Muzejska zbirka Narodnog univerziteta Trstenik

Stalna postavka Muzejske zbirke Narodnog univerziteta Trstenik


 

Muzejska zbirka Narodnog univerziteta Trstenik postoji od 1983. godine u okviru Narodnog univerziteta Trstenik. U početku, Muzejska zbirka je svoje kancelarije imala u prostorijama Narodnog univerziteta, ali je od 2000. godine fizički izdvojena u posebnu zgradu.

Muzejska zbirka poseduje: istorijsku zbirku, reprezentatitvnu zbirku predmeta od tkanja (ćilima, peškira, suknji, prekrivača), predmeta koji su se na selu koristili u svakodnevnom životu, a danas su gotovo potpuno nestali i predmeta koji su u trsteničkoj  varošici bili u svakodnevnoj upotrebi u prvoj polovini prošlog veka.

Pored vredne etnološke zbirke, Muzejska zbirka Trstenik poseduje i dve arheološke zbirke. U pitanju su: zbirka sa nalazišta Blagotin (koja se nalazi u Institutu za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu) i zbirka sa nalazišta Stragari. Obe zbirke su iz neolitskog perioda i jedinstvene su u regionu.

Iako ima dovoljno raspoloživog materijala, Muzejska zbirka nema svoju stalnu postavku, zbog neodgovarajućeg prostora.

(Muzejska zbirka Narodnog univerziteta Trstenik, B. Jugović bb, Trstenik)

 

Posebni programi Muzejske zbirke Narodnog univerziteta Trstenik

Izložba „Zemlja priča“

„Zemlja priča“ je naziv izložbe koja će biti postavljena i realizovana u okviru Manifestacije „Muzeji za 10“.

Ideja je da se putem jednog upotrebnog predmeta iz kolekcije sitnog pokućstva prikaže svakodnevni život pojedinaca trsteničkog kraja, njihovi običaji i da se stručnim vođenjem kroz izložbu ispriča priča o pečenoj zemlji koja kroz ruke grnčara poprima razne oblike i namene.

Ova tema je odabrana jer se način izrade predmeta od keramike, odnosno pečene zemlje, nije značajno menjao od neolita pa do modernog doba, a njegova upotrebna i dekorativna vrednost su ostale.

Takođe, i zbog činjenice da je u 2020. način izrade crepulja upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije i s obzirom na to da grnčarski zanat polako nestaje.

(Muzejska zbirka Narodnog univerziteta Trstenik, B. Jugović bb, Trstenik)

 

Radno vreme:

  • svakog radnog dana od 07 do 15 časova

Adresa: 

  • B. Jugović bb, Trstenik


Sajt:Muzejska zbirka Narodnog univerziteta Trstenik