Градски музеј Вршац


 

Стална поставка Градског музеја Вршац – „Зграда Конкордија“


 

„Банатски колаж

Градски музеј Вршац – предмети из Етнолошке збирке вршачког музеја. Предмети ове збирке обухватају временски распон од 18. века до данас и класификовани су по областима и према функцији. Изложене су  справе и оруђа из области виноградарства и подрумарства.

"Конкордија"
Зграда Градског музеја Вршац

Изложбу красе и предмети из области покућства. Ту се истичу девојачки сандуци, предмети за осветљавање просторија и кухињске посуде. Ношње су разноврсне и чине је: мараме, везене младине капе, мушке кошуље.

Хроника града Вршца

Покрива период почев од 18. до почетка 20. века. Презентована је у неколико целина. Хроника започиње епохом ослобађања Баната од Османлија. Прати се његов плански и урбанистички развитак. Осврће се на процесе индустријализације. Обухвата области културе, свакодневног живота и спорта. У хроници су уврштени најрепрезентативнији експонати попут Тржишне повеље из 1804. године. Свако одељење је учестовало у избору експоната.

Сећање на Пају Јовановића у Градском музеју Вршац

Поставка покрива изложбу слика и цртежа  нашег чувеног сликара Паје Јовановића, најзначајнијег представника српског академског реализма, из збирке музеја допуњена са два рада из колекције Епархије Банатске у Вршцу, као  и до сада неизложеним фотографијама и личним предметима сликара.

Музеј чува репрезентативни портрет краља Александра Карађорђевића из 1930. године, изведен у техници уља на платну. Дела која вреди поменути у овој колекцији јесу: „Вршачки триптихон“, портрет трговца „Лазара Дунђерског“ и композитора „Уроша Џимића“.

Музеј чува репрезентативни портрет краља Александра Карађорђевића из 1930. године, изведена у техници уља на платну. Једна од највреднијих је „Вршачки триптих“. На „слици из три дела“ забележене су најважније делатности тадашњих Вршчана: виноградарство, трговина, ратарство.

"Vršački triptihon" -Gradski muzej Vršac
„Вршачки триптихон”

 

Од неолита до вечности

Археолошка поставка репрезентује бројне предмете од печене земље, међу којима су предмети тзв. нулте категорије – „Вршачки идол“ и „колица из Дупљаје“ који представљају најзначајније и највредније појединачне примерке, не само у археолошком одељењу, него и уопште, у збирци музеја.

(Градски музеј Вршац – Зграда Конкордије,  Булевар Жарка Зрењанина 20, Вршац)

„Апотека на степеницама“ Градског музеја Вршац

„Апотека на степеницама” је прва и најстарија апотека у Јужном Банату и једна од најстаријих у земљи. Отворена је 1784. године као “Апотека код спаситеља”. Последњи власник био је Александар Јовановић, полубрат чувеног сликара Паје Јовановића, који је купио зграду 1928. године.

Apoteka na stepenicama - Vršac
„Апотека на степеницама“

Као апотека је радила до 1971. када је, као део Градског музеја, претворена у изложбени простор. Стављена је под заштиту државе 1970. године. Здање је изграђено у барокно-класицистичком стилу и прва је апотека у земљи која је претворена у музеј.

Природњачка поставка

Чине  је експонати из области палеонтологије, остеологије као и орнитологије. Развијала се паралелно са развитком музеја и интензивно је прикупљана у периоду од 1906. до 1914. године, захваљујући преданом раду Феликса Милекера, који је окупио најбоље природњаке у Европи.

Посебно дивљење изазива одлично очувана Орнитолошка збирка коју  чине препарати птица и насада. Препарати птица су у облику дермопрепарата (препарат је у природном изгледу). Палеонтолошки материјал састоји се од већег броја мамутових костију (две ћеле доње вилице) и више стотина фосила палеофлоре и фауне.

Зоолошку збирку представљају сисари. Колекција сисара је знатно мања, али са репрезентативним примерцима. Представљају типичну фауну јужног Баната.

Уметност фармације од биљке до таблете

Поставка садржи неколико целина: библиотечка, архивска и предметна. Читав апотекарски простор је направљен у аутентичном alt-deutch (старо немачком стилу), карактеристичном за крај 19. и почетак 20. века. У осталим просторијама изложене су апотекарске посуде, апаратуре, лабораторијско посуђе, богата збирка књига везана за апотекарство и фотографије.

Од посебног значаја су керамичке стојнице, ручна апотекарска вага, велике стојнице за прашкасте супстанце са оригиналним сигнатурама из 1870., кутијице за паковање лекова, оригинал рецепти тадашњих власника и формулари рачуна за наплату.

(Зграда „Апотека на степеницама“, угао Кумановске и Стевана Немање улице, Вршац)

Вршачки замак: средњевековно утврђење на вршачком брегу

Први сачувани податак о краљевској тврђави у Вршцу потиче из 1323. године. Значај вршачке тврђаве  порастао је од краја 14. века, са првим продорима Османлија у Подунавље.

(средњевековно утврђење  на вршачком брегу)

Посебни програми

Изложба: „Жене у античком Риму“

Аутор изложбе је археолог, музејски саветник Гордана Ковић.

Изложба је осмишљена са циљем да испрати положај и живот жене у античко доба кроз призму различитих занимања и сталежа. Намера је да се прикаже начин на који су живеле, чиме су се бавиле и како су проводиле своје слободно време. Да се кроз однос некада и сада установи шта се кроз хиљадугодишња искуства променило набоље и колико је искорак направљен у погледу женских права и слобода.

 

 

Радно време Градског музеја Вршац„Зграда Конкордија“:

  • од уторка до петка од 10 до 16 часова,
  • субота и недеља од 10 до 14
  • понедељак: затворено

Радно време „Апотеке на степеницама“

  • уторак – недеља од 12 до 18 часова.
  • понедељак: затворено

Радно време „Вршачког замка“:

  • суботом и недељом од 10 до 17 часова,
  • радним данима по претходној најави.


Адресе: 

  • Булевар Жарка Зрењанина 20, Вршац
  • угао Кумановске и улице Стевана Немање, Вршац
  • Вршачки брег

Сајт: Градски музеј Вршац