muzeji-za-10-2021-godina-poziv-za-ucesce-kulturna-manifestacija

Saopštenje za medije u vezi sa manifestacijom „Muzeji za 10“ (12 – 18. maj 2021.)

Manifestacija „MUZEJI ZA 10“ je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzejaICOM Srbija.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući

  • Međunarodni dan muzeja,
  • Evropsku noć muzeja i
  • Nacionalnu nedelju muzeja,

u više od 50 gradova i mesta širom Srbije, više od 100 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje.

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performanse, promocije knjiga, koncerti i druge aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je: „BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE“.

Period za nama poslužio je kao pokazatelj da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva. Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima služimo, da eksperimentišemo sa novim modelima kulturnog stvaralaštva i da snažno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja u izgradnji održive budućnosti, kroz angažovanje
kreativnih potencijala kulture kao pokretača oporavka i inovacija u post-KOVID eri.

Ove godine pozivamo publiku da učestvuje u nagradnom konkursu: „Predstavi svoj omiljeni muzejski predmet” kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipove ćemo objaviti na društvenim mrežama, a najkreativnije nagraditi (više o nagradnom konkursu na: https://muzejiza10.osd.rs/).

Vreme trajanja Manifestacije: 12 – 18. maj 2021.

Ove godine 17. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 15. maja.

Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti BESPLATAN.

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID 19.

Osobe za kontakt:

Slavko Spasić 063 215 455
Biljana Đorđević 060 807 5001
Koordinacioni tim

muzeji10@gmail.com
www.muzejisrbije.rs