ће имати прилику да изразе своју уметничку концепцију слика које су видели користећи колаж.

Предмет: Ликовна култура

Радно време током Манифестације:

  • уто, сре, пет, нед – од 10 до 21 час
  • пон, чет, пет – од 12 до 21 час

Адреса:

  • Народни музеј, Трг Републике 1, Београд

 

Сајт: Народни музеј у Београду