Народни музеј Чачак


Стална поставка Народног музеја у Чачку


Народни музеј Чачак – Стална поставка Народног музеја у Чачку  налази се у господар Јовановом конаку најстаријој грађевини у Чачку, који је 1835. године саградио брат кнеза Милоша Обреновића. Конак је један од малобројних објеката балканске архитектуре очуваних у Србији. Конак господара Јована Обреновића подигнут је 1835. године у стилу оријентално–балканске архитектуре карактеристичне за први период владе кнеза Милоша.

Конак Јована Обреновића Чачак

Издваја се сликаним грбом Обреновића између прозора на спрату главне фасаде. Конак Јована Обреновића је 1979. године проглашен за културно добро од великог значаја. Просторни склоп конака омогућио је да се у поставци обраде три теме:

  • Период од праисторије до краја средњег века
  • Цркве и манастири чачанског краја
  • Устанци и ратови 1804 – 1941.

Посебни програми Народног музеја у Чачку

Јелички метеорит

од 12. до 18. маја

У Галерији Народног музеја у Чачку биће изложен Јелички метеорит. На подручју планине Јелице 19. октобра 1889. године пао је велики број метеорита. Комади метеорита падали су на око 40 км2 по атарима села Бањице, Јежевице, Заблаћа, Вапе и Виљуше.

Захваљујући нашем најистакнутијем геологу тог времена Јовану Жујовићу који је организовао акцију сакупљања метеорита  посетиоци ће видети метеорит, један од највреднијих експоната ванземаљског порекла које чува ова институција, као и исказе очевидаца које је бележио наш истакнути научник и писма које је писао свештенику јежевичке цркве проти Вићентију Поповићу.

(у Галерији Народног музеја, Цара Душана 1, Чачак)

Изложба: „Сан о слободи

од 12. до 18. маја

Изложено је 34 рада уметнице Весне Петровић из Чачка, све слике рађене су техником акрил на платну.

(у Галерији Народног музеја, Цара Душана 1, Чачак)

Римске терме

од 12. до 18. маја

Касноантичко купатило (балнеум) откривено је у самом центру Чачка 1970. године. Конзервација је обављена 1970-1972. године. Тачно педесет година од открића приступило се реконзервацији терми која је завршена крајем априла 2021. године.

Rimske terme, centar Čačka, Narodni muzej Čačak, Manifestacija Muzeji za 10, 2021. godina

Римске терме биће отворене током трајања манифестације Музеји за 10, а налазе се у залеђу Хотела Београд.

Европска Ноћ музеја


Стручно вођење – Римске терме

15. мај од 18 до 22 часа

Током Европске ноћи музеја 15. маја, биће организовано стручно вођење од стране ученика првог разреда Економске школе у Чачку. Програм вођења осмислили су професор географије и археолог Народног музеја Чачак.

Rimske terme, Narodni muzej Čačak, Manifestacija Muzeji za 10, 2021. godina

Радно време:

  • од уторка до петка од 9 до 17 часова,
  • суботом и недељом од 9 до 13 часова


Адреса: Цара Душана 1, Чачак


Сајт: Народни музеј Чачак