ПТТ Музеј


Стална поставка ПТТ Музеја

ПТТ музеј је у саставу Јавног предузећа „Пошта Србије“. Музеј се бави заштитом, прикупљањем, проучавањем и излагањем предмета и докумената везаних за рад и развој поштанског, телеграфског и телефонског саобраћаја.

 

Telefon Erikson, Muzeji za 10, PTT Muzej

Музеј је основан је 1923. године, када је Министарство пошта и телеграфа Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца донело Правилник о музеју. Свечано је отворен, за јавност, 1958. године, са поставком која је била остварена у складу са тадашњим најсавременијим концептима презентације музеалија.

Deo stare postavke PTT Muzeja, Manifestacija Muzeji za 10, 2021.
Део старе поставке ПТТ Музеја

Тачка спајања

од 12. до 18. маја од 10 до 18 часова

Свакога дана, са почетком у 17.00 часова, биће организовано стручно вођење кроз сталну поставку, где ћемо посетиоце упознати са благом ПТТ музеја, а сваки посетилац ће на поклон добити разгледницу са персонализованом поштанском марком са својим ликом.

Сталну поставку ПТТ музеја Тачка спајања посетиоци ће бити у прилици да виде током трајања Манифестације, у периоду од 10 до 18 часова, са стручним вођењем у 17 часова.

Посебни програми ПТТ Музеја

Тематска изложба Дечја филателија

ПТТ музеј учествоваће у манифестацији Музеји за 10, у периоду од 12. до 18. маја 2021. године, са изложбом Дечја филателија, припремљеној у сарадњи Удружења Адлигат и Србијамарке.

Дечија радионица „ Поштански сатић“

15. мај у 12 часова

За најмлађе ће бити организована специјална дечија радионица „ Поштански сатић“, за децу узраста од четири до десет година. На радионици ће се малишани упознати, кроз занимљиве приче, са нашим музејом. Након вођења научићемо их шта су разгледнице, како се пишу, у чему је њихова лепота и зашто је то некада био готово свакодневни начин комуникације међу људима, зашто их и данас неки људи чувају и какву то има вредност.

Свако дете ће направити своју разгледницу, написаће пар речи особи којој је намењена, адресоваће и залепиће поштанску марку. Поштар ће доћи по разгледнице и однети их на назначене адресе. Сваки малишан ће на поклон добити, на разгледници, персонализовану поштанску марку са својим ликом.

PTT Muzej, Muzeji za 10, Novogodišnja čestitka
Новогодишња честитка

ПТТ музеј је ове године манифестацију посветио деци. Уз велику помоћ Удружења „Адлигат“, у ПТТ музеју биће изложена богата колекција поштанских марака, са цртаним ликовима „Disney“ јунака које сви волимо, од бака, дека па до данашњих малишана.

Ове марке нису само лепе на око већ су израђене тако да подучавају, обележавају значајне догађаје, представљају различите културне знаменитости, верске празнике и илустрације наших омиљених цртаних јунака. Искуство које ће пријати свим посетиоцима.

Ноћ музеја у ПТТ музеју

Стручно вођење кроз сталну поставку

15. мај 2021. у 17, 19 и 21 час

Стручно вођење кроз тематску изложбу

15. мај 2021. у 17, 19 и 21 час

 

Радно време у току Манифестације:

  • од 12. до 18. маја од 10 до 18 часова; и у недељу 16. маја од 10 до 18 часова
  • 15. маја од 10 до 22 часа

Адреса: Мајке Јевросиме 13


Сајт: ПТТ Музеј