muzeji-za-10-2021-godina-poziv-za-ucesce-kulturna-manifestacija

Саопштење за медије у вези са манифестацијом „Музеји за 10“ (12 – 18. мај 2021.)

Манифестација „МУЗЕЈИ ЗА 10“ је национална музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржава по седми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Координира је Национални комитет Међународног савета музејаICOM Србија.

Током седам дана бесплатног програма, обележавајући

  • Међународни дан музеја,
  • Европску ноћ музеја и
  • Националну недељу музеја,

у више од 50 градова и места широм Србије, више од 100 музеја и сродних институција, на бројним локација припремају разноврсне садржаје.

Осим изложби, од којих се многе могу видети само тих дана, посетиоци ће бити у прилици да се укључе и у додатне програме као што су ауторска и стручна вођења, интерактивне радионице за децу и одрасле, предавања, пројекције филмова, представе и перформансе, промоције књига, концерти и друге активности, у мери у којој епидемијска ситуација то буде дозволила.

Овогодишња тема, проистекла из теме Међународног дана музеја је: „БУДУЋНОСТ МУЗЕЈА: НОВЕ ИДЕЈЕ, НОВЕ ПРАКСЕ“.

Период за нама послужио је као показатељ да музеји могу бити лако прилагодљиви у новонасталим ситуацијама, посебно кроз повећани фокус на дигитализацији и стварању нових облика културног искуства. Сада је време да преиспитамо свој однос са заједницама којима служимо, да експериментишемо са новим моделима културног стваралаштва и да снажно потврдимо суштинску вредност музеја у изградњи одрживе будућности, кроз ангажовање
креативних потенцијала културе као покретача опоравка и иновација у пост-КОВИД ери.

Ове године позивамо публику да учествује у наградном конкурсу: „Представи свој омиљени музејски предмет” кроз кратку видео форму, не дужу од 3 минута. Клипове ћемо објавити на друштвеним мрежама, а најкреативније наградити (више о наградном конкурсу на: https://muzejiza10.osd.rs/).

Време трајања Манифестације: 12 – 18. мај 2021.

Ове године 17. Европска ноћ музеја се обележава у суботу 15. маја.

Током трајања Манифестације улаз ће бити БЕСПЛАТАН.

Програми ће се реализовати уз примену свих прописаних мера за спречавање и сузбијање заразне болести КОВИД 19.

Особе за контакт:

Славко Спасић 063 215 455
Биљана Ђорђевић 060 807 5001
Координациони тим

muzeji10@gmail.com
www.muzejisrbije.rs