Завичајни музеј Власотинце

Стална поставка


Завичајни музеј Власотинце


Завичајни музеј Власотинце – Стална поставка Музеја, под називом „Власотинце и околина од праисторије до 1945. године“, смештена је у старој административно-управној згради из времена турске владавине тзв. “Кули”, која потиче из друге половине 18. века. Због свог културно-историјског значаја ужива статус споменика културе од посебног значаја. Године 1979, 22. маја, Музеј је отворен за јавност, као саставни део Културног центра Власотинце. Стална поставка приказује живот у Власотинцу и околини од праисторије, преко античког, византијског, турског периода, па све до ослободилачких ратова који су се водили до краја 1945.

У оквиру сталне поставке се налази и Легат професора Миодрага Нагорног, који обухвата антологијски избор графика из периода од 16. до 19. века и садржи дрворезе, бакрорезе, бакрописе и литографије, међу којима се истичу дела Христофора Жефаровића, Захарија Орфелина, поп Стефана Ликића…Оне су сведочанство културног развоја нашег народа и борбе за очување националног идентитета у тешким временима које је обележила владавина Турака.

Legat Miodraga Nagornog, Stalna postavka, Zavičajni muzej Vlasotince, Manifestacija 2021. godine - Muzeji za 10
Легат професора Миодрага Нагорног

Виртуелну туру Музеја можете погледати овде.

(Музеј Власотинце, Улица АВНОЈ-а 1)

Галерија Културног центра Власотинце


Галерија Културног центра Власотинце је саставни део ове институције и налази се на Нешићевом кеју. Током године, у овом простору се одржавају изложбе, књижевне вечери, промоције књига, као и ликовне радионице.

(Галерија Културног центра Власотинце, Нешићев кеј бб)

Посебни програми

 

Изложба „Вратимо се коренима“

 12. – 18. маја, 7-15 часова / 11. мај, 19 – 20 часова – отварање изложбе

„Вратимо се коренима“ је прва селектована, колективна изложба радова младих власотиначких уметника у организацији удружења „Артизан“. У питању је први пројекат/изложба која је реализована уз подршку општине Власотинце и уз помоћ Културног центра Власотинце. Пројекат има за циљ истицање вредности савременог стваралаштва младих, квалитетних уметника, који су у мањој или већој мери својим „коренима“ причвршћени за власотиначко плодно тло.

Укупно осам аутора, који су својим учешћем допринели реализацији ове изложбе, својим остварењима се већ дужи низ година представљају јавности успешно и постижу изузетне успехе како у земљи, тако и ван њених граница. Тема изложбе указује на повратак коренима, како у територијалном, тако и у креативном, значењском смислу.

(Галерија Културног центра Власотинце, Нешићев кеј бб)

КАЖУ ДА КАМЕН МОЖЕ ДА ПРОГОВОРИ

„…И трудила се камера да зађе и препозна то у запењеној води, а да ли је…“

15. мај, 19 – 20:30 часова

Разговор о унији две уметности, сликарству и филму, кроз инспиративну сарадњу истакнутог сликара Братислава Бате Анђелковића из Вучја и филмског ствараоца Небојше Илића Илкета из Власотинца. Надасве прича о плодоносном пријатељству и непостојању граница када се свет сагледава из перспективе уметника и уметности. Разговор ће, са поменутим уметницима, водити Јасмина Златковић, историчарка уметности. Разговор ће пратити и адекватан видео садржај.

(Кабинет Старе српске графике, Завичајни музеј Власотинце, Улица АВНОЈ-а 1)

Пројекција филма „Грочанске приче“

15. мај, 21 – 22:30 часова

Премијерна пројекција филма „Грочанске приче“ у Власотинцу, аутора Небојше Илића Илкета.

https://www.youtube.com/watch?v=vGgkas2bUUc

Након пројекције, уследиће разговор о сарадњи и реализацији филма, као и значају међуинституционалне сарадње, са Зорицом Атић, директорком Центра за културу Гроцка и Милином Косановић, професорком Високе туристичке школе струковних студија у Београду, које су суделовале у реализацији овог пројекта.

Оне ће се уживо укључивати у програм преко зоом платформе.

(Кабинет Старе српске графике, Завичајни музеј Власотинце, Улица АВНОЈ-а 1)

Сликарска радионица „Ренесансне приче“

17. мај, 13:30 – 15 часова 

Радионица је намењена деци узраста од 11 до 14 година.

Циљ радионице јесте да се учесници упознају са процесима настанка једне слике. Након тога ће они, инспирисани познатим делима старих мајстора, имати прилику да  креирају сопствено уметничко дело. Кроз читав процес ће их водити ликовни уметник и педагог Јован Спасић.

(Галерија Културног центра Власотинце, Нешићев кеј бб)

 

Комплетан програм ће бити бележен и презентован на друштвеним мрежама (Инстаграм, Фејсбук), као и на сајту Културног центра Власотинце. Отварање изложбе, програм предвиђен за Ноћ музеја, као и радионице, биће заблежени и моћи ће накнадно да се испрате на јутјуб каналу Културног центра Власотинце.

Радно време музеја у току Манифестације:

  • 12. – 18. маја 2021. од 7 до 15 часова
  • 15. маја 2021. од 18 до 23 часа

Адреса:

  • Завичајни музеј Власотинце – Улица АВНОЈ-а 1, 16210 Власотинце
  • Галерија Културног центра Власотинце – Нешићев кеј бб, 16210 Власотинце


Сајт: