Zgrada Muzeja u Jevremovoj 21

Музеј Вука и Доситеја


Стална поставка Музеја Вука и Доситеја

Музеј Вука и Доситеја, меморијални музеј, посвећен је двојици великана српске културе, просветитељу и првом српском министру просвете Доситеју Обрадовићу и реформатору српског језика, творцу српског књижевног језика, Вуку Караџићу.

Старија и богатија је Вукова збирка. Оформљена је још крајем 19. века, када је Вукова кћерка, Мина Караџић-Вукомановић, поклонила његову заоставштину Краљевини Србији. Ова збирка је била прва од збирки Народног музеја чији је стручни каталог у целини штампан, Опис ствари Вука Стефановића Караџића, објављен је 1900. године, након што је Михајло Валтровић стручно обрадио материјал који је предат Народном музеју.

Вукова оставштина излагана је у Народном музеју у оквиру Вукове спомен-собе и касније у оквиру Историјског одељења музеја. Део Вукове заоставштине, посебно намештај, нестао је или уништен 1915. године када је приликом аустријског бомбардовања Београда погођена и зграда Народног музеја, као и у време окупације. У збирци се данас чувају личне и породичне предмети Вука Караџића, портрети и уметничка заоставштина, прва издања његових књига и бројна архивска грађа.

За разлику од Вукове заоставштине, личних предмета Доситеја Обрадовића нема јер су уништени у пожару још 1813. године. Због тога се део музејске збирке која се односи на њега углавном заснива на ликовним прилозима, архивској грађи, Доситејевој преписци и књигама, међу којима су прва издања његових дела.

(Музеј Вука и Доситеја, Господар Јевремова 21, Београд)

Muzej Vuka i Dositeja u okviru Narodnog muzeja u Beogradu
Музеј Вука и Доситеја

Посебни програми Музеја Вука и Доситеја


Шетња – Амбијентална целина Подручје око Доситејевог лицеја

Место окупљања: Музеј Вука и Доситеја

Време: 15. мај у 11 часова

Број учесника: 20

Трајање: 60 минута

Током трајања Манифестације Музеји за 10 Народни музеј чини додатни искорак у презентацији културног наслеђа. Поред програма за децу и младе који ће се одвијати у башти Музеја Вука и Доситеја, посетиоци ће моћи да се прикључе јавној шетњи кроз историју амбијенталне целине Подручја око Доситејевог лицеја.

Ова целина обухвата простор  између улица Краља Петра, Господар Јованове, Капетан Мишине, Симине, Кнегиње Љубице, Браће Југовића, Студентског трга и Змаја од Ноћаја. Од 1989/1990. године она носи статус културног добра од изузетног значаја. Заштићену околину чине још два градска блока између улица Змаја од Ноћаја, Цара Уроша, Господар Јованове и Краља Петра утврђена за културно добро 1999. године.

Пријавите се за учешће на радионици слањем упита на radionice@narodnimuzej.rs.

Радионица за децу: Представљамо вам…..Музеј Вука и Доситеја!

Место: Музеј Вука и Доситеја

15. мај у 13 часова

Узраст: 7-10 година

Број учесника: 10

Трајање: 90 минута

Вуков фес, Доситејев ,,Мезимац“ или лепеза Мине Караџић – шта су ваши омиљени предмети које чувамо у Музеју Вука и Доситеја? Да ли желите причу о њима да поделите са другарима?

Открићемо вам трикове за снимање видео вођења мобилним телефоном. Припремите се за тренинг у башти Музеја Вука и Доситеја током којег ћете научити како да укратко и на занимљив начин представите један предмет из збирке музеја.

Пријавите се за учешће на радионици слањем упита на radionice@narodnimuzej.rs.

Шетња – ТРИ ЗДАЊА НАРОДНОГ МУЗЕЈА

Место окупљања: Музеј Вука и Доситеја

Време: 16. мај у 11 часова

Број учесника: 20

Трајање: 90 минута

Народни музеј у Београду организује шетњу намењену одраслима која обухвата обилазак и причу о зградама Музеја Вука и Доситеја, Галерије фресака и Народног музеја. Једна од њих је међу најстаријим сачуваним стамбеним објекатима у Београду, друга је саграђена на месту некадашње синагоге Бет Израел, а трећа је међу најлепшим палатама Србије с почетка двадесетог века. Три зграде ће повезати повест о најстаријој музејској установи у нашој земљи.

Пријавите се учешће слањем упита на radionice@narodnimuzej.rs.

 

Радно време током Манифестације:

  • Пон уто, сре, пет, нед од 10 до 17 часова
  • Чет, пет од 12 до 20 часова

Адреса:

  • Господар Јевремова 21, Београд

Сајт: Народни музеј у Београду