Narodni muzej Čačak


Stalna postavka Narodnog muzeja u Čačku


Narodni muzej Čačak – Stalna postavka Narodnog muzeja u Čačku  nalazi se u gospodar Jovanovom konaku najstarijoj građevini u Čačku, koji je 1835. godine sagradio brat kneza Miloša Obrenovića. Konak je jedan od malobrojnih objekata balkanske arhitekture očuvanih u Srbiji. Konak gospodara Jovana Obrenovića podignut je 1835. godine u stilu orijentalno–balkanske arhitekture karakteristične za prvi period vlade kneza Miloša.

Konak Jovana Obrenovića Čačak

Izdvaja se slikanim grbom Obrenovića između prozora na spratu glavne fasade. Konak Jovana Obrenovića je 1979. godine proglašen za kulturno dobro od velikog značaja. Prostorni sklop konaka omogućio je da se u postavci obrade tri teme:

  • Period od praistorije do kraja srednjeg veka
  • Crkve i manastiri čačanskog kraja
  • Ustanci i ratovi 1804 – 1941.

Posebni programi Narodnog muzeja u Čačku

Jelički meteorit

od 12. do 18. maja

U Galeriji Narodnog muzeja u Čačku biće izložen Jelički meteorit. Na području planine Jelice 19. oktobra 1889. godine pao je veliki broj meteorita. Komadi meteorita padali su na oko 40 km2 po atarima sela Banjice, Ježevice, Zablaća, Vape i Viljuše.

Zahvaljujući našem najistaknutijem geologu tog vremena Jovanu Žujoviću koji je organizovao akciju sakupljanja meteorita  posetioci će videti meteorit, jedan od najvrednijih eksponata vanzemaljskog porekla koje čuva ova institucija, kao i iskaze očevidaca koje je beležio naš istaknuti naučnik i pisma koje je pisao svešteniku ježevičke crkve proti Vićentiju Popoviću.

(u Galeriji Narodnog muzeja, Cara Dušana 1, Čačak)

Izložba: „San o slobodi

od 12. do 18. maja

Izloženo je 34 rada umetnice Vesne Petrović iz Čačka, sve slike rađene su tehnikom akril na platnu.

(u Galeriji Narodnog muzeja, Cara Dušana 1, Čačak)

Rimske terme

od 12. do 18. maja

Kasnoantičko kupatilo (balneum) otkriveno je u samom centru Čačka 1970. godine. Konzervacija je obavljena 1970-1972. godine. Tačno pedeset godina od otkrića pristupilo se rekonzervaciji termi koja je završena krajem aprila 2021. godine.

Rimske terme, centar Čačka, Narodni muzej Čačak, Manifestacija Muzeji za 10, 2021. godina

Rimske terme biće otvorene tokom trajanja manifestacije Muzeji za 10, a nalaze se u zaleđu Hotela Beograd.

Evropska Noć muzeja


Stručno vođenje – Rimske terme

15. maj od 18 do 22 časa

Tokom Evropske noći muzeja 15. maja, biće organizovano stručno vođenje od strane učenika prvog razreda Ekonomske škole u Čačku. Program vođenja osmislili su profesor geografije i arheolog Narodnog muzeja Čačak.

Rimske terme, Narodni muzej Čačak, Manifestacija Muzeji za 10, 2021. godina

Radno vreme:

  • od utorka do petka od 9 do 17 časova,
  • subotom i nedeljom od 9 do 13 časova


Adresa: Cara Dušana 1, Čačak


Sajt: Narodni muzej Čačak