Narodni muzej Šabac

Stalna postavka


Narodni muzej Šabac – stalna postavka sastoji se od nekoliko segmenata, koji pokrivaju dug vremenski period i svedoče o istoriji društvenog života na ovim prostorima:

Vremeplov (paleontologija, praistorija i antička arheologija),

Tvrđava – simbol grada (od nastanka tvrđave do danas),

Šabac gospodara Jevrema (od 1816),

Mali Pariz (školstvo, književnost, privreda, farmacija, društveni život, moda, sport, politika, štampa, muzički život, likovna umetnost),

Stradanja (1. i 2. Svetski rat) i

Šarenica (duhovna kultura, vašar).

 

Masarikova 13 - Narodni muzej Šabac
Zgrada Narodnog muzeja Šabac

 

Koncept postavke se zasniva na istorijatu Šapca, njegovom društvenom, privrednom i kulturnom napretku, pogotovo u poslednja dva veka, kada su postavljeni temelji današnjeg grada.

 

Posebni programi – Narodni muzej Šabac

 

Muzeju na dar: Priča o jednom životu

22.4.2021. – 20.5.2021.

Plakat izložbe-"Muzeju na dar", Narodni muzej Šabac 2021. godine, Manifestacija "Muzeji za 10"
Plakat

Gradimir Milikić iz Beograda 2014. godine poklonio je Narodnom muzeju Šabac legat od preko 3.000 predmeta svakodnevnogživota iz perioda koji obuhvata drugu polovinu 20. veka i vezuje se,pre svega, za kulturni okvir jugoslovenskog prostora. Poklonjeni predmeti svedoče o ličnom životu pojedinaca koji su se rađali i stasavali u decenijama ekspanzije jugoslovenske industrije i popularne kulture.

Aleksandra Jovanović, autor postavke "Muzeju na dar", Narodni muzej Šabac 2021 godine, Manifestacija "Muzeji za 10"
Aleksandra Jovanović

„Ova neobično osmišljena postavka će vas povesti u neko bezbrižnije i lepše vreme, osvežiti vaše pamćenje i probuditi sećanje na detinjstvo i mladost“, objašnjava autor izložbe, muzejski savetnik etnolog-antropolog Aleksandra Jovanović. „Mlađi posetioci će imati prilike da se upoznaju sa svakodnevicom jedne „obične“ jugoslovenske porodice i vremenom koje je iza nas. Na izložbi ćete videti predmete za koje niste mogli pretpostaviti da bi mogli biti deo muzejskih zbirki i možda dobiti ideju šta bi to iz Vašeg doma moglo biti „svedok“ vremena u kojem živimo. Živimo u potrošačkom društvu i eri masovne digitalizacije i Vašim darom stvaramo istoriju za neke buduće generacije.“

Značaj Izložbe
Značaj

 

(Galerija Narodnog muzeja Šabac, prizemlje)

Izložba radova „Daj mi reč da je naslikam“

12.5.2021.-26.5.2021.

Svečano otvaranje izložbe je 12. maja u 12 časova.

Izložba radova dece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih i srednjih škola koji uče po IOP-2 programu, za potrebe likovnog konkursa „Daj mi reč da je naslikam“ OŠ „Sveti Sava“ iz Šapca.

Izložba - Daj mi reč da je naslikam, Narodni muzej Šabac 2021 godine, Manifestacija "Muzeji za 10"

Pod motom „Prihvatimo različitost jer nas ona spaja“ Narodni muzej Šabac početak manifestacije obeležiće slavljenjem različitosti odrastanja i zbližavanjem celokupnih ljudskih vrednosti putem ove izložbe dečjih radova.

(Multimedijalna sala Narodnog muzeja Šabac, prizemlje)

„Šabačka tVRđava“

15.5.2021.-18.5.2021

Povodom „Evropske noći muzeja“ 15. maja biće upriličeno druženje sa modernom tehnologijom iz arsenala Narodnog muzeja Šabac. 

„Šabačka tVRđava“ je aplikacija virtuelne realnosti koja oživljava najstariju sačuvanu ilustraciju Šapca iz 1493. godine, koja se nalazi u „Svetskoj hronici“ Hartmana Šedela. Ova jedinstvena platforma predstavlja pomak u načinu predstavljanja muzejskih sadržaja u Srbiji. Posetiocima je omogućeno da dožive interesantno i edukativno iskustvo šetnje istorijskom šabačkom tvrđavom, oprobaju se u srednjovekovnom streličarstvu, kao i da pročitaju ponešto o istoriji same tvrđave i grada na granici dva carstva.

Prostor virtuelnog sveta tvrđave sastoji se iz pet delova: prostor glavnog odabira (menija), utvrđenje, trg, kapija, unutrašnjost kafane. Pored toga, posetiocima će društvo u virtuelnom svetu praviti oko sto trideset likova poput vojnika, konjušara, kao i životinja.

Naočare i kontroleri su sve što je potrebno da avantura počne!

(Multimedijalna sala Narodnog muzeja Šabac, prizemlje)

Video materijal:

https://www.youtube.com/watch?v=5u3h7DhXpek
https://www.youtube.com/watch?v=3Mceb_0Nr4E
https://www.youtube.com/watch?v=S6YjkKoKkP4

(Multimedijalna sala Narodnog muzeja Šabac, prizemlje)

 

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • 12.05. – 18.05.2021. od 07:30 do 15:30
  • 15.05.2021. od 14:00 do 22:00

Adresa:

  • Masarikova 13, Šabac

Sajt: Narodni muzej Šabac